Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Μαλένα ήταν μία χαρά, ο θάνατός της ήταν αιφνίδιος» κατέθεσε η παιδίατρος του «Αγλαΐα Κυριακού»

Κοινοποίηση:
roula-pispirigkou-1422024-530

Η παιδίατρος Μαρία Νικήτα που είδε τελευταία ζωντανή τη Μαλένα Δασκαλάκη στο δωμάτιο του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τις δολοφονίες των δύο μικρότερων παιδιών της.

Η γιατρός αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το 3,5 χρονών παιδάκι, τονίζοντας ωστόσο ότι ήταν πλήρως αντιμετωπίσιμο ιατρικά.

«Ήταν η καλή λευχαιμία που δεν σου δημιουργεί πρόβλημα, είχαμε μια λευχαιμία που έβαινε καλά. Ήταν ένα παιδί που δεν προβλημάτιζε… ήταν άριστο κλινικά το παιδί. Οι ηπατικοί δείκτες ήταν φυσιολογικοί στη Μαλένα . Εγώ όσα χρόνια εργάζομαι δεν έχω διαπιστώσει η χορήγηση κορτιζόνης να έχει επηρεάσει το ήπαρ» είπε η κ. Νικήτα και συμπλήρωσε τι ισχύει για τις περιπτώσεις των οικογενειών που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, όπως στην περίπτωση της 35χρονης.

«Αν δεν έχει σπίτι στην Αθήνα η οικογένεια το σύνηθες είναι να φιλοξενηθεί σε ξενώνα . Δεν το διώχνουμε… Από τις εξετάσεις του παιδιού θα εξαρτηθεί κάθε ποτέ επανέρχεται στο νοσοκομείο . Δεν μπορείς να απομακρυνθείς από την Αθήνα . Εμείς λέμε στους γονείς για τη δική σας την ασφάλεια καθίστε κοντά σε εμάς … Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση του παιδιού . Οι περισσότεροι παίρνουν άδεια …» επεσήμανε η μάρτυρας.

Πρόεδρος : Η περίπτωση της Μαλένας πώς παρουσιάστηκε στους γονείς ;

Μάρτυρας : Δεν ενημέρωσα εγώ αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι συνήθως ιάσιμη . Αλλά δεν μπορείς να πεις στο γονιό πως θα κανείς το παιδί 100% καλά . Έχουν πολύ καλή πρόγνωση αυτά τα παιδιά με ποσοστό για ίαση πάνω από 90%.

Πρόεδρος : Γνωρίζετε αν ήταν καλά μετά τις εξετάσεις η Μαλένα ;

Μάρτυρας : Δεν θυμάμαι κάτι … θα είχε καταγράφει στο φάκελο της αν είχε κάποια επιπλοκή .

Πρόεδρος : Ο πατέρας της Μαλενας έχει αναφέρει πως δεν είχε ομαλή ανάνηψη μετά τις εξετάσεις .

Μάρτυρας : Θα το κατέγραφε ο συνάδελφος στον ιατρικό φάκελο . Οι αναισθησιολόγοι το κρίνουν … πολλά παιδιά αντιδρούν όταν είναι σε αυτό το στρεσογόνο περιβάλλον .

Στο σημείο εκείνο, παρενέβη η καταδικασμένη σε ισόβια Ρούλα Πισπιρίγκου, σχολιάζοντας πως υπάρχει σχετικό βίντεο με το παιδί και τη γιατρό να επαναλαμβάνει πως αν είχε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα θα είχε καταγραφεί στο φάκελο του παιδιού.

Όπως υποστήριξε η μάρτυρας, το παιδί μέχρι το μοιραίο μεσημέρι του Απριλίου του 2019 που βρέθηκε νεκρό, ήταν σε άριστη κατάσταση και διάθεση. Μάλιστα, η ίδια το εξέτασε λίγο πριν ειδοποιήσει η μητέρα ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται.

«Όταν το μεσημέρι πήγα στο δωμάτιο το παιδί ήταν στον παιδότοπο και το φωνάξαμε …Θυμάμαι, το παιδί ήταν μια χαρά δεν με προβλημάτισε κάτι . Το παιδί αυτό δεν ήταν ταλαιπωρημένο ήταν ένα «καλό παιδί» , το χρώμα του , όπως καθόταν … η όψη του ήταν καλή , δεν είχε κάτι να προβληματίζει . Αν ήταν κάτι κλινικά σημαντικό θα έδινα σχετική οδηγία , μια αγωγή…» κατέθεσε η κ. Νικήτα, η οποία χαρακτήρισε αιφνίδιο το θάνατο του νηπίου.

«Ήμουν στο διάδρομο μαζί με τη νοσηλεύτρια έξω από την πόρτα ενός δωματίου. Τα μεσημέρια υπάρχει μια απόλυτη ηρεμία στον όροφο…», σημείωσε και αμέσως μετά περιέγραψε πως την πλησίασε η Ρούλα Πισπιρίγκου, προκειμένου να της πει ότι κάτι συμβαίνει με το παιδί.

«Εγώ βλέπω τη μαμά με την άκρη του ματιού μου να βγαίνει και να έρχεται προς το μέρος μου , αναστατωμένη , σοκαρισμένη . Όταν την είδα είπα κάτι έχει γίνει . Ήταν αναστατωμένη με προβλημάτισε . Πλησίασε με γρήγορο βήμα. Ερχόμενη λέει «το παιδί είναι μπλε χτυπάει η αντλία». Ήταν αναστατωμένη …

Φύγαμε με τη νοσηλεύτρια να πάμε στο δωμάτιο» περιέγραψε η παιδίατρος.

Πρόεδρος : Αν έτρεχε πριν στρίψει στο διάδρομο θα την ακούγατε ;

Μάρτυρας : Υποθέτω πως ναι.

Πρόεδρος : Ακούσατε κάποιον να φωνάζει;

Μάρτυρας : Όχι.

Πρόεδρος : Η μητέρα μίλησε σιγανά ή δυνατά;

Μάρτυρας : Ήταν αναστατωμένη … δεν άκουσα βήματα, την είδα.

Πρόεδρος : Αν φώναζε θα την ακούγατε ;

Μάρτυρας : Ναι έχει τύχει να είμαι μέσα στο γραφείο και να ακούσω τον γονιό να ουρλιάζει … όμως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά.

Η γιατρός ακολούθως περιέγραψε την εικόνα του νεκρού παιδιού, μπαίνοντας αμέσως με τη νοσηλεύτρια μέσα στο δωμάτιο και διαψεύδοντας τον ισχυρισμό της 35χρονης μητέρας ότι αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση το νοσοκομείο.

«Το κοριτσάκι ήταν σε πλαγιά θέση στο κρεβάτι με το πρόσωπο προς το παράθυρο. Θυμάμαι ότι γυρίσαμε το παιδί ανάσκελα. Το παιδί ήταν ωχρό , δεν ανέπνεε . Αμέσως άνοιξα τα μάτια του ήταν σε μυδρίαση. Άκουσα ότι δεν έχει παλμό και είχα ένδειξη ότι δεν κυκλοφορεί το αίμα. Ήταν χαλαρό, λυμένο … η νοσηλεύτρια έπαιρνε την πίεση, έβαλε οξυγόνο. Συνειδητοποιώ ότι το παιδί δεν είναι ζωντανό. Ήρθε και τρίτη νοσηλεύτρια . Από το κινητό πήρα την μονάδα στις 17.15. Είπα: «έχω παιδί που έχει πεθάνει ελάτε γρήγορα»» ανέφερε και δήλωσε σοκαρισμένη καθώς δεν της είχε ξανασυμβεί να πεθαίνει παιδί σε καλή ιατρική κατάσταση μέχρι τότε. « Σοκαρίστηκα όταν διαπίστωσα ότι το παιδί ήταν νεκρό. Δεν το πίστευα ότι το παιδί ήταν πεθαμένο» σημείωσε .

Αναφορικά με την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου, τη χαρακτήρισε “πανικοβλημένη”, “η οποία έλεγε «σας παρακαλώ βοηθήστε το παιδί μου», ήταν μια φυσιολογική αντίδραση που μου έχει μείνει ως εικόνα , η αγωνία και το άγχος» είπε η γιατρός και συμπλήρωσε «Ήταν σοκαρισμένοι οι άνθρωποι στην ανακοίνωση … Άνθρωποι που χάνουν το παιδί τους χωρίς να το περιμένουν» ανέφερε μεταξύ άλλων για την αντίδραση του ζευγαριού στο άκουσμα του θανάτου της Μαλένας.

Πρόεδρος : Οι γονείς σας ρώτησαν τι έγινε , γιατί έφυγε το παιδί ;

Μάρτυρας :,Όχι εμένα … όταν μάζεψαν τα πράγματα ήρθαν μας ευχαρίστησαν και μας χαιρέτησαν. Δεν ήταν επιθετικοί ήταν πολύ ευγενικοί οι άνθρωποι , πολύ σωστοί απέναντι μας.

Η πρόεδρος της δίκης επέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες του νεκρού παιδιού, όπου απεικονίζονται σημάδια στο πρόσωπο του, με τη γιατρό να απαντά πώς αν υπύχαν σημάδια στο πρόσωπο θα το είχε προσέξει. Η γιατρός τέλος ανέφερε πως τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής προβλημάτισαν τους γιατρούς και όταν έμαθαν στο νοσοκομείο για το θάνατο του δεύτερου παιδιού συζήτησαν το ενδεχόμενο «να υπάρχει κάτι κληρονομικό» στην οικογένεια Δασκαλάκη.

Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Μαίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: