Το πράσινο «φως για την τακτοποίηση αυθαιρέτων άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Κοινοποίηση:
aythaireta

Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο νέο νόμο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Με την υπ΄ αριθμ. 1858/2015 απόφαση της Ολομέλειάς του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίνεται συνταγματικός και νόμιμος ο νέος νόμος 4178/2013 για την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο επίμαχος νόμος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείς τονίζουν ότι από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση. Ωστόσο, ήδη, η επίμαχη διάταξη έχει αντικατασταθεί με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα επίμαχα ακίνητα .

Η προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου στάθηκε η αφορμή για να φτάσει το θέμα των αυθαιρέτων στο ΣτΕ.

Στην προσφυγή τους χαρακτήριζαν τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ και ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, η Ολομέλεια απέρριψε την προσφυγή τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Απλά απαράδεκτο, να νομιμοποιούνται… οι αλητείες του κάθε εξυπνάκια. Οι υπόλοιποι που τηρούσαμε τον νόμο ήμασταν μ/λάκες;

Comments are closed.