Έχει γίνει viral: «Φορούσα αυτά τα ρούχα σήμερα» – «Σκεφτείτε ξανά πριν πείτε πως ένα κορίτσι αξίζει να το βιάσουν επειδή φοράει σορτς»

Κοινοποίηση:
20264908_1531184100235770_7214753230013104739_n

Μια ανάρτηση κάνει τον γύρο του Facebook τις τελευταίες ώρες, η οποία μιλά για τον βιασμό των γυναικών και την κριτική που δέχονται για τις ενδυματικές επιλογές τους.

Είναι η ανάρτηση ενός θύματος βιασμού.

Δεν είναι άγνωστο το κοινωνικό φαινόμενο και στην Ελλάδα, κατά το οποίο ενισχύεται το slut shaming και μέσα από αυτό η κουλτούρα του βιασμού. Σκέψεις όπως «θα πάθει αυτό που της αξίζει», «προκαλεί με τον τρόπο που έχει ντυθεί», «όταν τα κορίτσια είναι σέξι προκαλούν επιθέσεις» έχουν γίνει κοινωνικά αποδεκτές, αλλά καταστρέφουν την εικόνα που έχει μια γυναίκα για τον εαυτό της, αλλά και την εικόνα που έχουν οι γύρω της γι’ αυτήν.

Αυτές οι σκέψεις είναι που οδηγούν τελικά στην εγκληματικότητα σε βάρος της γυναίκας.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Φορούσα αυτά τα ρούχα σήμερα όταν πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ κι έκανα ένα μωρό να χαμογελάσει. Φορούσα αυτά τα ρούχα σήμερα όταν γέλασα δυνατά και τραγούδησα στο αυτοκίνητο με την οικογένειά μου και γέμισα το σώμα μου με φαγητό για να είναι υγιές.

Φορούσα αυτά τα ρούχα σήμερα όταν πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ και άκουσα μια γυναίκα να λέει στη νεαρή κόρη της (η οποία με έδειχνε και γελούσε) πως θα πάθω αυτό που μου αξίζει. Φορούσα αυτά τα ρούχα σήμερα όταν μια γυναίκα είπε σε έναν άντρα πως προκαλούσα το λάθος είδος προσοχής και πως προκαλούσα κάποιον να μου την πέσει. Φορούσα αυτά τα ρούχα σήμερα όταν ο ίδιος άντρας κοιτούσε με λαγνεία και συμφώνησε με την γυναίκα που του μιλούσε, λέγοντας πως, ναι, όντως προκαλούσα να μου επιτεθεί κάποιος.

Δεν φορούσα αυτά τα ρούχα όταν με βίασαν. Φορούσα μια XXL μπλούζα με κουκούλα και μια φόρμα της μαμάς μου, πράγμα που σοκάρισε τη φίλη μου που της εκμυστηρεύτηκα τι μου συνέβη και η οποία με ρώτησε αυτό που είχε μάθει πως έπρεπε να ρωτήσει: «Τι φορούσες;».

Αισθάνομαι πραγματικά πολύ άσχημα για το κοριτσάκι στο σούπερ μάρκετ που η μαμά της της μάθαινε πως της αξίζει να της επιτεθούν αν φοράει ρούχα που την κάνουν να αισθάνονται άνετα για τη θερμοκρασία έξω -που ήταν άνω των 30 βαθμών. Αν φοράει ρούχα που να βολεύουν κάποιον τραυματισμό, όπως ο δικός μου για τον οποίον έπρεπε να φοράω νάρθηκα και μια μπότα που δεν μου επέτρεπε να φορέσω μακρύ παντελόνι. Ή και για το ίδιο της το σώμα που είναι δικό της και μπορεί να βάζει πάνω του ό,τι γουστάρει.
Αισθάνομαι άσχημα και για τον άντρα που με κοίταζε από πάνω μέχρι κάτω σαν να ήμουν μπριζόλα σε προσφορά και ήθελε να με αγοράσει -και που μετά μπορούσε να μιλήσει σε μια άγνωστη για τη βίαιη επίθεση που μου άξιζε. Αισθάνομαι άσχημα και για τη γυναίκα με τα υπέροχα μαλλιά που αισθάνεται πως είναι οκ να εκφράζεται έτσι αλλά που μου απαγορεύει να εκφραστώ εγώ.

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Έξω κάνει ζέστη. Έχω έναν τραυματισμένο αστράγαλο κι έναν σφιχτό νάρθηκα που πρέπει να φοράω στο ένα πόδι. Δεν θα ντυθώ άβολα για να προστατεύσω αγνώστους που τόσο εύκολα προσβάλλονται από ένα κομμάτι δέρμα που κάθονται και κάνουν εικασίες για τον επόμενο βιασμό μου.

Σταμάτα να ενισχύεις το slut shaming και μέσα από αυτό την κουλτούρα του βιασμού. Σταμάτα να ενισχύεις το slut shaming και μέσα από αυτό μια κουλτούρα ανασφάλειας, ντροπής και κακής εικόνας του σώματος που μπορεί να προκαλέσουν πολύ σκοτεινά προβλήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Το σώμα μου είναι δικό μου και το αγαπώ. Είναι το σπίτι μου και ζω μέσα του, με το οποίο κάποια μέρα μπορεί να κάνω μια οικογένεια, με το οποίο τρέχω και χορεύω, το οποίο κρατάει τα δυνατά πνευμόνια που χρησιμοποιώ για να τραγουδάω. Αρνούμαι να ντρέπομαι για το σώμα μου για κανέναν λόγο. Ειδικά αν ο λόγος είναι αυτή η κουλτούρα που θεοποιεί το σεξ και τιμωρεί όσες το κάνουν, που προωθεί το να είσαι σέξι αλλά κυρήττει πως όταν τα κορίτσια είναι σέξι προκαλούν επιθέσεις, η κουλτούρα που έχει μάθει στους ανθρώπους πως το στομάχι μου είναι αμαρτία.

Σας παρακαλώ να σκεφτείτε πολύ καλά αυτό το καλοκαίρι πριν πείτε οτιδήποτε σε οποιαδήποτε σχετικά με το τι ρούχα έχει επιλέξει να φορέσει. Σκεφτείτε ξανά πριν πείτε πως ένα κορίτσι αξίζει να το βιάσουν επειδή φοράει σορτς. Σταματήστε τις σκέψεις αυτές. Παρακαλώ να είστε ευγενικοί και απαλοί και γεμάτοι αγάπη, ξοδέψτε τον χρόνο σας σε πραγματικά προβλήματα. Τα πόδια μου και το στομάχι μου δεν είναι πραγματικά προβλήματα.»

Μεταφρασμένο. Πρωτοδημοσιεύτηκε στη facebook σελίδα UniteWomen.org μετά από σχετική επιθυμία της γράφουσας.

“Spread it like wildfire”. είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Αν θέλετε να φοράτε ελεύθερα σορτς πάρτε τα πανο’ και βγήτε να το φωνάξετε παρέα με τους Εθνικιστές , πάρτε τα ρόπαλα και σπάστε τα κεφάλια των αντιφά , αντί να κλαψουρίζετε και να καλώςορίζετε ,με την αδιαφορία σας , τους νεγροειδεις μωαμεθανους στην εβροπη .
    Διαφορετικά να φορέσετε μπούρκες . Τέλος!!!

  2. Και χθες κοντα 30αργια εκανε εγω σαν κυριος φοραγα κοστουμι και γραβατα και ελιωνα γιατι σε αυτη την κοινβνια ειναι το παν η εικονα ακομα και οταν βαραει σρανταργια η 45 εχω πουκαμισο η μακρι μανικι περαν τον tatoo που δεν θελω να προκαλω…βλεπεις κοριτσακια ζεστη η οχι σορτσακια μεχρι τα ορια η τζιν η κολαν που το Camel toe βγαζει ματι για τα ντεκολτε μην μιλησουμε καλα να σαι ωριμη γυναικα αλλα τα πιτσιρικια νομιζετε οτι κανετε επανασταση οταν ερθει η ωρα να κατασταλαξετε θα ειναι αργα για δακρυα…σκεφτειτε το κακο το κανετε πρωτες εσεις στον εαυτο σας και μετα οι αλλοι σε σας γιατι το πρωτο που προκαλει εναν ανδρα για μια πραξη εσχους και ασεβειας ειναι ο δικος σας χαρακτηρας!υστερογραφο τα Facebook και οι ελευθεριες του ατομου μας εφαγαν μας εννοχλουσε ο συντηριτισμος…

  3. Ο.Κ., εσείς δεσποινίς μου το γνωρίζετε και πολύ καλώς τοποθετείστε, τεκμηριώνοντας με στοιχεία πολιτισμού και λογικής το κάθε σας επιχείρημα.
    Με τη σειρά μου, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, όχι ως άντρας, αλλά ως πατέρας κοριτσιού, λίγο πολύ στην ηλικία σας : το κάθε είδους λαθρο, του οποίου το μόνο απτό στοιχείο που γνωρίζουμε, είναι η διαχρονική αποδόμηση της γυναίκας, η οποία γι’ αυτόν αποτελεί είτε περιουσία είτε δοχείο προς χρήση, ΓΝΩΡΊΖΕΙ και – κυρίως – ΕΝΣΤΕΡΝΊΖΕΤΑΙ τη λογική σας ;;;
    Διότι εγώ το μόνο που διαβλέπω στην αμφίεσή σας (και λυπάμαι που το αποτυπώνω έτσι), είναι σα να κουνάει κάποιος ένα ψάρι, μπροστά σε μια πεινασμένη γάτα (και δε γράφω μπριζόλα, για να μη γίνουν συνειρμοί σε σχέση με το κρέας) και να έχει την απαίτηση η γάτα να μην ορμήξει. Νομίζετε ότι το γραπτό σας απευθύνεται σε πολιτισμένους, αλλά θα σας στεναχωρήσω, διότι έχετε να κάνετε με ΘΗΡΊΑ. Και τα ΘΗΡΊΑ τα αντιμετωπίζεις είτε με αποφυγή επαφής είτε με ευθεία βολή. Δε γνωρίζω τι από τα δύο είσθε διατεθειμένη να κάνετε.
    Προσωπικά, δεν θα άφηνα το κορίτσι μου να γυρνάει με την αμφίεση αυτή εκεί όπου μετά βεβαιότητας θα απλώσουν χέρι πάνω της. Και πιστέψτε με, το προτιμώ αυτό, από το να έχω να θεραπεύσω στη χειρότερη περίπτωση μια νέα Μυρτώ ή στην καλύτερη περίπτωση μια ισόβια τραυματισμένη ψυχή.
    Είναι ιερό σας δικαίωμα να αυτοδιατεθείτε, όπως εσείς θέλετε, με ελεύθερες τις επιλογές σας στην ένδυση ή / και στην κοινωνική σας συναναστροφή.
    Είναι όμως εξ’ ίσου ιερή υποχρέωσή μου, ως μεγαλύτερος και ως πατέρας, να πράξω τα πάντα, ώστε να παραδώσω στην κοινωνία ένα υγιές ψυχικά και σωματικά κορίτσι και όχι ένα ερειπωμένο κουρέλι, με ψυχικά και όχι μόνο τραύματα.
    Δεν θέλω να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, τουλάχιστον όμως σκεφτείτε με τη λογική και τα δικά μου επιχειρήματα.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  4. ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ. Αλλά θέλω να μου εξηγήσει ένα κορίτσι 17-18 ετών που κυκλοφορεί στα ΜΜΜ (μετρό, λεωφορεία) και τα κωλομέρια του είναι ορατά, κρέμονται έξω από το καυτό σορτσάκι ή κάτω από το κοντό μπούστο διακρίνονται τα βυζιά του και η κοιλιά γυμνή, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ? ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ? ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ?

Comments are closed.