“ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ” ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ 3% ΕΩΣ 7% ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Κοινοποίηση:
    akinita-2-910x521

    Ανοδική αναμένεται ότι θα είναι η πορεία των τιμών στα ενοίκια κατά τη διάρκεια του 2023.

    Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί «μείζον» θέμα για χιλιάδες Έλληνες πολίτες οι οποίοι σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και αναζητούν ένα ακίνητο με ένα επιπλέον δωμάτιο είτε για όσους έχει λήξει το μισθωτήριο συμβόλαιο και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

    Η πορεία των ενοικίων φέτος αναμένεται να είναι σταθεροποιητική, όχι όμως παντού. Δηλαδή είναι πιθανό σε ορισμένες περιοχές το κόστος ενοικίασης να συνεχίσει να κινείται προς τα επάνω.

    Έτσι, το κόστος της στέγασης γίνεται ασήκωτο βάρος για ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

    Ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους κοντά στον κατώτατο μισθό και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, η αναλογία ενοικίου/μισθού είναι απαγορευτική.

    Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γιάννης Ρεβύθης αποκαλύπτει πώς θα κινηθεί η αγορά ενοικίασης το 2023.

    Ο κ. Ρεβύθης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηματαγορά και τόνισε ότι «κύρια αιτία αύξησης των τιμών των ενοικίων είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας εκτίμησε ότι οι τιμές των ενοικίων το 2023 θα αυξηθούν από 3% έως και 7%. Ιδιαίτερα θα αυξηθούν οι τιμές των ενοικίων σε περιοχές κοντά σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, όπως για παράδειγμα, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, λεωφορεία και τραμ.

    Αύξηση στις τιμές των ενοικίων θα υπάρξει και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο, στα νότια και δυτικά προάστια.

    Την ίδια στιγμή, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Potamianos Real Estate Group οι μέσες τιμές ενοικίων στην Αττική, που βασίζονται σε πραγματικές μισθώσεις, αυξήθηκαν 6,03% το 2022 συγκριτικά με το 2021. Η έρευνα αφορά μια μέση τυπική κατοικία στο 2ο όροφο 20 ετών, η οποία διαθέτει θέση στάθμευσης.

    Είναι εντυπωσιακό δε πως οι υψηλότερες αυξήσεις – άνω του 10% – παρουσιάστηκαν στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές, όπως η Κυψέλη, ο Κολωνός, το Γαλάτσι και τα Πατήσια.

    Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων το 2022 σε κάποιες περιοχές πλησίασαν εκείνες του 2009 που είχε καταγραφεί ιστορικό υψηλό. Τέτοιες περιοχές είναι το Παγκράτι και τα Εξάρχεια όπου τόσο τα προηγούμενα όσο και σήμερα η ζήτηση έχει εκτοξευτεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της «Χρυσής Βίζας».

    Η απειλή της… έξωσης
    Σημαντικό παράδειγμα αύξησης των τιμών στα ενοίκια θα αποτελέσει και ο πληθωρισμός.

    Αν ο πληθωρισμός συνεχίζει «καλπάζει» και το 2023, τότε η αύξηση των μισθωμάτων, δεν θα είναι άμεσα συναρτώμενη με την ζήτηση και τη προσφορά που αποτελεί τον βασικό κανόνα οποιουδήποτε κλάδου, αλλά θα είναι απόρροια μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος που αντί να αποδυναμώσει τις αυξητικές τάσεις, λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την πραγματική οικονομία.

    Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να «πυροδοτήσει» και ένα κύμα μη εμπρόθεσμης καταβολής του ενοικίου. Και τότε έρχεται η… έξωση.

    Το 2022 αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των ιδιοκτητών οι οποίοι απειλούν με έξωση τους μισθωτές εάν δεν συμφωνήσουν στην καταβολή υψηλότερου ενοικίου.

    Η πρακτική αυτή ακολουθείται συνήθως όταν η μισθωτήρια σύμβαση είναι κοντά στη λήξη της και προκειμένου να ανανεωθεί ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσει αδρά.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    18 Σχόλια

    1. Μην στεναχωριέστε νεοελληναράδες θα πάτε στο καλάθι της νοικοκυράς του τσαρλατάνου Άδωνι να βγάλετε τη χασούρα.
      Ψηφίσατε τη συμμορία ΝΔ και Μητσοτάκηδες για να σας σώσουν.
      Εεε σας έσωσαν.

    2. Οι “ταλαιπωρημενοι” πολιτες που επι μισον αιωνα ψηφιζουν κλεφτες,μαφιοζους,λαμογια και απατεωνες !
      Δε μου φαινονται για “ταλαιπωρημενοι”,πιο πολυ για μαλ μου μοιαζουν.
      Οταν παψετε να ψηφιζετε τους μαφιοζους απατεωνες που σας γαμ και σας ρημαζουν,τοτε θα εχετε ελπιδες για καλυτερη ζωη.
      Μεχρι τοτε,ξυλο,γαμ.. φτυσιμο και δουλεμα,γιατι αυτο σας αξιζει.

    3. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για δείγμα τελείωσε η ιστορία Ελλάδα τέλος.

    4. Όταν ψηφίζεις κόμματα όπως η νέα δημοκρατία και ο σύριζα που αδιαφορούν για την ζωή των μεσαίων και μικρομεσαίων, αυτά παθαίνεις. Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ: Το μόνο κόμμα που ενδιαφέρεται για την Ελληνίδα και τον Έλληνα!

    5. Ναι αλλά η ΝΔ των Μητσοτάκηδων μισθώνουν αβέρτα διαμερίσματα για τους λαθρομετανάστες τη στιγμή που ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο του.
      Καλά να πάθετε ραγιάδες, κάνατε κυβέρνηση τους προδότες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    6. Τα ενοικια εχουν ανεβει αρκετα.
      Υπαρχουν ομως και καποιοι που θελουν “παλατι” με ολα τα κομφόρ και να δινουν λιγα χρηματα.
      Δεν γνωριζω τι παιζει στην Αθηνα…στη Θεσ/νικη ομως μπορεις να βρεις Δυτικα αξιοπρεπες 2αρι με 300-350€.

    7. Αυτοεκπληρούμενες προφητείες, για να δημιουργήσουν κλίμα ανόδου των τιμών. Και παραμονές του 2008, πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων, τα ίδια έλεγαν. Και παραμονές του 2001, πριν σκάσει το ΧΑΑ, τα ίδια έλεγαν. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

    8. Στο κέντρο της Αθήνας, τα σπίτια τα έχουν κάτι ντόπια λαμόγια που τα μοσχονοικιάζουν σε ότι σκατό υπάρχει και ζουν ζωάρα στα βόρεια προάστια ή αλβανοί που τα αγόρασαν με μαύρο χρήμα τις εποχές που τα σκότωναν, και τώρα το παίζουν τσιφλικάδες. Το κράτος που σκατά είναι;; Αλλά θα μου πεις με τον κάθε παπασκατούλη ή μπάρμπα Φανούρη με τα δεκάδες ακίνητα, κάνουν κι αυτοί την κρίση ευκαιρία.

    9. Όποιοι πάνε σήμερα στα σούπερ μάρκετ θα δείτε ότι τα προϊόντα που είναι για το καλάθι του φτωχού αυξήθηκαν με εντολές Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνη Γεωργιάδη.
      Αίσχος!!!! Ντροπή τους!!!
      Ενώ έχουν λεφτά για τους λαθρομετανάστες αυτοί οι 2 ξεφτίλες που φτώχυναν και σκότωσαν τον ελληνικό λαό με ακρίβεια, φόρους, με εμβόλια θανάτου!!!

      1. 👍👍
        Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστρία, ειδικότερα στην Βιέννη. Όχι μόνο είναι αχουρια αλλά και πανάκριβα.

        1. Στην Αυστρια κοπελα μου ο βασικος δεν ειναι 700€ μικτα…αλλα τα τριπλασια!

    10. Το κράτος ανεβάζει τα ενοίκια; Δεν νομίζω. Μάλλον φοβάστε να πείτε την αλήθεια. Οι ανεπάγγελτοι κληρονόμοι ανεβάζουν το χαράτσι, διότι ζούνε από τα ενοίκια, αυτή είναι η αλήθεια. Σαν ιδιοκτήτες έχουν άλλωστε το δικαίωμα.

      1. Όχι, αλλά θα μπορούσε σε ανθρώπους που δεν έχουν την τύχη να κληρονομήσουν σπίτι και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία να βρουν λύση ώστε να μην τους εκμεταλλεύεται ο καθένας. Με το επίδομα ενοικίου απλά αυξάνουν το μίσθωμα οι ιδιοκτήτες άρα χειροτερεύει η κατάσταση.

    11. Ο ΡΕΒΥΘΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ/ ΛΕΓΕΙ ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ . ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΜΕΛΑΝΟΤΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΕΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. ΘΑ ΤΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ….ΒΡΑΣΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΡΕΒΥΘΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΑ!!!!

    12. βλέπω στην σειρά άδεια ακίνητα με ενοικιαστήρια και πολλά είναι έτσι επί χρόνια, όσα είναι νοικιασμένα τα βλέπεις μισοάδεια έτοιμα να ξενοικιάσουν, οπότε χωρίς ζήτηση πώς ανεβαίνουν τα ενοίκια;;; ποιος ακριβώς ψάχνει σπίτι για να κάνει οικογένεια;;;; δεν ξέρω κανέναν και τα περισσότερα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδιά οπότε ψάχνουν κλινικές εξωσωματικής ή παίρνουν σκύλο, βέβαια θέλουν και χειραφέτηση και χωριστά πορτοφόλια και έτσι σπίτι και οικογένεια δεν γίνεται…ιουδαϊκή ελεύθερη αγορά….

    13. Κανετε μια ερευνα και ρωτηστε τι δουλεια κανουν αυτοι που δινουν σε δυαρι 800ε στην Καλλιθέα. Γιατι 1οννμισθωτοι με 600ε η δημοαιοι με 900ε η 1000ε δεν ειναι ενοικοι. Οποτε κατι παιζει με τα ενοικια. Δειτε αρθρα απο γαλλια παρισι οτι και εκει εχουν το ιδιο προβλημα . Αλλα εκει ηδη επειδη ειναι κράτος ξεκινησαν οικονομικους ελεγχους κ σε ενοικιαστές και σε ενοικους.

    Comments are closed.