Γερμανία: Ο Καγκελάριος Σολτς δεν θα πάει Κίεβο για να συναντήσει τον Ζελένσκι

Κοινοποίηση:
Καταγραφή1

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόθεση του Γερμανού ομολόγου του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να ταξιδέψει στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο Ζελένσκι αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Γερμανού προέδρου, καθώς η χώρα τον θεωρεί «ρωσόφιλο».

Η Ουκρανία έχει διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές, όμως ήδη έχουν πυροδοτηθεί αντιδράσεις δυσαρέσκειας στη χώρα, καθώς η απόρριψη της επίσκεψης του προέδρου εξελήφθη ως «εξευτελιστική» κίνηση για τον ίδιο αλλά και τη Γερμανία συνολικά.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απάντησε λέγοντας πως η απόρριψη της επίσκεψης Σταϊνμάιερ προκαλεί εκνευρισμό και πως «θα ήταν καλό να τον είχαν αποδεχτεί». Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως πιναθότατα δεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο για την ώρα -αν και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, ο Ζελένσκι από την αρχή επιθυμούσε μια επίσκεψη από τον Σολτς και όχι από τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ.


Αντιδράσεις στη Γερμανία για την απόρριψη της επίσκεψης Σταϊνμάιερ
Σε μια επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αντέδρασε λέγοντας πως ο Σταϊνμάιερ «έχει τηρήσει και συνεχίζει να τηρεί μια πολύ ξεκάθαρη στάση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι έχει επίσης καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Η κίνηση αυτή της Ουκρανίας να απορρίψει την επίσκεψη θεωρήθηκε εξευτελιστική για τον Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και είχε συνδεθεί με την πολιτική του Βερολίνου για στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης, η κίνηση θεωρήθηκε εξευτελιστική και για τη Γερμανία, συνολικά. Εξάλλου, ο Σταϊνμάιερ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος του γερμανικού κράτους.

Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έκανε γνωστή την απόφασή του μόλις μερικές ώρες πριν από το μυστικό ταξίδι του Γερμανού προέδρου, μετά από ημέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και η διαρροή της πληροφορίας για την απόρριψη της επίσκεψης στη γερμανική BILD, ενίσχυσαν τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

Κάποιοι αξιωματούχοι της Γερμανίας δήλωσαν ότι μπορούν να κατανοήσουν την απόφαση σε κάποιον βαθμό, αλλά και πάλι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό του θέματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αφού το παίζουν νεοταξικά τανάκια τους συμπεριφέρονται και σαν τανάκια.

Comments are closed.