Ρούτε σε Ερντογάν: Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία

Κοινοποίηση:
This handout photograph taken and released by Turkish Presidency Press Office on April (26, 2024, shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Prime Minister of the Netherlands Mark Rutte (L) during their meeting at Vahdettin Pavilion in Istanbul. (Photo by Handout / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος επιδιώκει να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ.

Τη σημασία που έχει η Τουρκία για το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε, μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που επιδιώκει να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η νότια πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χρειάζεται την Τουρκία.

«Η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Με τον τρόπο αυτό, καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κατάστασης στη Γάζα. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του τρομερού πολέμου στην Ουκρανία. Υπό αυτό το πρίσμα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η Τουρκία είναι ένας γεωπολιτικός παράγοντας», επεσήμανε ο Μαρκ Ρούτε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

rute-erdogan1_edd73.jpg

«Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή, σε μια γεωγραφία με δύσκολους γείτονες. Δυστυχώς, η τρομοκρατία βρίσκεται στην ατζέντα της», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία όσον αφορά τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και τις γενικές διατλαντικές σχέσεις», τόνισε ακόμα στις δηλώσεις του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του ζήτησε την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ το ταχύτερο δυνατό και εξέφρασε τις προσδοκίες της χώρας του από την Ολλανδία, αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ένωση, στη βάση μίας δίκαιης και στρατηγικής προοπτικής.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ έδωσε έμφαση στις εξελίξεις τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Γάζα. «Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες σφαγές στη Γάζα και να διασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τόνισα τις προσδοκίες μας στην ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

rute-erdogan2_9b6fa.jpg

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ερντογάν, ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.

«Το βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει η Τουρκία στον αγώνα κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας είναι προφανές. Έχουμε θυσιάσει χιλιάδες πολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών, πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας, σε επιθέσεις του PKK. Δήλωσα ότι καμία τρομοκρατική οργάνωση, ιδίως το PKK και οι προεκτάσεις του, δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές σύμφωνα με τις αρχές της Συμμαχίας», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response