Αναζητείται η «Ανάσταση» στη Γάζα: «Πρόοδος» στις διαπραγματευτικές προσπάθειες

Κοινοποίηση:
gazaa28dd

Με άμεσο και επιτακτικό στόχο την εξασφάλιση μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα καθώς και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς συνεχίζονται σήμερα Σάββατο στο Κάιρο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινής πλευράς και Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων, μετέδωσε το Al-Qahera News, ένα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με το BBC, η Χαμάς επέστρεψε με «θετικό πνεύμα» αφού μελέτησε την τελευταία πρόταση εκεχειρίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία με τρόπο που να εκπληρώνει τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων», αναφέρει αυτή τη πλευρά. Το Aljazeera αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε πως έχουν γίνει «κάποια βήματα εμπρός». Επιπλέον, και στο Ισραήλ η αίσθηση είναι ότι η συμφωνία βρίσκεται «πολύ κοντά».

Η πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την απελευθέρωση παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Αλλά η Χαμάς επιμένει να ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, απειλώντας να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα (νότια), κατ’ αυτή το «τελευταίο» οχυρό των ταγμάτων της, όπου όμως έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ανέφερε το Al-Qahera News επικαλούμενο μια «υψηλόβαθμη πηγή». Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές «κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε.

Παρά την πρόοδο, ωστόσο, το ίδιο μέσο έκανε λόγο για ισραηλινό χτύπημα, το απόγευμα του Σαββάτου, σε τζαμί κοντά στο Khan Younis, πολύπαθο θέρετρο εχθροπραξιών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς έφθασε χθες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για συναντήσεις που θα εστιάσουν στη σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με μια πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και άλλες τρεις πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να επιτευχθεί μια συμφωνία για εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ, η Χαμάς είπε ότι θέλει να «ωριμάσει» τη συμφωνία στο τραπέζι, κάτι που υποδηλώνει ότι υπάρχουν τομείς όπου οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι θα πραγματοποιηθεί νέα στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το Σάββατο ότι η θέση του παρέμεινε αμετάβλητη παρά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών.

Αλλά οι ΗΠΑ – ο μεγαλύτερος διπλωματικός και στρατιωτικός σύμμαχος του Ισραήλ – είναι απρόθυμες να υποστηρίξουν μια νέα επίθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων, και επέμειναν να δουν πρώτα ένα σχέδιο προστασίας των εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα αφού εγκατέλειψαν τις μάχες στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της λωρίδας.

Μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται επί μήνες χωρίς σημαντική πρόοδο. Δεν έχει γίνει παύση των μαχών ή απελευθέρωση ομήρων από τα τέλη Νοεμβρίου. Υπήρξαν στιγμές εκείνη την περίοδο όπου μια νέα συμφωνία φαινόταν επικείμενη, ωστόσο κατέρρευσε πριν υπογραφεί.

Ακόμη και σε αυτόν τον τελευταίο γύρο συζητήσεων, χρειάζεται προσοχή. Πηγή εξοικειωμένη με τις συνομιλίες είπε στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να είναι περίπλοκες και ότι οποιαδήποτε πρόοδος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response