Ο καλός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ο μεγάλος εχθρός του COVID-19

Κοινοποίηση:
υπνος

Σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ο καλός ύπνος, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας COVID-19,  όπως εξηγεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου μεταφέρονται απαραίτητες πληροφορίες για μια σειρά των ανοσολογικών αντιδράσεων του οργανισμού. Ενδεικτικό είναι ότι όταν κάποιος ασθενεί  έχει την τάση να μένει πολλές ώρες ξαπλωμένος και να κοιμάται.

Με στόχο την καταπολέμηση κάθε ίωσης και ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας, τόσο προληπτικά όσο και σε περίπτωση, είναι απαραίτητο να έχουμε καλής ποιότητας και επαρκή σε χρόνο ύπνο.

Για την απόδοση του εμβολιασμού, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συνιστάται καλύτερη ποιότητα και  χρονική επάρκεια του ύπνου (τουλάχιστον 7 ώρες το 24ώρο) καθώς εκτιμάται  ότι βοηθάει στην απόδοση των εμβολίων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σημειωτέον είναι ότι έχει παρατηρηθεί πως τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στον δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες (2h) περίπου. Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες (7h), που θεωρείται το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.

Ο ύπνος  θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, άνοια και ζαχαρώδης διαβήτης. Επίσης, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή και αποτρέπουν από το να κόψουμε χρόνο ύπνου για να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες.

ΑΠΝΟΙΑ

Αποφρακτική υπνική άπνοια:

Μερικές φορές το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνω από ένα λεπτό: Κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών σταματάει το ροχαλητό και ξαναρχίζει πιο έντονο όταν το άτομο ξαναρχίζει να αναπνέει.

Όταν οι διακοπές αυτές που ονομάζονται άπνοιες εμφανίζονται αρκετές φορές  τότε το άτομο πάσχει από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η νυχτερινή συχνουρία, οι πρωινοί πονοκέφαλοι και  η υπνηλία και κόπωση την ημέρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ναι να κοιμηθουμε πολλές ώρες είναι υγεία κ αν δεν μπορουμε να πάρουμε υπνωτικά για να μη χαμπαριασουμε τον Κούλη και τον Τσίπρα όταν θα έχουν πουλήσει τη μισή Ελλάδα.

Comments are closed.