Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην πόλη με το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας να είναι εξίσου πλούσιο με το χθεσινό.

Αναλυτικότερα, σήμερα ο Παναγιώτατος θα παραστεί σε Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών συνεχούς Πατριαρχίας Αυτού στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, και σε εκδήλωση του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την απονομή του τίτλου του διδάκτορος επί τιμή προς τον  Καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά.

Επίσης, θα παραστεί στα εγκαίνια εκθέσεως φωτογραφίας, αφιερωμένης στην Ίμβρο, που φιλοξενείται στην Ιερά Μονή Βλατάδων, καθώς και στα εγκαίνια της έδρας του Σωματίου “Βυζαντινή Οικουμένη”.

Ακόμα, θα χειροθετήσει σε οφφικιάλιο του Πατριαρχείου τον κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.

Η άφιξη και οι συγκινητικές στιγμές στον τάφο του μακαριστού Δράμας κυρού Παύλου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στην Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου ‘Μέγας Αλέξανδρος” της Χρυσούπολης Καβάλας όπου έγινε δεκτός από τους τοπικούς άρχοντες και τον οικείο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο. Από εκεί κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Σίψας όπου τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετά το τρισάγιο απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο μίλησε προς τον μακαριστό μητροπολίτη εμφανώς συγκινημένος και χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του σε πολλά σημεία της ομιλία του.

«Ήρθα από το μαρτυρικό Φανάρι, ως φίλος σου γνήσιος», τόνισε ο Παναγιώτατος, «από την Πόλη που την αγάπησες. Ήρθα από εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Πόντου, της ανατολικής Θράκης, τη Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας, του Αιγαίου που ενώνει. Παύλε, άνθρωποι όπως εσένα γνωρίζουν να ζουν και να πεθαίνουν λεβέντες, όρθιοι, αλύγιστοι στις δυσκολίες, απερίσπαστοι στους πειρασμούς της εξουσίας. Είχες ιδανικά και αυτά διακόνησες με αλήθεια και αγάπη».

Οι συναντήσεις και η επίσκεψη στη ΧΑΝΘ

Κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε στο κατάλυμά του τον Ελληνοαμερικανό νέο Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ.Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη, ο οποίος κατά το παρελθόν τιμήθηκε με το οφφίκιο του Άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε. , μαζί με την Γεν. Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Ευγεν. κ. Elisabeth Lee.

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνομιλίας τους, ο Παναγιώτατος ευχήθηκε οι σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδος-ΗΠΑ) να βελτιωθούν και να υπάρχει σταθερότητα, ειρήνη και δημιουργική συνεργασία, ενώ τον ευχαρίστησε για την δεξίωση που ετοιμάζει προς τιμήν του στην Αθήνα τον επόμενο μήνα.

Το απόγευμα επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης όπου είχε συνάντηση με τον ποιμενάρχη της πόλης, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. 

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν του, με αφορμή και τον ένα αιώνα και πλέον από την ίδρυσή της. Τον κ.κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν ιεράρχες του Οικουμενικού θρόνου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ενώ τον υποδέχθηκαν μπροστά στην είσοδο των αθλητικών της εγκαταστάσεων, η πρόεδρος Ελένη Αθανασιάδου και το διοικητικό συμβούλιο της, καθώς και νεολαίοι και μικρά παιδιά, μέλη της ΧΑΝΘ, με λουλούδια στα χέρια, τα οποία συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί του.

Ακολούθησε ξενάγηση του κ.κ. Βαρθολομαίου στο μουσείο καλαθοσφαίρισης, όπου στελέχη της ΧΑΝΘ του δώρισαν μια μπάλα του μπάσκετ, δεσμευόμενοι να παραδώσουν δεκαπέντε μπάλες σε μαθητές της Ίμβρου και μια ιστορική φανέλα του συλλόγου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και ακολούθησε η εκδήλωση της υποδοχής του στο κλειστό γυμναστήριο της ΧΑΝΘ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για την απονομή του χρυσού μεταλλίου της ΧΑΝΘ προς το πρόσωπό του και το θεσμό, λέγοντας: “Όταν τιμάται ο Πατριάρχης, η τιμή ανήκει στο Πατριαρχείο, το οποίον επί μακρούς αιώνες φυλάσσει την πατρώα παρακαταθήκη και τις παραδόσεις του γένους, εκεί όπου το έταξε ο δομήτωρ της Εκκλησίας και η Ιστορία”.

Αύριο στο Άγιον Όρος

Καθ’ οδόν προς το Άγιον Όρος, την Παρασκευή, ο Παναγιώτατος αρχικά θα επισκεφθεί την έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Νέα Τένεδο και τη Νέα Τρίγλια, και το απόγευμα αναμένεται να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία, όπου στις Καρυές θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του και ακολούθως θα τελεστεί Δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου.

Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ι. Μονές Ιβήρων, όπου θα καταλύσει το πρώτο βράδυ και θα λειτουργήσει την επομένη ως Ιερεύς στο Παρεκκλήσι της Πορταΐτισσας, Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, καθώς και την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, ενώ την Κυριακή, το πρωΐ, θα προεξάρχει της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Ιερό Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, όπου θα τελέσει Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. δωσε πονο Αρχοντα, οι ελληνες σε στηριζουμε

  2. Το άχρηστο σκουπίδι που πρόδωσε την Μακεδονία….τι κάνει τώρα στην Θεσσαλονίκη;
    Δική του αρμοδιότητα δεν ήταν να προστατεύει το “ποίμνιο” των Μακεδόνων από τους Σλάβους και τους κομουνιστές;

  3. Βρε ΟΥΣΤΤΤΤΤ! νεοταξίτη, υπάλληλε των ΗΠΑ, Ε.Ε & λοιπών *υπηρεσιών* της παγκοσμιοποίησης!
    Έχεις χάσει προ πολλού, την *έξωθεν καλή μαρτυρία*, τι κάνει το αφεντικό σου στην Τουρκία?
    Δίχασες & διχάζεις την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! Παραιτήσου & πήγαινε στα φιλαράκια σου στην ΡΩΜΗ…
    Μιλάς εσύ, για τον Πατριάρχη ΚΥΡΙΛΛΟ, που τον Ιανουάριο του 2018, με επιστολή, ευλόγησες τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, στην επιχείρηση *κλάδος ελαίας* στην ΣΥΡΙΑ?

  4. Παει επι προσωπικου στο Αθως να διαπομπευσει τους Ρωσοφωνους Αγιορειτες?
    Οξω εωσφορικο Τραγι! Να πας στην Αγια Σοφια αν σου βασταει να λειτουργησεις τουρκοσπορε!
    Μακαριστε Χριστοδουλε ελεησον μας!

Comments are closed.