Ο πρόεδρος της Τσεχίας δηλώνει ότι γιά την ενεργειακή κρίση φταίει η “πράσινη μετάβαση”. Επιτέλους κάποιοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν…

Κοινοποίηση:
unnamed

Παρά τον πόλεμο με την Ουκρανία και τις κεντρικές τράπεζες που τυπώνουν τρισεκατομμύρια ευρώ σε δολάρια τα τελευταία χρόνια, ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν πιστεύει ότι η κύρια αιτία της ενεργειακής κρίσης είναι ο «πράσινος φανατισμός».

«Είτε λέγεται Πράσινη Συμφωνία είτε οτιδήποτε άλλο, φοβάμαι. Ωστόσο, δεν θα είμαι πια εδώ όταν μάθουμε πού θα μας οδηγήσει η πράσινη τρέλα. Η κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα οδηγήσει στην έλευση πολύ πιο απαιτητικής ηλεκτροκίνησης. Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μικρή εμβέλεια και υψηλή τιμή», δήλωσε ο Ζέμαν κατά την υποδοχή Τσέχων πρεσβευτών στο Κάστρο της Πράγας την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Ζέμαν, η λύση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι να υποκύψουμε στην Πράσινη Συμφωνία και να ακολουθήσουμε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική. Θεωρεί κρίσιμο τα ζητήματα που επηρεάζουν την κυριαρχία της χώρας να συνεχίσουν να ψηφίζονται ομόφωνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζέμαν θεωρεί ωφέλιμη τη συνεργασία στον Όμιλο Βίσεγκραντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ανόητο να το αμφισβητούμε. Το V4 απέτρεψε, για παράδειγμα, την υποχρεωτική εισαγωγή ποσοστώσεων μετανάστευσης πριν από μερικά χρόνια.

«Καταδικάζω τις επιθέσεις που προέρχονται από κάποιους στις Βρυξέλλες εναντίον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», σημείωσε.

«Ας μην παίζουμε υπερδύναμη. Ας μην βλέπουμε τα κεντρικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής μέσα από το πρίσμα της μεγάλης δύναμης. Θα ήμασταν γελοίοι. Είμαστε μια μικρομεσαία χώρα με το 80 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μας να εξάγεται. Πάντα εξέφραζα ότι το κύριο καθήκον των πρεσβευτών μας είναι να φροντίζουν για την προώθηση των εξαγωγέων μας στις ξένες αγορές και, από την άλλη πλευρά, να φέρνουν αποτελεσματικές ξένες επενδύσεις στην Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Ζέμαν επέκρινε τις «προκλητικές χειρονομίες αποτυχημένων δημοτικών πολιτικών της Πράγας», οι οποίες φέρεται να περιπλέκουν την πρόσβαση των εξαγωγέων στην αγορά της Κίνας.

Ο Ζέμαν αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος είπε ότι οφείλεται στη ρωσική επιθετικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε γιατί συνέβη αυτή η επιθετικότητα. Επιτιθέμενη στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν κερδίζει τίποτα και χάνει σχεδόν τα πάντα.

«Ο Ισραηλινός πρόεδρος μου πρόσφερε μια εύλογη εξήγηση για αυτή την επιθετικότητα. Μου είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία σε σχέση με τη συνθηκολόγηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», σημείωσε ο Ζέμαν.

Σύμφωνα με τον Τσέχο ηγέτη, η Ρωσία ανέμενε ότι το ΝΑΤΟ θα συνθηκολογούσε ξανά. Ευτυχώς, σύμφωνα με τον Ζέμαν, αυτό δεν συνέβη.

Ο Ζέμαν υποστηρίζει πλήρως την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων στην Τσεχική Δημοκρατία· Πιστεύει επίσης ότι η Τσεχία θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας στην οποία εισέβαλε. Ωστόσο, οι Ουκρανοί πρέπει να περιμένουν έναν μάλλον μακρύ και εξαντλητικό πόλεμο.

” συνάντηση των τσέχων πρέσβεων ξεκίνησε τη Δευτέρα με ομιλία του πρωθυπουργού Petr Fiala, ο οποίος ενθάρρυνε τους τσέχους πρέσβεις να αναζητήσουν όλες, ακόμη και τις μέχρι τώρα παραμελημένες, ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Μίλησε επίσης για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντέξει τη ρωσική επιθετικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ποιος πρασινος φανατισμος….να καιω τα δαση και να τα φουλαρω μερκελογεννητριες! Αντε να μην δουλευομαστε πια!
    Στο συμβουλιο των “ενεργειακων” υπουργων να μας πειτε και που πηγε το νερο, τοπιε η μαρμαγκα? Ακους μπιλλυ μεγαλοεπενδυτη του κορωναιου?
    Κοφτε τις κυρωσεις κατα της Ρωσιας κι ολα καλα εξαρτωμενοι των αμερικλανων της κονομας!

Comments are closed.