Υπόθεση Κασόγκι: Δεν πείθουν τους Ευρωπαίους οι εξηγήσεις του Ριάντ για «ατύχημα»

Κοινοποίηση:
kasogi-500-1

Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και απαίτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Τα φρικτά γεγονότα γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου αποτελούν προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες παντού, ενώ δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε κομματική εκδήλωση στην Θουριγγία και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί και ασφαλώς απαιτούμε να διαλευκανθούν».

Αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις του Ριάντ εξέφρασε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

«Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι η επίσημη εκδοχή είναι κάτι περισσότερο από αναξιόπιστη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ρολφ Μούτσενιχ και ζήτησε «σαφή, άμεση και από κοινού αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Η Γερμανία πάντως διατηρεί μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, οι οποίες περιλαμβάνουν και σημαντικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Μόνο κατά τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο έχει εγκρίνει εξαγωγές αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί πολιτικοί ζητούσαν ωστόσο οι εξαγωγές να σταματήσουν ή τουλάχιστον να αναθεωρηθούν, λόγω και του ρόλου του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα».

«Η επιβεβαίωση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της αλήθειας. Εντούτοις, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του καταδικάζοντας «απερίφραστα τη δολοφονία αυτή».

«Τα ερωτήματα αυτά απαιτούν πλήρη και ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθούν όλες οι ευθύνες και να αποδοθούν στους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ώστε αυτοί να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τονίζει.

«Η προσδοκία αυτή είναι εντονότερη και λόγω του γεγονότος ότι δύο χώρες μας συνδέονται με στρατηγική συνεργασία που προϋποθέτει ειλικρίνεια και διαφάνεια», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχαν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή «αξιόπιστης έρευνας» στις 14 Οκτωβρίου.

«Οι συνθήκες του θανάτου του υποδηλώνουν την ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων και όλων αυτών των οποίων η ελευθερία έκφρασης συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση παντού στον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο Λε Ντριάν.

Σαουδική Αραβία: Η υπόθεση Κασόγκι θα εξεταστεί από σαουδαραβικά δικαστήρια

Η υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έλαβε χώρα σε έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και θα εξεταστεί από σαουδαραβικά δικαστήρια όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας σε δήλωση που μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο αντιφρονών Κασόγκι έχασε τη ζωή του σε καβγά μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη παραδοχή του θανάτου του δημοσιογράφου από το σουνιτικό βασίλειο, έπειτα από δύο εβδομάδες άρνησής του για εμπλοκή στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου, γεγονός που έχει κλονίσει τις σχέσεις της χώρας με τη Δύση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: