ΩΡΑ 17:10! ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ…

    Κοινοποίηση:
    ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Ετοιμος να παραιτηθεί είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζόραν Ζάεφ μετά την αποτυχία του να πετύχει ημερομηνία έναρξης προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας του βέτο που πρόβαλε πρώτος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Σκοπίων απηύθυνε διάγγελμα στους Σκοπιανούς.

    Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στα Σκόπια και πραγματοποιεί συνεχώς κυβερνητικές συσκέψεις. Παράλληλα εξετάζεται η σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήδη ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι δέχτηκε πρόσκληση από τον κ. Πενταρόφσκι για συνάντηση την Κυριακή.

    4MCXqbbWhn4nHhCBl2aI

    Το διάγγελμα του προέδρου

    Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης, δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόβσκι.

    «Είναι κατανοητό ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μια απογοήτευση από πολλούς αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα. Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική», επισήμανεΟ Πενταρόβσκι, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

    «Το 3πλο βέτο»

    Η απόφαση των Ευρωπαίων αναβλήθηκε για τον προσεχή Μάιο, καθώς Γαλλία, Ολλανδία και Δανία είχαν αντιρρήσεις.

    Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική». Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έκανε πίσω ούτε όταν κάποιοι αρχηγοί κρατών μελών πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των συγκεκριμένων χωρών παραπέμπεται για την Ανοιξη του 2020 όταν στο τιμόνι της ΕΕ θα βρίσκεται ο Σαρλ Μισέλ, αντικαθιστώντας τον Ντόναλντ Τουσκ. Ο Σαρλ Μισέλ θεωρείται πιο συντηρητικός ως προς το θέμα της ένταξης νέων χωρώ σε σχέση με τον Τουσκ.

    Από την άλλη πλευρά, Ολλανδία και Δανία πρότειναν να γίνει διαχωρισμός των δύο υποψηφιοτήτων, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, να ξεκινήσει τώρα η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια και να παραπεμφθεί στο μέλλον η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την Αλβανία.

    Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία, δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

    «Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    «Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

    Η στάση της Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά χθες Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών.

    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

    Εκκληση Ζάεφ

    Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

    «Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.

    «Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».

    Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες των Σκοπίων, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

    Η αντίδραση Τσίπρα

    Στις αποφάσεις που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, για το Συριακό και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αλλά και για τα Δυτικά βαλκάνια κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

     «Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα που θα δοθεί στις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Βόρεια Μακεδονία δεν θα είναι ένα μήνυμα αρνητικό. Δε θα είναι ένα μήνυμα, ότι ανεξαρτήτως των μεγάλων προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων, τα δυτικά Βαλκάνια δεν θα έχουν καμία προοπτική να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Και ότι θα αφεθούν έρμαια στις διαθέσεις τρίτων χωρών, που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή.

    Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας κι ένας οδικός χάρτης ενδεχομένως για την Αλβανία, με απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    4 Σχόλια

    1. Οι Γαλλοι, οι Ολανδοι και οι Δανοι ειπαν οχι και ο Μητσοτακης εμεινε βουβος, λες και οι Αλβανοι και οι Γυφτοσκοπιανοι πληρουν τις προηποθεσεις για την ΕΕ!!!!!!!! Αντι να πει αν πειραξουν οι Αλβανοι την Ελληνικη μειονοτητα αλλη φορα δεν θα δουν την ΕΕ και οι Σκοπιανοι που δεν εφαρμοζουν την παλιοσυμφωνια των Πρεσπων, εμεινε βουβος, λες και αμα μπουν αυτοι οι δυο στην ΕΕ θα αλλαξουν μυαλα!!!!!!!

    2. «Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. γύφτο μαλαγανεσ

    3. Οχι απλά να παραιτηθεί αλλά να πάει να γαμηθεί μαζί με τον Τσίπρα.

    Comments are closed.