Τι είναι η «λεπτοσπείρωση» – Πώς μεταδίδεται και τα συμπτώματα

Κοινοποίηση:
leptospiross

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος 57χρονου από λεπτοσπείρωση στη Ζάκυνθο, με την υγειονομική κατάσταση του νησιού να δημιουργεί ανησυχία.
Ο 57χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου για 15 ημέρες, κατέληξε από «λεπτοσπείρωση».

Τι είναι η λεπτοστείρωση
Η λεπτοσπείρωση, κατά τον ΕΟΔΥ, είναι μικροβιακή λοίμωξη, η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης
Χρειάζεται να περάσει ένα χρονικό διάστημα 3-20 ημερών για να επωαστεί το βακτήριο. Τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης είναι ετερόκλητα και υπάρχει περίπτωση ο ασθενής μερικές φορές να είναι ασυμπτωματικός.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο ασθενής που έχει το βακτήριο της λεπτόσπειρας είναι, κατά το doctoranytime.gr:

Πυρετός
Πονοκέφαλος
Ναυτία
Εμετός
Διάρροια
Εξάντληση και κόπωση
Πνευμονία
Βρογχίτιδα
Αιμορραγίες
Γαστρεντερίτιδα
Ίκτερος
Μετάδοση
Η μετάδοση, κατά το onmed.gr, στον άνθρωπο γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου από ούρα ζώων νερού, που μεταφέρουν λεπτόσπειρες.

Ειδικότερα, η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση άγριων ζώων και από το χάιδεμα μολυσμένων ζώων. Η λεπτοσπείρωση προσβάλλει συχνότερα άτομα που μένουν σε αγροτικές περιοχές.

Συχνές πηγές μόλυνσης είναι τα τρωκτικά, τα θηλαστικά του δάσους, οι σκύλοι και οι γάτες. Λεπτόσπειρες έχουν επίσης απομονωθεί σε πουλιά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.