Πέφτει το πετρέλαιο – Οι αγορές «σταθμίζουν» τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση:
oil

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με τους traders να ζυγίζουν τον αντίκτυπο των μαζικών επιθέσεων του Ιράν με drones και πυραύλους στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο

Το Brent – βασικό σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς – ήταν χαμηλότερο αλλά εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας. Οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί εν αναμονή δράσης από το Ιράν, με το Brent να πλησιάζει σε υψηλό έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν «δεν έχει ακόμη τελειώσει». «Σαφώς, η αγορά πετρελαίου δεν βλέπει την ανάγκη να συνυπολογίσει οποιαδήποτε πρόσθετη απειλή για την προσφορά σε αυτό το σημείο», δήλωσε η ενεργειακή αναλύτρια Βαντάντα Χάρι.

Το αργό πετρέλαιο Brent μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 90 δολαρίων, αλλά μια σημαντική υποχώρηση είναι απίθανη καθώς οι έμποροι παραμένουν επικεντρωμένοι στους κινδύνους που συνδέονται με τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία, πρόσθεσε. Οι αναλυτές είπαν επίσης ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση θα είναι καθοριστική για τις παγκόσμιες αγορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Πιστεύω ότι θα δούμε φυσικά αστάθεια. Εάν επρόκειτο να υπάρξει κάποιου είδους αντίστροφη κίνηση από το Ισραήλ, τότε αυτό, νομίζω, θα εκτόξευε τις αγορές ενέργειας σε μεγάλο βαθμό προς τα πάνω», δήλωσε ο Peter McGuire από την πλατφόρμα συναλλαγών XM.com στο BBC.

Οι αγορές μετοχών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο της επίθεσης.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο ιαπωνικός Nikkei και ο Kospi στη Νότια Κορέα κινήθηκαν όλοι κατά 1% χαμηλότερα στις πρωινές συναλλαγές.

Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ;
Το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, αφού δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αντίποινα για επίθεση στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό την 1η Απριλίου. Το Ισραήλ δεν έχει πει ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο προξενείο, αλλά ευρέως πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτό.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε τα 92,18 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει για να κλείσει στα 90,45 δολάρια.

Το Ιράν είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, και το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Οι αναλυτές λένε ότι ένα βασικό ζήτημα για την τιμή του πετρελαίου στο μέλλον είναι εάν θα επηρεαστεί η ναυτιλία μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Το στενό – το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν – είναι μια κρίσιμη ναυτιλιακή διαδρομή, καθώς περίπου το 20% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου περνά από αυτό.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εξάγουν μέσω των Στενών του Ορμούζ. Το Σάββατο, το Ιράν κατέλαβε ένα εμπορικό πλοίο με συνδέσεις με το Ισραήλ καθώς περνούσε από τα στενά του Ορμούζ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response