ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ! Νέα διάταξη-ντροπή από την φασιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη! Μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα γιατί δεν τους βολεύει! Το γνωρίζει;

Κοινοποίηση:
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Στελέχη της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν την αδίστακτη κυβέρνηση καθώς είναι ανοιχτές οι έρευνες για τα Τέμπη και τη διασπάθιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκτήσει το know-how για να «εξαφανίζει» ό,τι δεν βολεύει τον αυταρχισμό της ή ό,τι μπορεί να ρίξει φως σε αντικοινωνικές πολιτικές επιλογές της. Το δείχνει σε κάθε βήμα της από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία, όταν έφερε ρυθμίσεις για το «επιτελικό κράτος» (l’état, c’est moi), για τον ασφυκτικό κλοιό δομών ελέγχου της «ζωής των άλλων» και παρεμβάσεων, όπως απέδειξαν η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και η διάλυση δημόσιων δομών. Οι «γαλάζιοι» επιτελείς ψάχνουν ακόμη τις μάσκες τους καθώς ξεσκεπάστηκαν οι μεθοδεύσεις συγκάλυψης στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και μέρα με τη μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία. Τώρα αφαιρούν αρμοδιότητες από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης, διάταξη στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη «εξουδετερώνει» τη δικαιοδοσία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα επί πλημμεληματικών αδικημάτων βάσει του κανονισμού ΕΕ 2017/1939 που αφορούν απάτη σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, παθητική δωροδοκία, ενεργητική δωροδοκία, υπεξαίρεση κ.ά. Για πλημμελήματα αυτοτελώς διωκόμενα, όπως π.χ. η παράβαση καθήκοντος υπουργού, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα έχει δικονομική ευθύνη για λήψη μαρτυρικών καταθέσεων κ.λπ.

Μεσούσης της έρευνας για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και άλλων σημαντικών υποθέσεων (καταγγελίες για διασπάθιση κονδυλίων 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης από αναθέσεις σε εταιρείες κ.ά.) από την εισαγγελική αρχή της ΕΕ, η κυβέρνηση αλλάζει το νομικό πλαίσιο που η ίδια είχε διαμορφώσει μόλις το 2023. Είναι αν μη τι άλλο πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο, αν δεν υποκρύπτει κιόλας συγκάλυψη ενόψει εξελίξεων της έρευνας.

Νωπή είναι άλλωστε η κυβερνητική επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία συνέδεσε τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με διαφθορά, ανεκτέλεστα έργα και κακοδιαχείριση κονδυλίων, αναδεικνύοντας ευθύνες των ελληνικών αρχών. Ακόμη ηχούν οι αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για εμπόδια στην αποκάλυψη στοιχείων αναφορικά με τα Τέμπη, τις οποίες διατύπωσε δημοσίως η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι που ερευνά τη σύμβαση 717 και το έγκλημα των Τεμπών. Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ορρωδεί προ ουδενός. Και δεν εκπλήσσει. Αλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναγάγει σε εγγενή τακτικισμό της να «χτυπά» θεσμικούς φορείς της ΕΕ ή και των ΗΠΑ, στους οποίους ομνύει καθημερινά, όταν αυτοί, για όποιον λόγο, καταγγέλλουν προβληματικές καταστάσεις στην Ελλάδα ως προς ζητήματα του κράτους δικαίου.

Με όχημα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων οι «γαλάζιοι» επιτελείς «ξηλώνουν» τη μέχρι πρότινος ισχύουσα διάταξη, αφαιρώντας από τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Εισαγγελέα την άμεση επίβλεψη και διεύθυνση επί της ανακριτικής διαδικασίας, περιλαμβανομένης της έρευνας και συλλογής στοιχείων για τα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς. Πλέον κρίνονται στη βάση των δικονομικών διαδικασιών του εσωτερικού/εθνικού δικαίου καθώς δεν υπάρχει στην προωθούμενη ρύθμιση (άρθρο 39) που τροποποιεί την παράγραφο 2 του άρθρου 16Β ν. 4786/2021, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είχε διαμορφωθεί από τη ΝΔ μόλις το 2023 και τώρα «ξηλώνεται».

Μάλιστα οι εμπνευστές της διάταξης προβάλλουν στην «ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης» ως λόγο για την τροποποίηση την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης! Παράλληλα, από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι η αλλαγή έγινε σε… συντονισμό με το Γραφείο Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Ελλάδα για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Κάτι ανάλογο είπε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Ομως στις επίμονες ερωτήσεις αν υπάρχει κάτι γραπτώς, δόθηκε στα πρακτικά email ενός εκ των Ελλήνων εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων, το οποίο, όπως επισήμανε μιλώντας στο κοινοβούλιο ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκαλεί περισσότερα ερωτήματα, αφενός επειδή ήταν από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, αφετέρου γιατί το κρίσιμο είναι αν το γνωρίζει η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

Τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήδη διερευνούν σε βάθος τις αλλαγές αυτές καθώς προκαλεί ερωτήματα η σπουδή που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές υποθέσεις μείζονος σημασίας, όπως η διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και η απόδοση ποινικών (και πολιτικών) ευθυνών.

(Πληροφορίες από εφημερίδα Ντοκουμέντο)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

14 Σχόλια

  1. Μόνο όταν τους βολεύει επικαλούνται με ζήλο την Ε.Ε. και τους θεσμούς της, οι ανεκδιήγητοι…

  2. Ίσως να θέλουν να αφυπνίσουν και να διώξουν και άλλους ψηφοφόρους τους με αυτά που κάνουν!!!!!Ίσως αυτό να είναι το κίνητρό τους!!!!!

  3. Σύμβουλο του μπαιντεν Αμερικανό έχει.
    .
    Κατευθείαν εντολές απο ΗΠΑ .
    .
    Αυτούς έχει προστάτες

    Γιαυτό είχε βγει με χαρά και έλεγε ο βλαμμενος.
    .
    Έχουμε πόλεμο με την Ρωσία.
    .

Leave a Response