Πορεία προς νέα μνημονιακή εποχή – Εκτίναξε το χρέος η ΝΔ!

Κοινοποίηση:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δανείστηκε περισσότερα από €60 δισ., εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος πάνω από το φράγμα των €400 δισ.

Μέσα στην εβδομάδα είχαμε την παραδοχή: η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της θητείας των τριάμισι ετών που κυβερνά έχει δανειστεί περισσότερα από 60 δισ. ευρώ ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 δημόσιο χρέος 331,09 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2022 το χρέος αυτό έχει σπάσει το φράγμα των 400 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια μετρήθηκε στα 400,28 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν τα 3,5 δισ. ευρώ που προσφάτως δανείστηκε η χώρα μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Συνολικά μέχρι σήμερα στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη η χώρα παρουσιάζει δανειακό άνοιγμα της τάξης των 47,24 δισ. ευρώ (όσα δανείστηκε και όσα αποπλήρωσε).

Στα χνάρια Σημίτη – Καραμανλή

Ας αφήσουμε στην άκρη τεχνικούς όρους όπως step up, πρόωρες αποπληρωμές προηγούμενων δανείων κ.λπ. και ας δούμε το μεγάλο κάδρο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι πέρασε η ελληνική κοινωνία στη μνημονιακή εποχή ως απότοκο της αθρόας δανειοδότησης της «χρυσής εποχής με δανεικά» των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη (1996-2004) και του Κώστα Καραμανλή (20042009). Ηταν οι πρωθυπουργοί που γκρέμισαν την οικονομία. Οι κυβερνήσεις του μεν πρώτου δανείστηκαν στην επταετία περί τα 70 δισ. ευρώ, ενώ ο Καραμανλής σε μόλις πέντε έτη περίπου 120 δισ. ευρώ! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια τους. Φαλκιδεύει το μέλλον της κοινωνίας πυροδοτώντας «βόμβες δανεισμού». Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί αυτήν τη δανειζόμενη ρευστότητα για να φτιάξει μια νέα «φουρνιά» επιχειρηματιών που ευημερούν εις βάρος των πολλών λαμβάνοντας απευθείας αναθέσεις: περισσότερα από 10 δισ. ευρώ μες στην τριετία έχουν κατευθυνθεί με την αδιαφανή μέθοδο σε ημετέρους της «Μαξίμου ΑΕ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ευτυχως που μας… αναβαθμιζουνε οι διαφοροι…. οικοι αξιολογησης και….βγαινουμε στις αγορες για φρεσκα δανεικα! Εχουνε μυρισει το ψοφιμι και… τα funds πανε κι ερχονται απομυζωντας οτι απεμεινε @! Γεια σου Κουλαρα! Σανο γιοκ! Κανε κανα.. ..καινουργιο επικοινωνιακο κολπο! 1000 παρατρεχαμενους συμβουλατορες διαθετει το μαγαζι σου!

  2. το θεμα ειναι απλο τα κοματα της καταστροφης απο το 74 μεχρι σημερα εφεραν αυτο το χαλι αν ειναι να πληρωνει ο λαος τα λεφτα που βαλανε ολοι αυτοι στην τσεπη να βρασω την δημοκρατια σας και εσας μαζι καλυτερα ενας δικτατορας παρα οι λεγομενοι δημοκρατικο τοξο αλλοιως επρεπε να λενε δημοκρατικο κλεψιμο αυτοι ζουνε πλουσιοπαροχα οπως και ολα τα παρατρεχαματα παρταλια στην βουλη αλοιμονο ο απλος ανθρωπος τι θα κανει αλλα βλεπω τοσα χρονια κατι προβατα με αλτσχαιμερ συνεχιζουν να ψηφιζουν ολα αυτα τα αρπακτικα και παλι αυτους θα ψηφισουν θα ειναι μαλλον μαζοχες

Comments are closed.