ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟΙ. ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ». ΜΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

    Κοινοποίηση:
    maska-thumb-large

    Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Τόσο κρίσιμοι, που θα τους θυμόμαστε για πάντα. Πρέπει να είμαστε βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι. Εξηγώ, εν συντομία, με όλο το βάρος της επιστημονικής μου ιδιότητας (στατιστικός με ειδίκευση σε crisis simulation and modelling) και των λίγων δεδομένων που έχουμε ακόμη για τοv νέο αυτόν ιό.

    Η θνησιμότητα (Case Fatality Ratio) του ιού τοποθετείται μεταξύ 0.5% και 2%, με πιθανό το 1% (πηγές στα σχόλια). Το νούμερο αυτό διαφέρει από το λεγόμενο “snapshot CFR” που προκύπτει από απλή διαίρεση θανάτων με επιβεβαιωμένα κρούσματα (κι η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5% ανά περιοχή). Διαφέρει για καλούς λόγους – δείτε στο πρώτο σχόλιο.

    Ας δεχτούμε το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη. Η δήλωση “η γρίπη σκοτώνει περισσότερους” θα διαψευστεί σύντομα. Η δήλωση “το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε” επίσης δεν ισχύει: ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον 5 θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά. Παρότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, φαίνεται πως μονάχα μία μικρή μειοψηφία είναι εντελώς ασυμπτωματική.

    Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής: ο COVID-19 ειναί πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολλητικότερος της γρίπης, και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία. Γι’αυτό, ξαναλέω, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ. Εντυπωσιακά πολύ. Αυτό ονομάζεται “flattening of the epidemic curve” – η προσπάθεια να αναβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται το peak της επιδημίας: δηλαδή τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα που αναμένουμε να προκύψει στη χώρα. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί – “αξίζει τον κόπο, τον πανικό, και το οικονομικό κόστος;

    Αφού σχεδόν όλοι θα το κολλήσουμε κάποια στιγμή – ό,τι είναι να γίνει ας γίνει.” Είναι συχνή αντίδραση αυτή. Θεωρείται μάλιστα συχνά και θαρραλέα: “εγώ δεν θα αλλάξω την συμπεριφορά μου, δεν θα αλλάξουμε κι όλη τη ζωή μας για έναν ιό”. Η αντίδραση αυτή είναι λανθασμένη και θα εξηγήσω γιατί αμέσως. Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει. Δείτε λίγο μαζί μου τα νούμερα. Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού (συντηρητικό – η εποχική γρίπη φτάνει το 20% και ο covid-19 φαίνεται να είναι δύο φορές κολλητικότερος), και το 5% αυτών χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια 4 εβδομάδων, το 0.5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για 4 εβδομάδες. Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 0.006%. Ογδόντα φορές μικρότερο. Επαναλαμβάνω. Ογδόντα φορές. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα ισχύει και για τις απλές κλίνες νοσοκομείου.

    Φτάνουμε λοιπόν στο οικονομικό κόστος και τον πανικό. Ακούστε λίγο προσεκτικά. Η δημοκρατία αντέχει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βασιζόμενη στη συνείδηση του δημοκρατικού πολίτη να ακολουθεί οδηγίες χωρίς την απειλή των όπλων.

    Η οδηγία είναι σαφής: μείνετε σπίτι, όσο μπορείτε. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι αναπόφευκτος. Αν μπορείτε να εργαστείτε απ’το σπίτι, κάντε το.

    Μη βλέπετε όλη μέρα τηλεόραση και μην κάνετε refresh το Facebook κάθε πέντε λεπτά, εργαστείτε αν μπορείτε, ώστε να κινείται η οικονομία. Κινείστε την οικονομία όσο περισσότερο μπορείτε demand-side και supply-side, χωρίς να εκτίθεστε με φυσική παρουσία. Αν είστε εργοδότης εξαρτημένης εργασίας δώστε διεξόδους στους υπαλλήλους σας, προστατεύστε τους. Υπάρχει μία παρανόηση στην Ελλάδα πως “ηγεσία” είναι μόνο η πολιτική ηγεσία.

    Δεν είναι έτσι.

    Ηγεσία υπάρχει παντού: κάθε εργοδότης, κάθε γονέας, κάθε δάσκαλος, κάθε άνθρωπος που εν μέρει λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων είναι ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση, όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Κάθε χειραψία είναι μία απόφαση. Δείξτε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, και προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες. Η θαρραλέα και υπεύθυνη κίνηση αυτήν τη στιγμή δεν είναι να δείξετε πως δεν φοβάστε τον ιό. Είναι να μειώσετε άμεσα τις κοινωνικές σας επαφές με ψυχραιμία.

    Εκεί που είναι η ευθεία διακεκομμένη γραμμή είναι το σημείο που αντέχει το σύστημα υγείας κάθε χώρας.

    Η ψυχραιμία είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτήν τη στιγμή. Μην αδειάσετε τα σουπερμάρκετ. Δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις στα πάντα, και φροντίστε να μην το προκαλέσετε με τη συμπεριφορά σας. Η οδηγία του CDC στην Αμερική είναι απλή και νομίζω φρόνιμη: φροντίστε να έχετε τρόφιμα αν χρειαστεί να μπείτε οικειοθελώς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

    Κάντε το σταδιακά: μην αδειάζετε τα ράφια.

    Απλώς ψωνίστε διπλά, σε κάθε επίσκεψη. Σε μία εβδομάδα θα είστε έτοιμοι. Προμηθευτείτε τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε τακτικά (φάρμακα πίεσης, καρδιάς κτλ) για 2 μήνες, ώστε να αποφεύγετε τις συχνές επισκέψεις σε φαρμακεία. Δεν υπάρχει λόγος ακόμη να υποθέσουμε πως θα καταρρεύσει μόνιμα το supply chain, και ο λόγος είναι ότι σε αντίθεση με τη γρίπη του 1918, ο ιός είναι θανάσιμος κυρίως (αλλά όχι μόνο) στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με βεβαρυμένο ιστορικό. Ως εκ τούτου, η μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού σε logistics, στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο σύστημα υγείας, θα επιβιώσουν επιδημία οποιουδήποτε μεγέθους. Αν αυτός ο υπολογισμός σας φαίνεται κυνικός, είναι, αλλά υποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

    Περιοριστείτε. Μείνετε σπίτι, εκτός αν είναι απαραίτητο να βγείτε. Συναντηθείτε όσο μπορείτε σε ανοικτούς χώρους, σε μικρές ομάδες. Να πλένετε τα χέρια σας συνεχώς – μία καλή συμβουλή είναι “σαν να καθαρίσατε μόλις τσίλι και να πρόκειται να βγάλετε τους φακούς επαφής σας”. Αντιμετωπίστε κάθε λεία επιφάνεια ως μολυσμένη. Αποφύγετε τις συναθροίσεις. Αν μπορείτε να κάνετε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, μην την κάνετε από κοντά. Περάστε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο στις πιο ευαίσθητες ομάδες. Αναλογιστείτε αν χρειάζεται να ψωνίσετε για τον ηλικιωμένο σας γείτονα.

    Άρα, βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι. Αλλά μακροπρόθεσμα αδίστακτα αισιόδοξοι.

    Εμβόλιο εντός του έτους φαίνεται πρακτικά αδύνατον να έχουμε, αλλά σε βάθος 18-24 μηνών είναι σχεδόν βέβαιο. Αντι-ιικά φάρμακα (φανταστείτε ανάλογο του tamiflu για τη γρίπη, το οποίο δυστυχώς δεν επιδρά στους coronaviruses) είναι πιθανόν να έχουμε αρκετά συντομότερα, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα μειώσουν εντυπωσιακά τη θνησιμότητα όταν έρθουν.

    Πιθανόν μέσα στο 2020 αν υπάρξουμε τυχεροί. Υπάρχει επίσης ακόμη η ελπίδα, και κάποιες μικρές ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό εποχικός, όπως η γρίπη. Αν αυτό συμβεί, το καλοκαίρι θα μας δώσει μια ανάσα και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα παλεύει σύσσωμη και με αυτοθυσία να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, και θα δαμάσει και αυτόν τον ιό, όπως τόσους άλλους. Δώστε τους χρόνο.

    Ο Δρ Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, είναι Επίτιμος Λέκτορας Στατιστικής στο Imperial College London. Το κείμενο το δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. 

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    9 Σχόλια

    1. ΑΜΕΣΣΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ….ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΙΣΟΝ ΚΡΟΥΣΜΑ…ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΘΟΠΑΤΕΡΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ…ΘΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΚΑΤΑ 90% ΠΕΡΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑΙ Η ΟΧΙ? ,ΘΑ ΠΩ ΕΓΩ .ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ Ο ΜΑΜΩΝΑΣ

    2. τα Μ.Μ.Μ.να κοιταξουν και αφηστε αυτα να ψεκασουν και να απολυμανουν δρομους να μξην μεταδοθει σε ολους ο ιος.

    3. Στα σουπερμαρκετ (συγκεκριμενα μια αλυσιδα που ειχε απασχολησει πριν κανα χρονο με ρητορικη οτι και 100 ευρω να παιρνεις ειναι μια χαρα) δεν φορανε γαντια ουτε μασκες τιποτα. Το προσωπικο ειναι ακαλυπτο και μου ειπαν οτι εχουν εντολες να μην φορανε μασκες και γαντια για την αισθητικη… Μην τρομαζει ο πελατης… Στεφανε ψαξτο και συ…

      1. Συμφωνω μαζι σου…σε πολλα super market συμβαινει αυτο.
        Θελει ο υπαλληλος να προστατευτει (αλλα και να προστατεψει τους πελατες) γιατι εχει οικογενεια και οι υπευθυνοι δεν τον αφηνουν.
        Να μην αναφερουμε οτι εχουν “σκιστει”στη δουλεια και τους εχουν κοψει και αδειες.

    4. Κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα

      Κρούσματα εποχιακής γρίπης από Φθινόπωρο (από εβδομάδα 40/2019-10/2020)=238 (να σημειωθεί εδώ πως είναι κρούσματα που νοσηλευτήκαν και όχι όσα νοσήσαν από γρίπη και είναι σαφώς περισσότερα)
      Θάνατοι από εποχιακή γρίπη=90
      Κρούσματα από COVID-19 μέχρι στιγμής=133
      Θάνατοι από COVID-19 μέχρι στιγμής=1
      Mortality Rate για γρίπη 90/10.000.000=0,000009*100=0,0009%
      Case Fatality Rate για γρίπη μέχρι στιγμής 90/238=0,378*100=37,8% (σε περιπτώσεις που νοσηλευτήκαν, δηλαδή σοβαρές)
      Mortality Rate για COVID-19 φέτος
      1/10.000.000=0,0000001*100=0,00001%
      Case Fatality Rate για COVID-19 φέτος
      1/133=0,0133*100=1.33%

      Σαφώς και στο νέο ιό δεν έχουν αναπτυχθεί αντισώματα και εξηγεί εν μέρει και την ταχεία εξάπλωσή του. ΜΗΝ πανικοβάλλεστε και προφυλαχθείτε, γιατί και η εποχιακή γρίπη θερίζει τις ίδιες ευάλωτες ομάδες. Εντύπωση προκαλεί πως το ποσοστό θανάτων εποχιακής γρίπης στην Ελλάδα είναι τεράστιο συγκρινόμενο με αριθμούς άλλων κρατών, ενώ μόλις το 1/3 των νοσούντων εμβολιάστηκαν. Επίσημες σελίδες δίνουν 10 φορές και όχι 20 που αναφέρει παραπάνω μικρότερο το CFR σε σχέση με τον COVID-19. Ωστόσο, εδώ είμαστε ανάποδα μέχρι στιγμής, αλλά αναφέρω πως οι περίοδοι σύγκρισης δεν είναι οι ίδιοι. Παρόλα αυτά 7 θάνατοι από εποχιακή γρίπη καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα (κάντε τη σύγκριση).

      ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΣΤΕ, ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ!

      1. Που κολλάει ρε μπετόβλακα η γρίπη. Ακόμα δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται; Για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο και εκατομμύρια άνθρωποι δεν προστατεύονται απλά αλλά δρουν ως ανάχωμα στην εξάπλωσή της. Εδώ δεν υπάρχει ανάχωμα. Εδώ κολλάνε όλοι. Άμα κολλήσουν 5 εκατομμύρια Έλληνες ακόμα και με 1% θνησιμότητα μιλάμε για 50000 νεκρούς. Θα φύγει μια πόλη από το χάρτη. Γι΄αυτό επιβάλλεται καραντίνα και σε όλες τις χώρες λένε μείνετε σπίτι. Γιατί δεν σταματάει αλλιώς. Και πέραν του εμβολίου, το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη. Για μια ΠΑΝΔΗΜΙΑ όμως όπως αυτή λίγα συστήματα υγείας είναι έτοιμα οπότε οι νεκροί πολλαπλασιάζονται γιατί είναι για εντατική, δεν υπάρχουν κλίνες/γιατροί και πεθαίνουν στο πεζοδρόμιο.

        Πραγματικά από κάτι σκατοκέφαλους ελληνάρες σαν κι εσένα τα τραβάμε όλα.

    5. ΒΟΔΙΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΟΥΤΕ ΙΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ (κιαν κρυολογησει καποιος το βαφτιζουνε κορώνα)ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ, ΟΙ ΔΥΔΙΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΑΕΡΠΛΑΝΟ, ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΚΑΙ Η ΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΗ

    6. Κάποτε πουλούσαν το λάδι για ένα χωραφι.Ποιοι πουλανε μάσκες σήμερα;και μαζί τα κανάλια που τα κονομανε;όχι μόνο πολιτικοί,αλλά κι άλλοι νέοι επιχειρηματίες που ξαφνικά γίναν πλούσιοι και τώρα εκμετάλλευονται τον πόνο μας;

    7. Το2% είναι σχετικά πλασματικό, έχει να κάνει με το πόσους ηλικιωμένους έχεις, πόσο υγιείς είναι, το φαρμακευτικά εργαλεία έχεις κ τι σύστημα υγείας έχεις. Εάν στην Ιταλία που ειναι πιο δυνατή χώρα είναι στο 5-6%η θνησιμότητα, εδώ που ούτε είμαστε νοσοκομειακή κλπ έτσι, ούτε ο κόσμος είναι το ίδιο ή λιγότερο επιβαρημενος, θα είναι τόσο και πιθανώς περισσότερο. Επίσης λόγω κ ψυχοτροπων που είναι πια μέρος αγωγής πολλών κάνουν ανοσοκαταστολη. Κοινώς δεν θα πάει τόσο καλά όσο ιός δεν είναι ακριβώς εποχικούς αφού επιβιώνει μέχρι 38 β. Κελσίου κ για μέρες σε επιφάνειες. Σχετικά εμβόλια λογικά ναι, το πότε κ πόσοι θα έχουν πεθάνει ως τότε..

    Comments are closed.