ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ – ΑΡΓΟΣΒΗΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟ 2040!

    Κοινοποίηση:
    ΕΛΛΑΔΑ

    Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα της Επιτροπής Foresight, της συμβουλευτικής ομάδος στο Μέγαρο Μαξίμου που κάνει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και έρευνες για το μέλλον.

    Σε μια εξ αυτών, για το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2040, υπάρχουν οι δυσάρεστες και οι αναμενόμενες προβλέψεις. Αυτό που όλοι, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον επισημαίνουν είναι πως ο πληθυσμός της Ελλάδας θα συρρικνωθεί δραματικά με τεράστιες συνέπειες.

    Τα μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι έως το 2050 η χώρα θα είναι στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη συρρίκνωση πληθυσμού στην παραγωγική ηλικία. Επίσης θα υποστεί την μεγαλύτερη μείωση του συνολικού δείκτη παραγωγικότητας στην ΕΕ, λόγω των επιπτώσεων από την γήρανση του πληθυσμού της και τους χαμηλούς ρυθμούς γεννήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, στην βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και των συστημάτων Υγείας και Συνταξιοδότησης.

    Η καταγραφή των τάσεων και των στόχων που αφορούν στην Ελλάδα από την επιτροπή δεν περιορίζεται μόνο σε κοινωνικά ή οικονομικά θέματα. Η κλιματική αλλαγή για παράδειγμα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Η Μεσόγειος είναι μία θάλασσα που θα δοκιμασθεί έντονα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες δεκαετίες.

    Ειδικά η Ελλάδα, θα επηρεασθεί από την άνοδο της στάθμης της θαλάσσης, η οποία υπολογίζεται σε 3 – 4 χιλιοστά κάθε χρόνο. Οι πανέμορφες πόλεις μας που είναι δίπλα στο κύμα πρέπει από τώρα να αρχίσουν να σχεδιάζουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη άνοδο της στάθμης. Αναπόφευκτα και πολλές δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές θα πληγούν, όπως ο τουρισμός και οι συγκοινωνίες.

    Η Επιτροπή Foresight προβλέπει ότι θα μειωθούν και οι διαθέσιμοι πόροι στην χώρα μας. Ήδη τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φυσικούς πόρους. Έως το 2030 η ζήτηση θα έχει διπλασιασθεί σε σχέση με το 2010!

    Εκτιμάται η εποχή μετά τον κορωνοϊό θα εκτοξεύσει την ζήτηση και θα ανατραπούν οι ισορροπίες από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Παραλλήλως θα εμφανισθούν και άλλα προβλήματα στην Ελλάδα, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 80%-85% των υδάτινων πόρων δαπανάται για την άρδευση των καλλιεργειών. Η χώρα μας πρέπει να εστιάσει στην έρευνα για εναλλακτικές πρώτες ύλες, να βελτιώσει τον τρόπο που καταναλώνει το νερό και να υιοθετήσει νέα καταναλωτικά πρότυπα.

    Οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η αστικοποίηση θα συνεχισθεί. Συνεπώς οι ειδικοί πρέπει να αναζητήσουν λύσεις ώστε η ποιότητα ζωής να αναβαθμισθεί, μέσω σημαντικών επενδύσεων στον χώρο των επικοινωνιών, της ψηφιακής τεχνολογίας και των υποδομών. Ο τομέας όμως που πραγματικά θα εκτοξευθεί είναι η τεχνολογία, με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης να εξελίσσονται αλματωδώς. Αυτή θα συμπαρασύρει και την υιοθέτηση μέτρων κυβερνοασφάλειας, ενώ ο ψηφιακός αναλφαβητισμός θα αποτελέσει παρελθόν. Η ελληνική κοινωνία το 2040 θα βασισθεί πάνω στις νέες τεχνολογίες.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταγραφεί αύξηση της μεσαίας τάξης και της κατανάλωσης. Η επιτροπή πιστεύει ότι τα εκατομμύρια πολιτών της μεσαίας τάξεως θα έχουν διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες. Αυτές θα δημιουργήσουν νέες αγορές και θα ανοίξουν νέες αγορές για τις εξαγωγές.

    Τέλος, η παγκόσμια οικονομία θα μετατοπισθεί και από τον παραδοσιακό πλούσιο Βορρά της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης θα στραφεί προς τις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής και του Νότου. Κατά την Επιτροπή Foresight οι υπάρχουσες γεωστρατηγικές συμμαχίες θα χάσουν την δυναμική τους, θα αυξηθούν οι περιφερειακές δυνάμεις και θα δημιουργηθούν νέες συμμαχίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες.

    Το πρώτο βήμα έγινε. Η επιτροπή foresight, κάνει μια προβολή στο μέλλον της χώρας μέχρι το 2040. Πως θα είναι η Ελλάδα του 2040; Ποιες θα είναι οι κυρίαρχες τάσεις; Ποιες θα είναι οι προκλήσεις, στις οποίες θα καλεστεί η χώρα να δώσει απαντήσεις; Ποιες πολιτικές θα πρέπει να υιοθετηθούν και ποιες καινοτομίες θα πρέπει να ενσωματωθούν, έτσι ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τόσο τις προκλήσεις όσο και τους κινδύνους;

    Ποιες είναι λοιπόν οι επτά «μεγατάσεις» (megatrends), που θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας μας μέχρι το 2040, όπως καταγράφονται από το νέο συμβουλευτικό όργανο του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Το ερώτημα είναι το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει από τώρα να αρχίσει να σκέπτεται πως θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεων με το πιστόλι στο κρόταφο, όπως τόσες και τόσες φορές.

    Τα μέλη της επιτροπής, με πρόεδρο τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Διευθυντής του ελληνικού think tank «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και αναπληρωτή πρόεδρο τον Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, κάτοχο της Έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος, έχουν παρουσιάσει την έκθεση και πλέον έγκειται στα χέρια των κυβερνώντων να χαράξουν την ρότα.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    10 Σχόλια

    1. Για να έρθουν όλα αυτά μήπως λέω εγώ θα φταίνε τα εμβόλια ;;; Γι’αυτό επιμένουν και γι’αυτό δεν δίνουν εντολή για τους λάθρο;Παρτε αναποδες απο τωρα για την ανατροπη των σχεδιων τους.Τωρα οχι μετα απο μηνες οπως εκαναν πριν και τωρα τρεχουν και δεν φτανουν.Εμ μας εβαλαν μια δυο τρεις μεσα και εμεις κατσαμε.Μετα βαλτε μασκες βγαλτε μαδκες εμεις το καναμε.Μετα καντε το εμβολιο και καποια προβατα ετρεξαν .Χωστε στην μυτη τις μπατονετες … τις εχωσαν.Ααααα ειπαν της Βουλης… Καλα πιστα κοροιδα εχουμε κατσε να τους χωσουμε μεχρι τον βουρκο .Εγειναν τοσα και τοσα και τωρα ξεσηκωθηκαν.Αν πατριωτες μου σας ρωτω αν απο την αρχη βγαινατε οπως προχτες και δεν πιανατε καναπεδες δεν θα ειχαμε φτασει στο σημειο αυτο.Θα ημασταν εμεις που θα κανονιζαμε τα θεματα και οχι αυτοι να δινουν εντολες και να βγαζουν νομους χωρις την εγκριση του λαου που απο τον λαο πληρωνονται χιλιαδες ευρω ενω ο λαος πειναει.Δυστυχως η αδρανια μας πληρωνεται.Σηκωθειτε οχι αλλα λαθη .Οχι να εκπληρωσουν ολα που θελουν για την ολικη καταστροφη μας.Δωστε τελος στην αδρανεια μας και παμε ολοι μαζι μπροστα για να γλυτωσουμε απο δημιους καταστροφεις.

    2. Είναι πολύ απλά τα πράγματα θέλουνε η εκάστοτε λέσχες να ανακατέψουν τον κόσμο όλοι να γίνουμε ένα ώστε να έρθει η παγκόσμια κυβέρνηση που θα ελέγχει όλη τη γη είναι σαν παράδειγμα Πώς είναι η εφορία πού έχει το Υπουργείο Οικονομικών και είναι τα υποκαταστήματα και όλα υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομικών και κάνουν ότι λέει το υπουργείο έτσι θα γίνει και με την τελείως παγκόσμια κυβέρνηση ευτυχώς όμως εμείς δεν θα ζούμε για να το δούμε αλλά μπορεί να έχουμε ξαναγεννηθεί και να το ζήσουμε το τότε νέο μας σώμα

    3. δεν υπάρχει σοβαρό και τίμιο κομμα να ψηφίσει ο κοσμος
      η κατάρα της Ελλάδος ειναι η ντοπια Ελιτ επιχειρηματίες, καναλάρχες, εφοπλιστες που θέλουν υποχείρια τους για να κυβερνούν
      Τωρα με την Ευρωπαικη ένωση, τα πακετα, τα δανεια που να αφησουν καποιον τιμιο να κυβερνησει αλλα και τιμιος να ειναι δεν θα μεινει για πολυ
      Την δικαστικη εξουσια για να βαλει φρενο σε ολον αυτον τον κατηφορο δεν την φοβαται κανενας για αυτο δεν την βελτιωνουν…δικες κανουν να γινουν χρονια..περιεργες αποφασεις και παμε συνεχως στον κατηφορο

    4. Οι κυβερνήσεις που ψηφίζει ο ηλίθιος σοφός λαός κάνουν και με το παραπάνω, έχουν φέρει 5μυριανλαθρο προς αντικατάσταση μας. Γιατί λέτε ότι δεν κάνει τίποτα;;;; Λέτε και ψέματα.
      Τώρα αν ο ηλίθιος σοφός ψηφοφόρος δεν θέλει να ακούει την αλήθεια, άλλο αυτό.

    5. Το 2040 απλά δεν θα υπάρχει Ελλάδα.Ελλαδισταν θα υπάρχει.

    6. Να κάνουμε την εύλογη ερώτηση: ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;;; Αφού είναι παράνομες ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις από το ’74 κι έπειτα (δεν έχουν συσταθεί σε σώμα & δεν έχει εκδοθεί ΦΕΚ με αυτή τη σύσταση από το ’74). Έχετε καταλάβει ότι επί 47 χρόνια ουσιαστικά η χώρα μας ΔΕΝ έχει νόμιμη κυβέρνηση;;;
      Και θα τους νοιάξει η υπογεννητικότητα της χώρας μας; Συνέλθετε ρε…

    7. Τα έλεγε ο πολύτεκνος, και προειδοποιουσε… και όλοι τον έκραζαν….
      Έκανες τα παιδιά για να παίρνεις τα επιδόματα….
      Εσύ τα έκανες εγώ θα σου τα πληρωνω (αυτό ειπώθηκε από ιερεα)….
      Ας μη τα έκανες….
      Βραστά και φατα τώρα….
      Το να πρώτο θυμηθώ…..
      Τώρα εμπρός λοιπόν.
      Θα κάνετε γαμπρούς από την ΜΑΎΡΗ ΉΠΕΙΡΟ και ΝΥΦΕΣ ΜΕ ΜΠΟΥΡΓΚΕΣ….. Σε κάθε σπίτι θα βρίσκεται και ένα μουσουλμανικο πηθικι για αξέχαστες εμπειρίες…
      Εμεις τουλάχιστον οι πολύτεκνοι δεν ελεγχομαστε από την συνείδηση μας…
      Οι υπόλοιποι ας προσέχατε….

    8. Μην γράφετε τέτοια γιατί θα μας γεμίσουν Πακιστανούς

    9. Όλοι πίσω λοιπόν…ξέρουμε τα υπέρ και τα κατά των χωρών που ζήσαμε κερδίζοντας ανεκτίμητη εμπειρια. Είναι η ώρα να γυρίσουμε και να τους γ…..ε. Αρκετά βεβηλωσαν την χώρα!

      1. Σε ποιους αναφέρεσαι;; Στους ηλίθιους ψηφοφόρους ή στους έξυπνους πολιτικούς μας;;;

    Comments are closed.