ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΟΣΟΙ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΠΟΣΑ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ AIRBNB – ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Κοινοποίηση:
1

Στον μηχανισμό με τον οποίο θα εφαρμοστεί το “ψαλίδι” 40% στα ενοίκια αναφέρεται η νέα ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ
Τις λεπτομέρειες για το πως και σε ποιους θα μειωθούν τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων και της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνει η νέα ΠΝΠ. Αναλυτικά προβλέπεται πως το “ψαλίδι” στο ενοίκιο κατά 40% αφορά τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Συγκεκριμένα :


Για επαγγελματικά ακίνητα
Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων.

Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.

Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.
Για πρώτη Κατοικία

Το μέτρο ισχύει και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση της ίδιας παραγράφου, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Προσοχή, απαιτείται ο εργαζόμενος να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά μείωση των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ζητά από την κυβέρνηση να συμπεριληφθεί στη σημερινή απόφαση ρητή αναφορά, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης κρίσιμων θεμάτων όπως αυτό της κατά 40% μείωσης των ενοικίων για όλα τα καταστήματα τους που υποχρεωτικά έκλεισαν, ανεξαρτήτως του ποσοστού επί των πωλήσεων του συγκεκριμένου ΚΑΔ στο συνολικό κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Χαρακτηρίζει δε το ζήτημα στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ως «εξαιρετικής σημασίας» αφού «θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων», τονίζει.

Εξάλλου, όπως τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, «είναι παράλογο να υποχρεώνουμε δια νόμου να κλείσουν τα καταστήματα, αλλά επειδή η επιχείρηση έχει και μια άλλη δραστηριότητα ίσως με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην προηγούμενη χρονιά, τα καταστήματα που έκλεισαν να υποχρεούνται στη συνέχιση της πλήρους καταβολής ενοικίων και λοιπών παγίων».

Αναγνωρίζει ωστόσο πως «η διεύρυνση των επιχειρήσεων που μπορούν να τύχουν των ευνοϊκών μέτρων από την πολιτεία ακόμη και με τον δευτερεύοντα ΚΑΔ, παρότι μπαίνει η προϋπόθεση ο συγκεκριμένος ΚΑΔ να υπερβαίνει σε τζίρο τον κύριο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι λόγω της εμβάθυνσης της κρίσης σύντομα θα συμπεριληφθούν στα μέτρα όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είναι μ@υνοπανα τού κερατά.. ξέρω εδώ στην πόλη μου 5 τουλάχιστον περιπτώσεις πού έβγαλαν έξω φερεγγυους ενοικιαστές τάχα ότι τά πουλάνε για νά τά βάλουν στην καταραμένη πλατφόρμα..για νά παίρνουν 100+ ευρώ την ημέρα. 60 μέρες νά τά νοικιάσουν ημερισιως νά τό νοίκι τού χρόνου όλου… και ό δικός μου ό σπιτονοικοκύρης το Γενάρη μου είπε νά φύγω.. πού τού δίνω 10 χρόνια τό νοίκι 2 μέρες νωρίτερα από τή συμφωνία. Καί 350 για ένα τριάρι προσεισμικο παρακαλώ… τώρα ας φαη τά @ρχιδια μου… έμεινα άνεργος,για 2 μήνες θά τού δίνω το 60% και θα δούμε… άμα ήτανε κύριος καί όχι πλεονέκτης θά τού τά έδινα όλα… ό τροχός γυρνά… βάλτε μυαλό…ΤΑ ΣΑΒΆΝΑ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΤΣΕΠΕΣ..

  2. Ο/Η να μειωθούν τα επαγγελματικά ενοίκια τουλάχιστον 50% λέει:

    έτσι είναι αυτά, αμοιβαία. Άλλωστε όταν αυξάνει μια επιχείρηση τα κέρδη της μια χρονιά, αυξάνεται και το ενοίκιο αναλογικά. Τι, όχι; Μητσοτάκη ψηφίσατε, κουτσούμπα βγάλατε, ζώα, ε, ζώα που έλεγε και ο λεβέντης…

  3. Για όσο διάστημα τα μαγαζιά είναι κλειστά δεν πρέπει να καταβληθεί κανένα ενοίκιο,

  4. Όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα λέει ο θυμοσοφος λαός.

  5. Ειναι βεβαιο οτι θα έχουμε αρνητική διόρθωση των μισθώσεων αλλά πιθανώς όχι για μεγαλύτερο διάστημα απο τον ενα χρόνο απο την λήξη της επιθετικής δράσης του κορωναιού…

  6. Βασικα θα επρεπε να ληφθει μεριμνα για ολες τις επαγγελματικες μισθωσεις,διοτι ακομη κι αυτες που δεν εκλεισαν,υπολειτουργουν τραγικα

    1. Τι λες ρε καραγκιόζη πέρυσι με τη γρίπη δεν δούλευε κανονικά η αγορά;;;ρε ουστ που θέλετε και μείωση με μια εποχική γρίπη.

Comments are closed.