Αποκάλυψη Forbes: Aκόμη κι αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-16 στην Τουρκία, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα στους αιθέρες

Κοινοποίηση:
δφ

To περιοδικό Forbes, (κείμενο Paul Iddon) δημοσιεύει ανάλυση του συντάκτη θεμάτων άμυνας Paul Iddon με τίτλο Even If Turkey Gets Modernized F-16s, Greece Will Still Have A Technological Edge In Airpower, αναφέρει ότι ακόμη και αν εγκριθεί από τις ΗΠΑ η πώληση και ο εκσυγχρονισμός F-16 στην Τουρκία, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα  στους αιθέρες έως στο τέλος της δεκαετίας.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Biden και του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία μέρα της  Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη  Μαδρίτη μπορούν να μας δώσουν μια ιδέα για το πως θα διαμορφωθούν οι δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας Ελλάδας και Τουρκίας στο τέλος αυτής της δεκαετίας, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Biden) δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πώληση εκσυγχρονισμένων F-16 στην Τουρκία. Την περασμένη Τρίτη η Τουρκία συμφώνησε να άρει τις αντιρρήσεις της για την είσοδο της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε ότι η υποστήριξή του στην πώληση των F-16 συναρτάται με την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων, τονίζοντας ότι είχε εκφράσει την υποστήριξή του αυτή πολύ πριν τεθεί το θέμα αντίρρησης της Τουρκίας στην ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών (…)

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφερόταν στο από τον περασμένο Οκτώβριο τουρκικό αίτημα αγοράς 40 νέων F-16 Block 70/72 καθώς και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων τουρκικών F-16, μια συμφωνία συνολικού κόστους 6 δις δολ. Η Τουρκία χρειάζεται τα νέα αεροσκάφη και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων για να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την Πολεμική της Αεροπορία δεδομένου ότι έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα αγοράς των F-35 λόγω της μοιραίας απόφασης της να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Επίσης στην Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα απέστειλε επίσημο αίτημα για αγορά μιας Μοίρας F-35 (20 αεροσκάφη σύμφωνα με τους Ελληνες αξιωματούχους) με πιθανή πρόσθετη αγορά άλλης μιας Μοίρας F-35 ή και μέχρι και  40 αεροσκάφη μαζί σε ενιαία αγορά.

O κ Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία μεταξύ της παραγγελίας και της παράδοσης των αεροσκαφών εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν παραλαβές πριν το 2027-2028. «Μέρος της διαδικασίας είναι η αποστολή Επιστολής Αιτήματος η οποία και έγινε τις τελευταίες μέρες.» δήλωσε ο κ Μητσοτάκης.

Ακόμη και αν υλοποιηθούν και οι δύο συμφωνίες η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης σε αριθμό Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (…)

Πάντως ό,τι και να γίνει, η Τουρκία θα έχει δυσκολίες υπέρβασης της ουσιαστικής τεχνολογικής υπεροχής την οποία η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία  πιθανότατα θα έχει πετύχει ως το 2030 (…)

Ακόμη κι αν η Τουρκία αγοράσει μια-δύο Μοίρες Eurofighter ( επιπροσθέτως των εκσυγχρονισμένων F-16) και πάλι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Forbes

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αλήθεια, ποια Ευρωπαϊκά σκουπίδια θα δώσουν eurofighter στα Μόγγολα;;;; Οι “εταίροι” μήπως;;;;;;;

Comments are closed.