ΞΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΗΤΤΑ. “ΝΑΙ” ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

    Κοινοποίηση:
    eurogroup1

    Ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Τρίτης, το Eurogroup όπου μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, φαίνεται πως υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία, λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες.

    Πάντως αυτό που είναι πια γνωστό είναι ότι οι μπολσεβίκοι που προφανώς κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν δεμένοι στις καρέκλες τους, θα δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν στη χώρα και συγκεκριμένα:

    -Τα πάντα γύρω από την υπόθεση κόκκινα δάνεια

    -το θέμα του ΕΚΑΣ

    -και τα πρωτογενή πλεονάσματα στο πιο ψηλό σημείο.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Eurogroup εξετάζει τη δεκαετή επέκταση του στόχου πλεονάσματος 3,5%, μέχρι το 2028, για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπάρχει στο τελικό κείμενο του Eurogroup.

    Το Eurogroup φαίνεται να αποκλείει για άλλη μια φορά οποιαδήποτε πιθανότητα κουρέματος του χρέους.

    ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ

    Εγγύτερα στην επικύρωση της αξιολόγησης με αστερίσκους που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση δύο ή τριών υπο-δόσεων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο αλλά πολύ μακριά από την διευθέτηση του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σκέλους του χρέους που όλα δείχνουν ότι παραπέμπεται για το 2017-2018, βρίσκεται το Eurogroup, το οποίο αναλώνεται στην εξέταση βραχυπρόθεσμων και πολιτικά ανώδυνων διευκολύνσεων μόνο για το πολύ κοντινό χρονικό διάστημα.

    Παρότι οι αστερίσκοι με τους οποίους θα συνοδεύεται ανοιχτή ακόμη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι γνωστοί, από την κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πρακτικά «κλειδωμένη» και σημειώνουν ότι το σχέδιο συμφωνίας κάνει λόγο για εκταμίευση δόσης 7,5 δισ. τον Ιούνιο και άλλα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

    Διατηρούν, όμως, χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το θέμα του χρέους όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται, οι χαοτικές αποκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ έχουν περιορίσει την κουβέντα μόνο στην αντιμετώπιση του βραχυπρόθεσμου σκέλους.

    Στο τραπέζι εξετάζονται τρία συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία δεν θα χρειαστεί να περάσουν από εθνικά κοινοβούλια και συγκεκριμένα:

    – Ομαλοποίηση των δόσεων μέσω ανταλλαγής ομολόγων

    – Σταθεροποίηση των επιτοκίων

    – Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Eυρωσυστήματος (SMP’s)

    Ενδεικτικές της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα του χρέους είναι οι πληροφορίες που διοχετεύονται από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες δεν γίνεται αναφορά σε στόχους επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

    Εμπλοκή λόγω εξαγγελιών Τσίπρα

    Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία προηγήθηκε συνάντηση του Jean Claude Juncker, του Donald Tusk, του Mario Draghi και του Jeroen Dijsselbloem, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης και της δόσης στο σημερινό Eurogroup.

    Όπως μετέδιδε το πρακτορείο ΜΝΙ, ένα από τα αγκάθια της τελευταίας στιγμής για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού την Κυριακή για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που, όπως είπε, θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος αλλά και επιπλέον έσοδα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

    Ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στις Βρυξέλλες αναφέρει ότι δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του απάντησε μονολεκτικά “όχι”.
    Αμετακίνητοι στις αρχικές θέσεις τους για το χρέος ΔΝΤ και Γερμανία

    Έλληνες αξιωματούχοι ενημερώνοντας τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως εντός του Eurogroup πως υπάρχουν τρία εκκρεμή ζητήματα πριν λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση:

    α) η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων

    β) το θέμα του ΕΚΑΣ

    γ) Το θέμα των κόκκινων δανείων

    Παρόλα αυτά εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για μια συμφωνία απόψε στο Eurogroup. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο στις απόψεις του για το χρέος ενώ η Γερμανία ζητεί αλλαγές σε νομοθετήματα τα οποία η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει.

    Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Γερμανία και ΔΝΤ εμμένουν στις αρχικές τοποθετήσεις τους, με ένα σκληρό bras de fer να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι ίδιες πληροφορίες τέλος κάνουν λόγο για κείμενο στο οποίο υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με τα σημαντικά μέτρα να μετατίθενται για μετά το 2018.

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    2 Σχόλια

    1. Αρε μαρες κουκουναρες μαγκες …
      Το θεμα ειναι οτι ειμαστε υπο κατοχη και επισημα απο την Κυριακη .
      Προτασεις ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ υπαρχουν ;
      Και οχι σε μορφες διαμαρτυριας κτλ κτλ . Οι κατακτητες ΔΕΝ θα φυγουν αναιμακτα και το γνωριζετε ολοι ΣΑΣ .
      Αυτοι που νομιζουν οτι καποιο κομμα του κ(Υ)νοβουλευτισμου κατοπιν εκλογων θα διωξουν τους ντοπιους και ξενους εχθρους που καθησε στον σβερκο μας και μας αποδεκατιζουν καθε ωρα που παραμενουν στο σβερκο μας γελιετε πλανη οικτρα .
      Λυση .
      ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ .

    Comments are closed.