Μαγειρίτσα: Πώς να την φτιάξετε με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες

Κοινοποίηση:
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη, προσέχετε τη διατροφή σας ή απλώς δεν σας αρέσει το αρνί, δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε για το τι θα φάτε το βράδυ της Ανάστασης. Μπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε τη μαγειρίτσα σας, αλλά σε μια διαφορετική και πολύ πιο υγιεινή μορφή απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει.

«Μια ελαφριά κρεατόσουπα μετά από μια μικρή ή μεγάλη περίοδο νηστείας είναι ιδανική για να προετοιμαστεί ο οργανισμός για τη μετάβαση στο εξαιρετικά πλούσιο (αναλογικά) τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Αθήνα.

Βέβαια, προσθέτει, η παραδοσιακή μαγειρίτσα με τα εντόσθια και την συκωταριά από το αρνί δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ «ελαφριά» κρεατόσουπα. «Και τα δύο περιέχουν πάρα πολλά λιπαρά και χοληστερόλη. Έτσι, ανά μερίδα (περίπου 300 γρ.) η παραδοσιακή μαγειρίτσα μπορεί να δώσει τουλάχιστον 580 θερμίδες και πάνω από 30 γραμμάρια λίπους», εξηγεί.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να βελτιωθεί πολύ η θρεπτική αξία της με μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις. Αν τις εφαρμόσετε όλες, ασφαλώς η γεύση δεν θα είναι η ίδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα είναι πεντανόστιμη η νέα της εκδοχή.

Τονώστε τη γεύση

Για να κάνετε ακόμα πιο νόστιμη, δώστε έμφαση στα μυρωδικά που θα βάλετε στη μαγειρίτσα σας. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιέχει φρέσκο και ξερό κρεμμύδι και άνηθο. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λευκό κρασί, δεντρολίβανο, δάφνη, σκόρδο, ίσως έναν κύβο κοτόπουλου, λαχανικών ή μυρωδικών.

Να θυμάστε πως αν αυξήσετε αρκετά τα μυρωδικά στη μαγειρίτσα σας, μπορεί να γίνει πολύ νόστιμη και με λιγότερο αλάτι.

«Με όλες τις προαναφερθείσες αλλαγές μπορεί να μειωθούν οι θερμίδες κατά 150 έως 200 ανά μερίδα», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μειώνονται επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό η διαιτητική χοληστερόλη και το κορεσμένο λίπος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response