ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ! ΈΡΧΕΤΑΙ “ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ”: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

    Κοινοποίηση:
    ellada

    ‘Ζοφερές” οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

    Για δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις».

    Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από 5% έως 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.

    Όπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν διόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011.

    Ταυτόχρονα, Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προωθούν σχέδια στήριξης των οικονομιών ύψους 18 τρισ. δολαρίων, τα οποία όμως κρίνονται ανεπαρκή σε μία περίοδο κατά την οποία συνειδητά έχει παγώσει η οικονομική δραστηριότητα για να αντιμετωπιστεί ο φονικός ιός Covid19. Το τρέχον τρίμηνο η βουτιά στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπολογίζει ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο οι οικονομίες θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 35% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Το πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν στη συνέχεια παραμένει ανοιχτό ερώτημα, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσο γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι καταστήματα, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής ή πότε θα μπορούμε και πάλι να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά.

    Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του Covid19 φαίνεται να φτάνει στην κορύφωσή του παγκοσμίως και επομένως περιμένουμε την πτώση, αλλά τα κακά νέα όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι πως «αυτή η βελτίωση είναι πιθανότατα άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και θα μπορούσε να ανατραπεί πολύ γρήγορα εάν οι άνθρωποι απλώς επέστρεφαν στις δουλειές τους».

    Σύμφωνα με τη Goldman Sachs οι προσπάθειες ανά τον κόσμο να διατηρηθεί η ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα και συνολικά ο πλούσιος κόσμος θα πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

    «Η απάντηση στην Ευρώπη θα πρέπει να ανέβει βαθμίδα, μέσω μεγαλύτερης (και ιδανικά κεντρικά χρηματοδοτούμενης) δημοσιονομικής χαλάρωσης και ενός πιο αντισυμβατικού “ό,τι χρειαστεί” για να διασωθεί η ενότητα της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το σημείωμα του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για την ένωση.

    Δυσοίωνες προβλέψεις

    Προβλέψεις «σοκ» για ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, εμπεριέχει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε σήμερα στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται για πρώτη φορά με ψηφιακό τρόπο (virtualy).

    Ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής, το 2020, εξαιτίας της κρίσης από τον κορονοϊού. Παράλληλα το Ταμείο συγκρίνει την παρούσα κρίση με αυτή του 1929 και το μεγάλο κραχ. 

    Σε ότι αφορά την Ελλάδα η ύφεση υπολογίζεται στο 10%, ενώ παράλληλα βλέπει έκρηξη στην ανεργία στο 22,3%. Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης, είναι ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει να σβήνεται η ζημιά μέσα στο 2021. Συγκριμένα εκτιμά ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα είναι 5,1% και η ανεργία υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η ανεργία ήταν στο 17,3%.

    Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021. 

    Αναλυτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τα εξής για την Ελλάδα:

    • Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021. 

    Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.

    • Ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Βάσει της εκτίμησης του Ταμείου οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος οι μεγαλύτερες σε όλη την ζώνη του ευρώ.
    • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα εκτιναχθεί εφέτος.

    Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει το πλήγμα που θα δεχθούν οι τουριστικές εισπράξεις από την κρίση του κορωνοϊού.

    • Η ανεργία θα «καλπάσει» το 2020 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2016.   

    Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως η ανεργία από 17,3% το 2019, θα ανέλθει εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020 η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 16,4%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ την τοποθετεί σχεδόν 6% υψηλότερα, ήτοι το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες!

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    32 Σχόλια

    1. Συμφωνώ με τη Κ. Μαίρη. Είναι θλιβερά όλα τα κόμματα. Η δε κυβέρνηση, υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων… Και περισσότερο των ψηφοφόρων της.

    2. Συμπάσχω και λυπάμαι τους ελληναράδες. Ευτυχώς έχετε τους δημοσίους υπαλλήλους και τις άγαμες θυγατέρες τους.

      1. Αλί γκάμας μαλάκα γκάμας ?

        Έμαθε να μιλάει ελληνικά και ο Αλί ρε
        Έρε που φτάσαμεε…

        1. Ο Γιάννης, ο Γιώργος και ο Κώστας ανορθόγραφοι, ενώ ο Ali μορφωμένος. Ε ρε που φτάσατε…

    3. Φωναξτε τον Λιακοπουλο να σας σωσει..( αυτον με τα συμπληρωματα διατροφης).. Τον εχω ακουσει να λεει σε εκπομπη του “καντε με πρωθυπουργο για 3 μηνες και θα σας σωσω”.. Εγω ξεκαρδιζομαι στα γελια, αλλα απο κατω εινα μερικοι που γραφουν ” αρχηγε μου.. δασκαλε”.. Δεν υπαρχει ελπις.

      1. ενω ο γκαβοματης κι ο τσιμπλας ηγεταρες ε. μη λες μονο τα στραβα. να λες και τα θεόστραβα αλλιως οντως δεν υπαρχει ελπις.

    4. Ας προσέχαμε σαν λαός το ψηφίζαμε…όταν είχαμε την ευκαιρία να διαλέξουμε μια σωστή εθνική κυβέρνηση για το συμφέρον μας εμείς γυρίσαμε στα ίδια σκατά των τελευταίων 40 ετών….Πιο πριν είχαμε βγάλει τον προδότη και ψεύτη Τσίπρα και τώρα τον Κούλη που θα μας σώσει με τα 800αρια… Έρχεται τέτοιο αγγούρι σε λίγο καιρό που δεν θα το φανταζόμαστε!!! Καλά να πάθουμε!!!! Αν και τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια μας αρέσουν τα αγγούρια!!! Τα έχουμε συνηθίσει για αυτό διαλέγουμε τους ίδιους πάλι….

    5. οι ανθέλληνες νουδουλόπουστες συνεχίζουν το καταστροφικό έργο των συριζόπουστων

    6. Ιταλια μετα ελλαδα,ισπανια με την σειρα αυτη εκανε προβλεψη το Δ.Ν.Τ η τρεις χωρες που θα εχουν την μεγαλυτερη υφεση με λιγα λογια θα πεινασουμε…

    7. Ο Χαρδαλιάς είπε τα κοιμητήρια θα είναι κλειστά από Μ. Παρασκευή, και Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος τα κλείνει από σήμερα Μ. Τετάρτη, με περιπολικά αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας… Τι απαγορεύσεις είναι αυτές? Σφίγγουν τη θηλιά επικίνδυνα… Να μην μπορούμε να ανάψουμε το καντηλακι των ανθρώπων μας τέτοιες μέρες??

    8. Ακόμα δεν καταλάβατε ότι μας στερούν την ελευθερία !! Οι πρόγονοι μας τι έλεγαν !! Ελευθερία η θάνατος !!

    9. οοοολοι οι πολιτικαντιδες ειναι Μασόνοι και εκτελούν εντολές των Στοών.Μαντρωσανε τον κοσμο ενώ μπορούσαν να μαντρώσουν του ηλικιωμένους.Θελουν να καταστρέψουν την οικονομία.και μέχρι να το καταφέρουν Θα μας έχουν φυλακη.Οι νεκροί ειναι πολύ λιγότεροι από τη γρίπη.Ελπιζω κάποτε να πάνε φυλακη μαζί με τους δομοσιοφραφους και τους καναλάρχες που τους σιγοντάρουν .

      1. Όσο όλοι εσείς που έχετε καταλάβει ότι σας έχουν φυλακή kai κάνετε αντίσταση μέσω καναπέ και πληκτρολογίου, τόσο αυτοί θα σας καταστρέφουν. Κάθε μέρα που περνάει είναι ακόμη ένα λιθαράκι στην ταφόπλακα όλων σας.! Tα χειρότερα είναι πολύ κοντά, όχι επειδή το λένε οι κόρακες αλλά επειδή το λένε οι αριθμοί! Μην ξεχνάτε τα χιλιάδες λαθροόρκ, που ο Κούλης και ο ανιψιός του Μπακογιάννης, φροντίζουν να τοποθετούν εδώ και εκεί ενώ εσείς μένετε μέσα!!!!!

    10. Κάτι ακόμα. Τόσοι εισαγγελείς τι έκαναν με την πληθώρα των αντισυνταγματικών νόμων που στήθηκαν ενάντια στην Ελληνική κοινωνία ;;; Η θεία κοινωνία τους μάρανε ;;; Εκεί εξαντλείται το καθήκον τους και ο όρκος που έδωσαν να υπηρετούν και να προστατεύουν το Σύνταγμα ;;; ΒΡΕ ΟΥΣΤ

    11. Αν ο Μπιλ Γκειτς ειναι μια φορα ενοχος για τη κατασκευη του ιου και του επισης επικινδυνου εμβολιου, μαζι με τον αλλο εγκληματια Σορος, ειναι εκατο φορες πιο επικινδυνοι οι δικοι μας που ψηφισαν τον υποχρεωτικο εμβολιασμο. Προφανως, ειναι ολοι στο κολπο. Αποδεδειγμενα, αυτα τα εμβολια ειναι αμφιβολου αποτελεσματικοτητας, και σιγουρα μερος ενος ευρυτερου σχεδιου μειωσης του ανθρωπινου πληθυσμου, οπως ονειρευεται ο Μπιλ Γκειτς, και σιγονταρουν οι εν Ελλαδι συνεργατες του..!

      1. ΚΟΙΤΑ ΦΙΛΕ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ “ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ”, ΣΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ. ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ.

    12. Λουκούμι τους ήρθε ο Κεραταϊός για να επιβάλλουν παγκόσμια χούντα, θανατηφόρα εμβόλια (με ψευδάργυρο, αλουμίνιο κ.α.), όπως ασφαλώς και το χάραγμα (Verichip)…….

    13. Σε πολλές χώρες γίνεται μείωση μισθών στους βουλευτές έως και 60%. Τα δικά μας κοπρόσκυλα θα εξακολουθησουν να πληρώνονται με αυτά τα ιλιγγιώδη ποσα? 2000 και πολλά τους είναι. Αν και δεν αξίζουν ούτε ένα ευρώ να παίρνουν τα λαμογια.

    14. Πρεπει να ξεσηκωθουμε αρκετα πια εχουμε και παιδια σε τι κοσμο θα ζησουν? ρομποτακια θα τα κανουν που θα τους δινουν λιγα ψιχουλα…προβατα ξυπνατε αρκετα ως εδω

    15. Eδώ και αρκετό διάστημα η παρουσία του Τσιόδρα , έχει πέραση στο ρόλο της Μαριονέτας, με τον Χαρβαλιά , να το παίζει μάγκας αλιανάρης για πράγματα που στην κυριολεξία υποτιμούν το νοηματικό του κάθε Έλληνα. Εδώ υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να επισημάνετε τα μηνύματα τους . Εδώ μιλάμε για την απόλυτη επίταξη πολιτικού συστήματος !!

    16. H ουσια ειναι η ορθολογικη σκεψη και για να διορθωσω η ελευθερη σκεψη γιατι πολυ μας υποτιμουν την νοητικη αντιληψη οι εντολοδοχοι της Ελιτ των κρατουντων παγκοσμιως

    17. ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ , TA ΠΉΡΑΝ ΧΟΝΤΡΆ ΤΑ ΚΑΝΆΛΙΑ…… ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ……….

    18. ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ , TA ΠΉΡΑΝ ΧΟΝΤΡΆ ΤΑ ΚΑΝΆΛΙΑ…… ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ……….

    19. κορονωιός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το Lockdown που γίνεται στο όνομα του είναι μια φαρσοκομωδία.
      Απαράδεκτο που έχουν ληφθεί τέτοια μέτρα!

    20. ΉΡΘΕ Η ΏΡΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΉΣΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!! ΉΡΘΕ Η ΏΡΑ ΤΟ ΦΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΙΣΗ ΤΟ ΣΚΟΤΆΔΙ !!ΘΑ ΗΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ !!!!! ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ !!!!ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ !!!!!!!!!! ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ !!!!!!!!!! –

    21. Το Πάσχα, η Λαμπρή των Ελλήνων η μεγαλύτερη και ιερότερη γιορτή μας. Κάνανε μεγάλο λάθος να κλείσουν τις εκκλησίες, στην ουσία να καταργήσουν τον εορτασμό του. Την σταύρωση, τον επιτάφιο, την Ανάσταση τ’ άγιο φως που δεν θα μοιραστεί, δεν ξέρω, αν βγει, τα μυριάδες έθιμα, ήθη, παραδόσεις του γένους μας. Ενεργοποίησαν μεταφυσικες δυνάμεις που ούτε καν διανοουνται, δυνάμεις ενδόμυχες φωτός και πιστης που αρκεί να αφυπνίσουν τον Έλληνα. Αυτοί μπλέξανε. Μπλέξανε με το αφυπνισμένο και συνειδητό Έλληνα και πάντα ήταν λίγοι αλλά αρκούσαν. Καλή Ανάσταση αυτο το Πάσχα, η Λαμπρή θα σημάνει πολλα για την συνέχεια. Καλή Λαμπρή!

    22. Ότι θέλει ας έρχεται… Αυτά είναι σχέδια σατανικών ανθρώπων.. Το μέλλον είναι στα χέρια του Θεού. Εμείς ας έχουμε μετάνοια, και ο Θεός μας που είναι Πατέρας Παντοκράτορας θα τους συντρίψει και δε θα μας αφήσει να πάθουμε τίποτα… Θαρσείτε αδέλφια…

    23. Θυμάστε το δντ να έχει πέσει ποτέ μέσα στις προβλέψεις του? Όλο λάθος στις προβλέψεις τους λένε ότι κάνουν για να δικαιολογησουν τις μ@λακιες τους.

    24. Γιατί τέτοια κακή πρόβλεψη; Ευτυχώς που εμείς στο δημόσιο είμαστε η πρώτη γραμμή προστασίας του Μητσοτάκη…Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει απλώς θα αλλάξουν τα δεδομένα για τους εργαζόμενους.Δεν άξιζε που ψήφισα Μητσοτάκη; Σώθηκε μια τεράστια μερίδα πολιτών..Οι υπόλοιποι τραβάτε πνιγείτε αλλά ένα σωσίβιο θα δωθεί..

    25. Αρμαγεδώνας προ των πυλών, ο δε Μητσοτάκης ασχολείται με το βόλεμα του κ. Μόσιαλου, αυτού του γνωστού πασόκου, προέδρου του ΙΣΤΑΜΑΙ. Μητσοτάκη, έγινες πλέον απροκάλυπτος, σε λίγο θα δούμε και όλα τα παιδιά του Σόρος σε θέσεις ευθύνης. Με εσένα, έχουν δική τους την Ελλάδα.

      1. Εδώ έγινε πρόεδρος του ΕΟΤ η Πασοκική Γκερέκου και ο Μόσιαλος θα έμενε απέξω; Οι νέοι επιστήμονες Νεοδημοκράτες με μια βαλίτσα πτυχία και μεταπτυχιακά μένουν απέξω, αν και ψήφισαν ΝΔ και οι ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν ποτέ ΝΔ καταλαμβάνουν θώκους του Δημοσίου. Αυτή είναι η “δικαιοσύνη” που ισχύει στην Ελλάδα.

    Comments are closed.