ΙΣΡΑΗΛ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15.30 -ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Κοινοποίηση:
782_Netan

Στην κυριολεξία από μια κλωστή κρέμεται η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά από την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η έγκριτη ιστοσελίδα Guardian, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται στα χέρια τριών ανθρώπων.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα στις 15.30 το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην χθεσινή επίθεση. Την ίδια στιγμή, το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως αν το Ισραήλ αντεπιτεθεί θα χτυπήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Οι υπουργοί του Μπενιαμίν Νετανιάχου ψήφισαν για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτοί είναι οι τρεις που θα αποφασίσουν και το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Τις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία δεν έδωσε σαφείς συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί.

Η δήλωση Μπάιντεν μετά τη συνομιλία με τον Νετανιάχου

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι σύμμαχοί του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Μόλις μίλησα με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αύριο, (σ.σ. σήμερα) θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας».

Αυτή η «εξαιρετική» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν σήμερα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

H Ιταλία συγκάλεσε σήμερα μία συνάντηση των ηγετών της ομάδας χωρών G7 μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση πηγών του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ρώμη. Η βιντεοκλήση θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες απογευματινές ώρες (Ευρωπαϊκή ώρα).

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα της επίθεσης

Εν όψει της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα: Ότι δηλαδή τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δε θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεψαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσιγκτον θα προέτρεπε σθεναρά ενάντια σε μια βιαστική ισραηλινή απάντηση.

Σαφώς το Ιράν ελπίζει σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε ελπίζοντας ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Στόχος οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Η μετατροπή τους σε συντρίμμια θα ήταν πολύ δύσκολη χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά είναι πιθανό ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να εκπληρώσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει γρήγορα στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί πιθανές συνέπειες στη συνέχεια».

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.

Ενώ η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι δεν ήταν χάρη στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κινδύνευσε να προκαλέσει την καταδίκη του αραβικού κόσμου επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.

Αυτή η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, σχεδόν σίγουρα έσωσε ζωές και ίσως απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ισραηλινών.

Θα απαντήσει το Ισραήλ;

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσιγκτον μπορεί να αντλήσει παρηγοριά από μερικά σημάδια ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δε θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ ζήτησε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή. Θα ήταν περίεργο αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρία.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι ίσως να μην υπάρξει απάντηση είναι  η συνομιλία του Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω προσπάθεια επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ» αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην αντεπίθεση του Ισραήλ.

Ένα τρίτο θετικό σημάδι τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση από έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλέστηκαν οι New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα συντονιστεί με τους συμμάχους του».

Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες και ημέρες τα οφέλη του από το γεγονός ότι άντεξε τη μανία του Ιράν, σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι επίσης πιθανό να διαλύσει τις μουρμούρες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας. Τώρα, τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ, καθώς αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο μπροστά στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. Τα ισλαμοπιθίκια και οι σταλίνες υποστηρικτές τους, μετά τον σιδερένιο θολό, θα δοκιμάσουν και την σιδερένια γροθιά του Δαυίδ. Προσεχώς απέραντο πάρκινγκ η Τεχεράνη. Όσο για τους απογόνους των Ες Ες στην Ελλάδα, που παριστάνουν τους καλούς πατριώτες και υποστηρίζουν τους Αλαχακμπάρηδες, θα τους κανονίσουμε και αυτούς σύντομα. Όλοι θα πάρετε.

    1. Ο Νετανιάχου και ο Χίτλερ είναι απόγονοι του Αβραάμ και της αδελφής του της Σάρας. Η αιμομιξία αυτά φέρνει. Ψήφο στους Μουλάδες! Όλοι στις κάλτσες!

    2. Η Σάρα (εβρ.:שָׂרָה, μεταφρ.: ηγεμονίς), σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ήταν νύφη του Θάρα, σύζυγος του Αβραάμ, μητέρα του Ισαάκ και θεία του Λωτ. Ήταν ετεροθαλής αδερφή του Αβραάμ από διαφορετική μητέρα, και δέκα χρόνια μικρότερη από αυτόν.
      Να μην πούμε και για τις κόρες του Λώτ που τον μέθυσαν και έκαναν παιδιά μαζί του… Ο Οιδίποδας ήταν χαζός. Έπρεπε να τα ξεχάσει όλα και να ζήσει το Μύθο του στη Γη της Ανωμαλίας… Ο Γέγονε Γέγονε… Ρουφήξτε Μακεδονικά από την Αντιόχεια. Ήρθα…

  2. 10 πυρηνικες για προειδοποιηση και μια εδω αποκλειστικα και μονο για ρωσιμπλιετηδες σταλινοφασιστες και απογονους καινυποστηρικτες των ισλαμοπηθικων

    1. Ψώφα προδότη.
      Δεν θα μείνει Εβραίος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, βεβαίως και στην Παλαιστίνη .

  3. καλά , μέσα στην σιέστα συνεδριάζουν αυτοί ? ( άλλη μια ) ιεροσυλία.. – και το πρωι τι κάναν , ήταν μαχμουρλήδες απ’ το ξενύχτι εεεε ?…. λυπάμαι που θα το πω , αλλά μ’αυτά και μ’αυτά χάνω την εμπιστοσύνη μου στην ισρ. πολεμικη μηχανή….

  4. Παντος ειναι χλιαρα τα χτυπηματα ξερουνε η ιρανοι οτι τα περισσοτερα θα εξουδετερωθουνε απο το iron dome.

    1. Μια ατομική βόμβα που θα καταφέρει να φτάσει τουλάχιστον πάνω απο το Ισραήλ αν την εξουδετερώσει το Iron Dome πάνω απο το Ισραήλ και εσκαγε στον αέρα… άραγε τι θα γινόταν ? Το ίδιο δεν θα ήταν .. πάλι πυρηνικό όλεθρο δεν θα είχαμε??

  5. Οι Ιουδαιοι Ναζι Δολοφονοι Βρεφων συνεδριαζουν πως θα γεννοκτονησουν τον Πλανητη . Κοψτε Κωλοφατσες , DNA απο διασταυρωση ΑΡΟΥΡΑΙΟΥ ΜΕ ΑΥΣΤΡΑΛΟΠΙΘΗΚΟ . Οταν βομβαρδισαν την Πρεσβεια παρανομως , δεν βγηκε κανεις να καταδικασει την Επιθεση κ τα Ηνωμενα Εθνη Εγκληματιων , δεν εκαναν ουτε μια ανακοινωση . Σημερα ΟΛΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΑΜΥΝΘΗΚΕ !!! Οποιος εχει μυαλο καταλαβαινει .

Leave a Response