ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Λάμδα, Μι … Όμικρον; Γιατί ο ΠΟΥ παρέλειψε τα «Nu» και «Xi» για να ονομάσει την τελευταία παραλλαγή του κορωνοϊού;

Κοινοποίηση:
εμβολιο

Με το ελληνικό αλφάβητο, τα επόμενα ονόματα θα έπρεπε να ήταν «Nu» και «Xi», αλλά ο ΠΟΥ τα παρέλειψε και συνέχισε να αποκαλεί την τελευταία παραλλαγή του κορωνοϊού «Omicron».

Μα γιατί? Ήταν για να αποφευχθούν ομοιότητες με το όνομα του Κινέζου προέδρου Xi Jinping;

Πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονομάσει το Omicron ως παραλλαγή «ανησυχίας» την Παρασκευή, η τελευταία παραλλαγή που εντοπίστηκε ήταν η παραλλαγή Mu, που πήρε το όνομά του από το 12ο από τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.

Το Nu και το Xi, το 13ο και το 14ο γράμμα, ήταν στη σειρά.

Αλλά σε μια δήλωση στο Associated Press το Σάββατο, ο ΠΟΥ είπε: «Το «Nu» συγχέεται πολύ εύκολα με το «νέο» και το «Xi» δεν χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι ένα κοινό επίθετο».

Είπε ότι «οι βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία της νόσου προτείνουν την αποφυγή πρόκλησης προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα».

Η ονομασία του ιού ήταν αμφιλεγόμενη στο παρελθόν, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του να αναφέρουν επανειλημμένα τον κορωνοϊό ως «ιό της Κίνας» ή «ιός Γουχάν» παρά τις διαμαρτυρίες από το Πεκίνο ότι το όνομα θα «στιγμάτιζε» τη χώρα. και συμβάλλουν στο αντιασιατικό αίσθημα.

Το Σάββατο, ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, έγραψε στο Twitter: «Σε ό,τι με αφορά, το αρχικό [όνομα] θα είναι πάντα η παραλλαγή Xi».

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ ανέφερε επίσης σε ένα tweet ότι το όνομα του Omicron δείχνει ότι ο ΠΟΥ «φοβόταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Ο ΠΟΥ έχει αντιμετωπίσει διάφορες κατηγορίες ότι ενέδωσε στην πίεση της Κίνας για τον κοροναϊό, ο οποίος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Οι διαμάχες κυμαίνονταν από το αν ο ΠΟΥ πίεσε αρκετά την Κίνα για να παράσχει δεδομένα, μέχρι τον αποκλεισμό της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο βλέπει ως αποσχισθείσα επαρχία, από βασικές συναντήσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο της πανδημίας.

Ο οργανισμός υγείας ανακοίνωσε την υιοθέτηση του συστήματος της ελληνικής αλφαβήτου για την περιγραφή παραλλαγών των στελεχών του κορωνοϊού τον Μάιο του τρέχοντος έτους, λέγοντας ότι αυτές οι ετικέτες ήταν απλές και εύκολο να ειπωθούν και να θυμηθούν. Σημείωσε επίσης ότι η συσχέτιση παραλλαγών με μέρη ήταν “στιγματισμός και μεροληπτική”.

Στην Κίνα, ένας αριθμός κινεζικών χαρακτήρων που θα προφέρονταν ως “Xi” σε διαφορετικούς τόνους χρησιμοποιούνται ως επώνυμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας τον Φεβρουάριο, το επώνυμο του Κινέζου προέδρου είναι το 296ο πιο κοινό οικογενειακό όνομα στη χώρα.

Δύο άλλα επώνυμα που θα διαβάζονταν επίσης ως “Xi” αλλά διαβάζονταν σε διαφορετικούς τόνους ήταν πιο κοινά, κατατάσσοντας την 169η και την 228η θέση από τα 300 κορυφαία επώνυμα στην Κίνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Γιατι ο Π.Ο.Υ. ελεγχεται απο την Κινα ειναι ξεκάθαρο καντε μια μινι ερευνα και θα βρειτε οτι στους συμβουλους και στελεχη του οι περισσοτεροι ειναι Κινεζοι τυχαιο και αυτο συμπτωση ελα τωρα υπερβολη μωρε.

  2. Προτείνω λοιπόν την ταινία: Η ιστορία της Ο. Γαλλική ταινία του ερωτικού κινηματογράφου του 1975 σε σκηνοθεσία Just Jaeckin

  3. Ο Υπουργός Υγείας τής Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι τά κρούσματα τής παραλλαγής OMIKRON είναι εισαγωγής απο το Hong Kong ! Νότια Κίνα δηλαδή γιά νά μήν ξεχνιόμαστε !

Comments are closed.