Επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές: Μέχρι και 500 ευρώ αλλά με… απόσυρση

Κοινοποίηση:
0acbcc3da747d63a7787d7eb98794956_L

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για ηλεκτρικές συσκευές όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προ ημερών.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστές, εκτός των επιδοτήσεων θα είναι οι κουζίνες – φούρνοι που αποδεδειγμένα είναι από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές.

Το ΥΠΕΝ φέρνει νέο «Εξοικονομώ» αλλά για ηλεκτρικές συσκευές με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να φτάνει μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά. Στελέχη του ΥΠΕΝ βάζουν στην κορυφή της λίστας τα κλιματιστικά καθώς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται επιβάρυνση του δικτύου με μεγάλες καταναλώσεις. Για τον λόγο αυτό, ενδέχεται το πρόγραμμα να καλύπτει παραπάνω από ένα κλιματιστικό για αντικατάσταση.

Ο δεύτερος τύπος συσκευής που θα μπορούν να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν οι δικαιούχοι θα είναι τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Το σκεπτικό της ομάδας εργασίας του ΥΠΕΝ είναι ότι τα ψυγεία είναι συσκευές που είναι μονίμως στην πρίζα και προκαλούν σημαντικό φόρτο.

Οι συσκευές που δεν έχουν πάρει ακόμα το «πράσινο φως» αλλά εξετάζονται για το πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης είναι τα πλυντήρια ρούχων και -με λιγότερες πιθανότητες- οι ηλεκτρικοί φούρνοι.

Τι επιδότηση θα δίνει το πρόγραμμα
Όπως έχουν γράψει προ ημερών τα ΝΕΑ, η επιδότηση θα είναι της τάξης του 30-40%, το οποίο θα έχει ταβάνι, όπως για παράδειγμα τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην εξαντληθεί τάχιστα ο προϋπολογισμός.

Με το σενάριο του 35% και το όριο των 500 ευρώ προκύπτουν τα εξής παραδείγματα:

Για την αγορά ενός κλιματιστικού αξίας 1.000 ευρώ, το πρόγραμμα θα επιδοτεί τον δικαιούχο με 350 ευρώ
Για αγορά ενός ψυγείου 500 ευρώ, ο δικαιούχος θα επιδοτείται με 175 ευρώ
Για την προμήθεια δυο κλιματιστικών συνολικής αξίας 2.000 ευρώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει 500 ευρώ
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος απόσυρσης, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την παλαιότητα των συσκευών που προτίθεται να αποσύρει ο κάτοχος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Με υπερτιμημένες τιμές των συσκευών η πραγματική έκπτωση ειναι μηδαμινή

  2. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΧΑΛΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΙ ΕΚΕΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

  3. Κοιτα να ριξεις την τιμη του ρευματος γκουρλοματη…κι ασε τις μαλακιες!
    Γελαει ο κοσμος με τους φωστηρες σου που δκεφτηκαν αυτη την παπαρια!

Comments are closed.