ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ – ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ!

    Κοινοποίηση:
    ΑΠΕ

    Ο ορυκτός πλούτος κάθε κράτους είναι πολύτιμος, με αυτονόητη την αξιοποίησή του. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, «παίζουν» στα όρια των «πράσινων» κανόνων της Ε.Ε. Μεταφέρουν, για παράδειγμα, τα χρονικά περιθώρια μετά το 2030 για τον λιγνίτη. Όσο για το τέλος των υδρογονανθράκων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ακόμα μακριά, μετά το 2049.

    Στην Ελλάδα, όμως, έστω ένα υποτυπώδες σχέδιο ενεργειακής επάρκειας ουδέποτε καταρτίστηκε. Οι ενεργειακοί πόροι μετατράπηκαν μέσα στα χρόνια σε ερειπωμένα λιγνιτωρυχεία και μισοτελειωμένες έρευνες υδρογονανθράκων. Μάλιστα, η νυν κυβέρνηση με την εμμονή της και τη βιασύνη της περί πράσινης μετάβασης προκάλεσε ακόμα και την πρόωρη διακοπή των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες. Με ποιες εγγυήσεις, άλλωστε, οι εταιρίες θα εξακολουθούσαν να ερευνούν και να επενδύουν στο Ιόνιο ή στην Κρήτη, όταν η κυβέρνηση διατύπωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν ενδιαφέρεται για υδρογονάνθρακες, επιμένοντας στην εισαγωγή καυσίμων;

    Στις 22/06/21 ο Γιάννης Γρηγορίου, τ. διευθύνων σύμβουλος ΕΛ.ΠΕ. στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, χτύπησε το πρώτο «βαρύ καμπανάκι» με άρθρο του στη φιλοκυβερνητική «Καθημερινή»: «Ξαφνικά τους τελευταίους μήνες το ευνοϊκό και θετικό επιχειρηματικό κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Οι υδρογονάνθρακες εξοβελίζονται από τα κυβερνητικά ενεργειακά σχέδια στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης, την οποία προφανώς όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε».

    Τι είχε συμβεί; Το υπουργείο Ενέργειας καθυστερούσε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για ερευνητικές εργασίες. Δημοσιεύματα επισήμαιναν ότι σε αυτό το δυσμενές κλίμα οι εταιρίες ερευνών επέστρεφαν πια πρόωρα περιοχές στο Ελληνικό Δημόσιο. Και δηλώσεις όπως του Δένδια και της Μπακογιάννη έδειχναν ότι οι υδρογονάνθρακες ήταν «κομμένοι» από την κυβέρνηση.

    Έναν μήνα αργότερα, στις 07/07/21, η ισπανική Repsol ανακοίνωσε την οριστική αποεπένδυσή της από την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, αποχωρώντας αιφνιδιαστικά από το τελευταίο μπλοκ στο οποίο είχε παρουσία στη χώρα μας, στην περιοχή του Ιονίου. Νωρίτερα είχε αποχωρήσει τόσο από το χερσαίο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας όσο και από αυτό των Ιωαννίνων.

    Το αρνητικό κλίμα για τους υδρογονάνθρακες επιβεβαιώθηκε όταν στις αρχές Ιανουαρίου 2022 η κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε, έπειτα από πολλές αναβολές, να μην προχωρήσει τελικά στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, όπως προέβλεπε η τριετής σύμβαση παραχώρησης του 2019.

    Η υποχρεωτική αναδίπλωση ήρθε μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η ενεργειακή κρίση έπνιγε τα νοικοκυριά, με βαρύ πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Η γ.γ. Ενέργειας του υπ. Περιβάλλοντος και στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε από το Κάιρο: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησής μας», δίνοντας ξανά σήμα για ξεπάγωμα των ερευνών.

    Όμως, η κυβέρνηση παίζει εκ του ασφαλούς. Η επιμονή του πρωθυπουργού να δείχνει ο πιο καλός Ευρωπαίος μαθητής των «πράσινων πρότζεκτ» δεν… κινδυνεύει ούτε από τα αποδυναμωμένα και υποστελεχωμένα λιγνιτωρυχεία επί διακυβέρνησης Ν.Δ. ούτε από τις μακροχρόνιες έρευνες για υδρογονάνθρακες, που σήμερα μπορεί να αρχίσουν κι αύριο ακόμα πιο εύκολα να σταματήσουν. Όπως και ξανάγινε, άλλωστε.

    Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης – Έτσι προωθούσαν την πράσινη ενέργεια

    Και, ναι μεν η… μπίζνα είναι πραγματική, όμως από τις ανανεώσιμες πηγές, που κι εκεί έχει μείνει πολύ πίσω η Ελλάδα, παρά τα φουσκωμένα λόγια, δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί ενεργειακά η χώρα μας ούτε καν σε ποσοστό 15% με 20%, και μόνον όποτε φυσάει ή έχει ηλιοφάνεια…

    Τα λεγόμενα κυβερνητικών τόσο προτού αρχίσει η κρίση τον Ιούλιο όσο και μετά αποδεικνύουν για ποιον λόγο οι προχθεσινές εξαγγελίες περί υδρογονανθράκων αποτελούν ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, με την κυβέρνηση να σύρεται σε ανακοινώσεις περί, π.χ., λιγνίτη, ερχόμενη σε κόντρα με τον ίδιο τον πυρήνα της διακυβέρνησής της:

    ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, ΥΠΕΞ, 26/04/21: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο».

    ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ, υπουργός Περιβάλλοντος, 10/05/21, παραμονές έναρξης της ενεργειακής κρίσης: «Το 38,7% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πάνω από 6 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί στον άξονα της πράσινης μετάβασης». Και «η χώρα μας έχει υιοθετήσει το πλέον φιλόδοξο σχέδιο στην Ευρώπη για την αποανθρακοποίηση, αποσύροντας τις λιγνιτικές μονάδες της έως το 2023».

    ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 02/06/21, μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης: «Το θέμα των υδρογονανθράκων έρχεται, πλέον, πάρα πολύ χαμηλά. Το μεν πετρέλαιο έχει ζωή 15 χρόνια, το φυσικό αέριο 25 χρόνια. Κινούμαστε, πλέον, σε διαφορετικές μορφές ενέργειας».

    ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ 09/03/22: «Η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πράσινη μετάβαση. Είναι η μόνη λύση γι’ αυτό που βιώνουμε σήμερα».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    17 Σχόλια

    1. Τα συστιμικα ΜΜΕ δηλαδη τα βοθροκαναλα που λειτουργουν κατοπιν εντολων , αφου τα εχουν παρει χοντρα απο τους κουληεδες κανουν τουμπεκι ψιλοκομενο για το καψιμο της ευβοιας.Ολο για τη ψιψιριγκου μας λενε για απροσοναλιτισμο.το σανο τελειωσε

    2. Ρε ”φιλε” εσυ που χασκογελας συνεχεια… βλακωδως κι αμηχανα…γιατι δεν μας λες… τι πραγματικα εισαι..και πρεσβευεις ? Κατ’ αρχας..Εισαι ”φιλος” της μιζας ? .ετσι για να ξερουμε με ποιον μιλαμε..εγω λεω ” ν α ι ”..και με πολλα ”γεγονοτα” !!! Μετα…Εισαι οπαδος της ”παιδοφιλιας” ? Εγω θα πω..”δεν ξερω”…αλλα πολλα ”γεγονοτα” και περιεργα !!! Εχεις φιλοτουρκικα ”αισθηματα” ? ε ? Ξανα ε ? Σε λιγο θα ”πετανε” πανω απ’ το Κολωνακι…!!! Υπαρχουν στην Οικογενεια ”Εβρα’ι’κες” καταβολες ? Ακουγονται πολλα…πες κατι..!!! Εισαι ”φιλΕλληνας” ? Δεν το δειχνεις…αντιθετως !!! Παμε τωρα στα δευτερευουσης σημασιας..Εισαι κρυφοφασιστακος ? Εισαι κρυφοναζιστακος ? Εισαι κρυφοκουμμουνιστακος ? Εισαι νεοφιλελες…ολα τα σφαζω ? Εισαι ενας ανεμελος ”αριβιστας” ? Εισαι καρπος παρανομου ‘η και νομιμου ”ερωτα” ? Δεν ειναι κακο..δεν θα εισαι ο μονος !!! Και τελικα…Εχεις ”σωας τας φρενας ? Βασικο για τη διαγνωση !!! Ξερεις κατι..? Ο ”ρολος” και το ”αξιωμα” σου δεν επιτρεπουν να πλανωνται ολα αυτα τα ερωτηματα και δει να μενουν…”αναπαντητα”.. !!! Δεν κολλαει..ρε ”φιλε”..μονο ο ”Φαντομας” ετσι !!! Παρε θεση..κλεισε στοματα και που ξερεις..το 23% (?) τωρα..μπορει να γινει παλι 39% !!! ‘η ”Μαρμαγκα” !!! Εγω λεω..”μαρμαγκα” γιατι σε ολα…τα κανες ”μανταρα” !!! Με τον Ελληνα παντως ποτε δεν μπορεις να ξερεις..ειναι ”ικανος” για τα καλυτερα και για τα χειροτερα !!!

    3. Μασωνάκια της μπιλντεμπεργκ, γιουσουφάκια του ερντογάν και του ζάεφ, οι απεργοί πείνας ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα σας ρίξουν μαζί με την ακρίβεια. Πήρατε βέβαια τις μίζες σας από τα εμβόλια, μπολιάσατε μικρά παιδάκια για ένα ακίνδυνο κοροιδοιό αλλά θα δείτε το τέλος σας. Όσες συγνώμες και να ζητήσετε σαν τον πλεύρη από τους εβραίους, ο Θεός είδε τι πράξατε και θα πράξει αναλόγως. Τελειώσατε ανθέλληνες που μόνο για τους λαθρομετανάστες νοιάζεστε και για τα εμβόλια, πέφτετε σαν τον άλλο τον ανθέλλημα τον τσίπρα και τον γιωργάκη, συνεταιράκια εξάλλου ήσασταν και στα εμβόλια και στα μνημόνια και στις πρέσπες! Πέφτετε γιουσουφάκια του ζάεφ, του ερντογάν και των φαρμακευτικών.

    4. ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ…ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΤΡΥΠΟΥΣΕ ΕΥΡΙΣΚΕ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΝΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ….Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ….ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ…ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ….ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΘΑΜΕΝΕΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ….ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΡΟΣ ΕΝΩ ΒΡΗΘΕΙ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑΞΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ…..

    5. ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ!!!

    6. Εσχάτη προδοσία είναι το αδίκημα των άριστων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τους χρειάζεται πρωινή βόλτα στο Γουδή. Έγδυσαν ενεργειακά τη χώρα, για να κάνουν μπίζνες με τα ΑΠΕ οι γνωστοί ολιγάρχες. Αποδείχθηκαν χειρότεροι του λήσταρχου Νταβέλη.

    7. Η πράσινη ανάπτυξη (τά πράσινα άλογα) τού ψευτοκούλη.”Δέν μπορεί νά τροφοδοτηθεί ή χώρα μας ούτε κάν σέ ποσοστό 15% μέ 20% καί μόνο οπότε φυσάει ή έχει ηλιοφάνεια”.
      Αυτή είναι ή πράσινη μετάβαση τού απατεώνα τού γουρλομάτη μέ τούς τσίγκους από τήν Γερμανία-τά φωτοβολτάικ-καί μέ τίς άχρηστες καί επικίνδυνες ανεμογεννήτριες τίς οποίες οί Γερμανοί πολίτες δέν τίς θέλουν διοτι καταστρέφουν καί παραμορφώνουν τό περιβάλλον. Γιά αυτό τό λόγο έχει σταματήσει ή αιολική βιομηχανία στήν Γερμανία.Στό ομόσπονδο κρατίδιο τού Σάαρ δέν ανεγέρθη ούτε μία ανεμογεννήτρια τό 2020.Στήν Βαβαρία μόνο τρείς.Η αίτησης ανέργεσης είχε γίνει τό 2016.
      Γιά νά ανεργεθούν οί τρείς ανεμογεννήτριες εγιναν 4 χρόνια σκληρές συγκρούσεις μέ τούς πολίτες τής περιοχή.Αυτές τίς ανεμογεννήτριες πού είναι περιττές στήν Γερμανία κουβαλάει ό γουρλομάτης μέ τό αζημίωτο στήν Ελλάδα.
      Γιάννης Λάκων

    8. Χρυσοπληρωμένοι αμερικανοεβραίοι επικοινωνιολόγοι του λουκώ βυθίζουν τους μπλε συριζαίους ολοένα και πιο βαθιά

    9. ΒΑΛΕ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑΤΗ ΑΕΡΓΟ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΤΗ ΦΑΛΗΡΙΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.
      ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΕΙ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΩΡΑ Ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΡΡΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΚΛΑΝΑΣ

    10. Δεν υπηρχε καμμια αμφιβολια για το… πυροτεχνημα εξαγγελια του κλανομπουχεσα δοσιλογου πρωθυπουργου! Κουλα ειν αργα πια ουτε τα λαμογια επικοινωνιολογους προλαβαινεις ν αλλαξεις! Και περισσοτερο ….λιβανι στα ΜΜΕ να δωσεις αστο δεν βγαινει πια!
      Κοπανα την οσο προλαβαινεις! Παρ και τον αντιπολιτευταρα Αλεκθη μαζι σου!
      Ενας Νεοδημοκρατης.

    11. Nαπαναμου..ε Ναπαναμου !!! Κλεφτες Ψευτες και Προδοτες !!! Φτανει η ωρα σας…..θρασιμια ψευτοδεξιοι..θα κλαιτε ολοι μαζι…!!!Οικογενειακως !!! μετα Αυλικων και Ψηφοφορων Δουλων !!! Αχρηστοι !!!

    12. Τώρα βρίσκομαι σε ένα λεωφορείο τίγκα στον κόσμο το οποίο είναι εκπαιδευμένο στο να μην αφήνει τον κορωνοϊό να μεταδοθεί.
      Μόνο εμείς εδώ έχουμε τέτοια.
      Υ.γ. Το πορτοκάλι 🍊 1.75
      Αυτό φταίει που μεταδίδεται ο κορωνοϊός στη Σαγκάη

    13. Έρχεται η πολιτική μηδενικών κρουσματων τύπου Σαγκάη μαζί με πολιτική μηδενικών ρύπων
      ΑΠΑΙΧΤΟ.

    14. Τα τηλέφωνα ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων παρακολουθουνται .

    15. Ότι έλεγε ο Ερτογάν στους Τούρκους ότι βρήκε πετρέλαιο στην Μαύρη θάλασσα, λέει και ο Μητσοτάκης για το Ιόνιο με το αέριο. Όταν βουλιάζουν ανακαλύπτουν κοιτάσματα.

    Comments are closed.