Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ “ΑΓΚΑΛΙΑ” ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΡΩΣΙΑ ΣΦΥΡΟΚΟΠΑΕΙ ΤΗ… ΓΕΙΤΟΝΙΑ – Ο ΣΤΟΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΕΧΕΙ ΣΤΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

    Κοινοποίηση:
    sanna-marin

    Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μεταφέροντας το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

    Η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Sauli Niinisto και την πρωθυπουργό Sanna Marin ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία σκιαγράφησε την πορεία για ένταξη στη συμμαχία ως μία από τις επιλογές της Φινλανδίας.

    Στην κοινή δήλωση, ο Niinisto και ο Marin δήλωσαν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

    Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία έχει εκτιναχθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

    Μόλις το κοινοβούλιο εγκρίνει την ιδέα κατ’ αρχήν και τυχόν άλλα εγχώρια νομοθετικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, αναμένεται ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη Φινλανδία να διαπραγματευτεί την ένταξή της.

    Αναμένεται επίσης ότι η Σουηδία, γείτονας της Φινλανδίας στα δυτικά, θα ανακοινώσει σύντομα την πρόθεσή της να ενταχθεί στη συμμαχία μέσω παρόμοιας διαδικασίας. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

    Όπως αναφέρει το CNN, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας υποθέτουν ευρέως ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία γρήγορα μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει στρατιωτικό υλικό συμβατό με τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες και ήδη πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε τόσο πρακτικές όσο και συμβολικές συνέπειες για τη Ρωσία και τη δυτική συμμαχία.

    Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία ήταν στρατιωτικά αδέσμευτη και ονομαστικά ουδέτερη για να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία. Κατά καιρούς έχει επιδοθεί στις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλεια και προσπάθησε να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, άλλαξε αρκετά τους υπολογισμούς, έτσι ώστε η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται πλέον ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας.

    Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, λέει ο ΥΠΕΞ

    Την πεποίθησή του ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην βαλτική θάλασσα και τη βόρεια Ευρώπη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιον, η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας και η εισβολή της στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στην Φινλανδία, καθώς πλέον περίπου το 70% των πολιτών της χώρας τάσσονται υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

    « Στην Ρωσία γίνεται λόγος για μη συμβατικά όπλα, χημικά ή και πυρηνικά παρόλο που απαγορεύονται από διεθνείς συμφωνίες. Έχουμε δει περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και αυτές πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να διωχθούν ποινικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με τον κ. Χάβιστο, η Φινλανδία δεν απειλείται άμεσα στρατιωτικά, ενώ η ελευθερία επιλογής των κυρίαρχων κρατών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φινλανδικής εξωτερικής πολιτικής. Εάν η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ, καθώς διαθέτει στρατό 280.000 ανδρών και γυναικών, όπως και πολιτοφυλακή, ενώ σύντομα θα παραλάβει 64 F35, ενώ η χώρα συμμετέχει και στην αμυντική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν, με κοινή τους δήλωση, την υποστήριξή τους για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παρόμοια συζήτηση στη Σουηδία, οι ηγέτες της οποίας αναμένεται επίσης να ταχθούν υπέρ της ένταξης στην βορειοατλαντική συμμαχία τις επόμενες ημέρες.

    Σ.Μισέλ για Φινλανδία: Ιστορικό βήμα που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

    Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σάουλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    «Η ενότητα και η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Ο Σαούλι Νιίστο και η Σάνα Μαρίν ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένα ιστορικό βήμα, αφού γίνει, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

    Γ.Στόλτενμπεργκ: Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

    Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    21 Σχόλια

    1. κανουν οτι μπορουνε για να ριξει πυρινικα ,, κερδισμενος στην ιστορια ειναι οι αμερικανοι θα περασει το δολαριο το ευρω σε λιγο .

    2. Μητσοτάκη όρμα. Σταματά την Ρωσία. Μπορείς.έχεις την στρατιωτική δύναμη.
      Μα πόσο μ@λ@κ@ς μπορεί να είναι οι λαοί. Η Φινλανδία θ καεί.

    3. Οι Φινλανδοί είναι Μογγόλοι και πολύ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΙ.

    4. ΕΠΕΙΔΗ Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ!!Η ΠΡΟΟΡΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ 250 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΛΕΕΙ….ΟΤΙ…..””ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ”ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΞΑΝΘΟΥΣ!!!!ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΑΣΕΝ…ΕΠΙΑΣΕΝ!!!

    5. Ναι σοβαρή χώρα όταν είναι η ΜΟΝΗ σκανδιναβική που επέλεξε να μπει στο ευρώ. Πόσο ΜΟΥΛΟΣ μπορεί να είσαι;;;

    6. Κακια λυσσα της ΝΤΠ για τη Ρωσια με τα προβοκατορικα δυτικα της φερεφωνα!
      Αντι να μαλακωσουνε τη κατασταση ριχνουνε… γοβες λαδι στη φωτια συνεχεια!
      Οσο για την κυρια φαινεται οτι θελει να τη….βρει με πουτινιαρικο πυραυλακι! Θα το πετυχει τελικα! Κριμα στο λαο της αυτος θα πληρωσει τα σπασμενα!

    7. Ο Θεός να τους συγχωρέσει.Προκειται για μαλακες εκ πεποιθήσεως

    8. χαχαχαχαχ μιλαει η φιλανδια χαχαχ κανε μαγκες στη ρωσια.
      φιλανδια που τη περνουν μπρος πισω η ωσια και η σουηδια..
      χαχα ο πουτιν θα σας γαμησει αρχιδακια

    9. Το ΝΑΤΟ συνεχως και τραβα το σχοινι, αδιαφοροντας για τις οποιες συνεπειες!!!!!! Καποια αρρωστημενα μυαλα σπρωχνουν τα πραγματα στα ακρα!!!!!! Φαινεται, περα απο το ΝΑΤΟ, Φιλανδια και Σουηδια εχουν στο τιμονι πολιτικους κατωτερους των πετιστασεων, διοτι γειτονες ειναι οι Ρωσοι και οχι οι Αμερικανοι, θα μπορουσαν να καθησουν κατω και οι δυο και να τα βρουν με τους Ρωσους, αντι να ζητανε να μπουν σ’ αυτη την αθλια συμμαχια των λυκων!!!!!!!

      1. Και μόνο που είναι στο ευρώ μην το πας παρακάτω…

    10. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ SCANIA ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΟ

    11. Η Φινλανδια ειναι σοβαρη και πλουσια χωρα, οσο υπηρχε η ισορροπια ΕΣΣΔ ΗΠΑ και μετεπειτα η απαξιωμενη Ρωσια η Φινλανδια ηταν μια φιλειρηνικη και ουδετερη χωρα, οταν ειδε τα δοντια της Αρκουδας ορθως μπαινει στο ΝΑΤΟ και με το τεραστιο χρηματικο αποθεμα που εχει παραγγελνει 100 F35 την ωρα που εμεις πανηγυριζουμε τα 8 Rafale.

      1. Ναι σοβαρή χώρα όταν είναι η ΜΟΝΗ σκανδιναβική που επέλεξε να μπει στο ευρώ. Πόσο ΜΟΥΛΟΣ μπορεί να είσαι;

    12. Κι η Σουηδία δε πάει πίσω.
      Φιρι Φιρι το πάνε να τη φάνε .
      Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταστράφηκε με σουηδικό εκτοξευτή ρουκετών το πιο προηγμένο ρωσικό άρμα

    13. οι Φινλανδοί δεν είναι Σκανδιναβοί, είναι Μογγόλοι και δεν ανήκει η γλώσσα τους στην ευρωπαϊκή ομογλωσσία(λεγόμενη Ινδοευρωπαϊκή), απλά η χώρα βρίσκεται δίπλα από τις σκανδιναβικές χώρες

    14. τώρα η Φινλανδία πέραν από την ενασχόληση με τις προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές όπως την αλλαγή φύλων σε ανήλικα, θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα πυρηνικά που θα πέσουν…..πα μαλ…..

    15. τουλάχιατον θα ρίχνουνε τις μπόμπες μαζί όπου….γουστάρει!! το …νάτο. Δεν είσαι στο ΝΑΤΟ; πάρε τις μπομπίτσες σου…..

    16. όλα για ένα Μ νί γίνονται σε αυτόν τον ετούτο εδώ τον τόπο !

    Comments are closed.