ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!! ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΟΙ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Κοινοποίηση:
    tempi-942-mak

    Αίσθηση «της μυρωδιάς της καμμένης σάρκας» και άρνηση για τροφή. Αϋπνία βασανιστική, τα μάτια ανοιχτά τις τελευταίες 12 ημέρες γιατί «αν κλείσουν πάμε πάλι στο σκοτάδι στη μέση του πουθενά». Τύψεις γιατί «εμείς είπαμε στα παιδιά να φύγουν με το τρένο, εμείς τα πήγαμε στο τρένο». Θυμός και οργή. Άρνηση και σιωπή. Και όλα αυτά έχουν μόνο έναν υπαίτιο. Την Κυβέρνηση των εγκληματιών που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα.

    Από τα χαράματα της 1ης Μαρτίου οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Εθνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 ακούν τα λόγια, αλλά και τις σιωπές των ανθρώπων που βρέθηκαν αίφνης να πρωταγωνιστούν στο πιο τραγικό σκηνικό της ζωής τους, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

    Kλιμάκια ειδικών αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, βρέθηκαν εξαρχής στα νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης για να προσφέρουν υποστήριξη στους συγγενείς όσων νοσηλεύονταν, αλλά και εκείνων που θρηνούσαν την απώλεια των δικών τους. Παράλληλα, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί της Γραμμής είχαν ξεκινήσει να επικοινωνούν με τους επιβαίνοντες της αμαξοστοιχίας που είχαν δώσει τους αριθμούς τηλεφώνου τους κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου – περίπου 150 άτομα.

    Το ψυχικό φορτίο που κουβαλούν οι επιβαίνοντες, οι τραυματίες και οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών είναι ασήκωτο. Όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό το δύσκολο πεδίο γνωρίζουν πως έχει ξεκινήσει μια μακρά και επίπονη ψυχική διαδικασία που θα κρατήσει μήνες, ίσως και χρόνια.

    «Οι τραγικές απώλειες, νέων στην πλειονότητά τους ανθρώπων, είναι δυσαναπλήρωτες και το τραύμα για τις οικογένειες, για ολόκληρη την κοινωνία που βυθίστηκε σε συλλογικό πένθος είναι βαθύ και δύσκολο να επουλωθεί. Η Εθνική Γραμμή 10306 θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ανθρώπους που η ζωή τους σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από αυτό το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Αλλά και το οργανωμένο δίκτυο που δημιουργήθηκε άμεσα με Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων καθώς και Κέντρα Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα για τους πληγέντες των Τεμπών θα συνεχίσει να προσφέρει επί μακρόν ψυχολογική στήριξη σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη» λέει η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

    Οι δομές ψυχικής υγείας σε Ηράκλειο, Πάτρα, Χαλκίδα, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Χαλκιδική, Δράμα, Ιωάννινα εντάσσονται στο δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης που δημιουργήθηκε στοχευμένα για τις πληγείσες οικογένειες. Το ψυχικό τραύμα χάσκει, ωστόσο ο πόνος μοιάζει να έχει αδρανοποιήσει την πλειονότητα των εμπλεκομένων που προσεγγίζουν με αργά βήματα τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Εκτιμάται ότι η αναζήτηση στήριξης και βοήθειας θα ενταθεί από δω και στο εξής.

    «Κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται σε δικό του χρόνο ένα τραυματικό γεγονός. Από τις διερευνητικές κλήσεις που έχουν γίνει, καταγράφηκε εύρος αντιδράσεων. Κάποιοι ήθελαν να μιλήσουν αρκετά, άλλοι ήθελαν να παραμείνουν σιωπηλοί. Και κάποιοι άλλοι εκδήλωσαν έντονο θυμό, οργή και εκφράστηκαν επιθετικά» λέει ο υπεύθυνος της Γραμμής 10306 και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.

    Για παράδειγμα, οι ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν ότι το αυξημένο στρες τις πρώτες μέρες, η δυσκολία στην πρόσληψη τροφής και η αϋπνία είναι αναμενόμενα, ωστόσο όταν η εμφάνισή τους παρατείνεται και εντείνεται, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και πιθανότατα ψυχιατρική παρακολούθηση.
    «Την περασμένη Δευτέρα ενημερώσαμε εκ νέου τους επιβαίνοντες και τους συγγενείς των θυμάτων ότι η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 είναι σε 24ωρη λειτουργία δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά. Τους εξηγήσαμε πως εάν αισθάνονται ψυχολογική επιβάρυνση, μπορούν να ζητήσουν να μπουν σε εξ αποστάσεως πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης. Τις επόμενες δύο ημέρες επικοινώνησαν μαζί μας 50 συγγενείς θυμάτων. Και αξιοποίησαν τη δυνατότητα για στήριξη ήδη 8 επιβαίνοντες και δύο οικογένειες θυμάτων και τραυματιών».

    Η ανάγκη να καλυφθούν άμεσα όσοι καλούν στο 10306 οδήγησε στη δημιουργία έξτρα επιλογής – αριθμός 3 – που απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους ενεπλάκησαν στο δυστύχημα στα Τέμπη, δηλαδή από τους τραυματίες, τους επιβαίνοντες, τις οικογένειες θυμάτων και τραυματιών μέχρι τους διασώστες και προσωπικό του σιδηροδρόμου. Επίσης, δρομολογείται η ενίσχυση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που εργάζονται στη Γραμμή, από 12 σε 20 ανά βάρδια. Σημειωτέον, ότι έχουν επιστρατευτεί όλοι οι ειδικοί στις μαζικές καταστροφές και τις μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, με «βαριά» εμπειρία από τις πυρκαγιές στο Μάτι, στην Εύβοια, στην Ηλεία, αλλά και την αεροπορική τραγωδία με το Helios Airways.

    «Σε πρώτη φάση οι ειδικοί ακούν, δεν ρωτούν. Τα πρώτα 24ωρα κλήθηκαν να διαχειριστούν πρακτικά, χρηστικά θέματα των επιβαινόντων, όπως η εύρεση των αποσκευών, η έκδοση εγγράφων, η μετακίνηση προς τον τόπο κατοικίας τους, η παροχή ρούχων κλπ. Πλέον, οι κλήσεις έχουν άλλο περιεχόμενο, όσοι επικοινωνούν θέλουν να μιλήσουν κυρίως για το στρες που νιώθουν και την αϋπνία και τον θυμό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το οξύ στρες είναι αναμενόμενο όπως και η ευερεθιστότητα σε διάφορα ερεθίσματα και τις εικόνες του δυστυχήματος αλλά και εν μέρει η αϋπνία. Και τους δίνουν την επιλογή να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως υποστήριξης εντός 24 ωρών ή να ξανακαλέσουν αν θεωρούν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τις όποιες επιπτώσεις» εξηγεί ο κ. Θεοδωρουλάκης.

    Οι ειδικοί της Γραμμής δίνουν από την πλευρά τους τη δική τους μάχη με τον χρόνο για την ψυχολογική στήριξη των πληγέντων στο τραγικό δυστύχημα. «Μετά την ενεργητική ακρόαση, καλούνται να βοηθήσουν τα άτομα που επικοινωνούν να εκφράσουν και να διαχειριστούν το συναίσθημά τους. Σε δεύτερο επίπεδο να διαγνώσουν εάν τυχόν το αρχικό σοκ έχει μετατραπεί σε οξύ στρες και σε μετατραυματικό στρες, κάτι που διαγιγνώσκεται μετά από 2-3 μήνες. Στην περίπτωση αυτή είναι αναγκαία η ψυχιατρική παρακολούθηση» αναφέρει ο υπεύθυνος της Γραμμής. Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον έχει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των δύσκολων περιστατικών και μπορεί να γίνει ανάχωμα των «διαλυμένων» γονέων, αδελφών, συζύγων, συντρόφων, παππούδων, γιαγιάδων. Στη Γραμμή 10306 απηύθυναν πολλοί συγγενείς το γεμάτο θυμό και παράπονο ερώτημα «γιατί να παραλάβουμε κλειστά φέρετρα», με τους ειδικούς να τους εξηγούν ότι «θα ήταν ένα νέο τραύμα, ίσως πιο ισχυρό και από τον ξαφνικό, βίαιο θάνατο του δικού τους ανθρώπου να δουν τη σορό του μετά το δυστύχημα».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    14 Σχόλια

    1. Και ο γιδολαός που τους ψηφίζει,είναι συνυπεύθυνος,δεν είναι θύμα,αλλά θύτης.Ξέρουν μόνο να βολεύονται

    2. Σταματηστε να ψηφιζετε τους Μαφιοζους.
      Μαυριστε τους μαζικα στις εκλογες,ολοι.
      Αν ψηφιζετε τη ΜΑΦΙΑ και μετα σκουζετε που σας γαμ… ειστε ξεκαθαρα ψυχασθενεις και χρειαζεστε ψυχιατρο.
      Δεν γινεται να ψηφιζετε τη ΜΑΦΙΑ και να εχετε μετα την απαιτηση να νοιαζονται για σας.
      Χεστηκανε για σας,χρημα θελουνε να κλεψουνε !
      Τι δεν καταλαβαινετε,ρε ζωντοβολα ;
      Τοσο απλο ειναι !

    3. Όσοι επιβιώσαμε από θίασο μιζοκούλη, ζούμε πλέον για να νεκροφιλήσουμε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ΝΔ, μέσα στις κάσες τους

    4. 😅 Γελάσαμε πάλι 😅 Ρε νούμερα της Βουλής οι μισές από αυτές τις κλινικές δεν διαθέτουν καν προσωπικό.

    5. Αν ήταν το παιδί μου σε αυτό το τρένο θα τον εξηγούσα τον Κούλη το όνειρο και ας είχε από δίπλα του 800 διμοιρίες ΜΑΤ.

    6. οριστε, θα τους χαριστουνε και τα χρεη και εξασφαλισμενοι διορισμοι! Λιγο τόχεις;

      Οι πουστοελληνες οι ιδιοι τους προσκαλεσανε και τους ψηφισανε
      – για να διοριστει ο τακης αστυνομικος για τις εξωσεις
      – για να μπορει να αγορασει ο γειτονας το σπιτι του διπλανου κοψοχρνια σε πλειστηριασμο.
      – για να παιρνουν τα φακελλακια τα γιατρουδακια
      – για τη μιζουλα, τη κομπιναρα…
      Δεν φταινε ουτε οι πολιτικοι ουτε οιτραπεζικοι ουτε τοι ρομπες τα εισαγγελακια. Αυτοι τη δουλεια τους κανουνε:-κλεβουνε , δολοφονουνε νκαι εγαλωνουν τη μαφια τους.

      ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ 3ΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΙΣΟΒΙΑ.
      ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΔΕ ΛΥΠΑΣΤΕ! ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΣΦΑΖΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!!!!

    7. Αύριο Κυριακή το πρωί σύσσωμος ο λαός στο σύνταγμα και την Πέμπτη 16 Μαρτίου νέα 24ωρη γενική καθολική πανεργατικη απεργία και συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι να συλληφθούν οι πραγματικοί ένοχοι εργολάβοι που πήραν πακτωλο χρημάτων από τα δημόσια ταμεία για θέματα ασφαλείας και ελέγχου των σιδηρόδρομων και δεν έκαναν απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα με τους πολλούς νεκρούς κυρίως νέους ανθρώπους στα Τέμπη. Δικαστές και εισαγγελείς μην ξεπλένετε και μην καλύπτετε πολιτικούς και εργολάβους, ήδη ο λαός σας έχει βάλει στο κάδρο ως εμπλεκόμενους λόγω χρονιας συμπεριφοράς σας να κάνετε πως δεν ξέρετε τίποτα για διαπλοκή και μίζες μεταξύ εργολάβων και πολιτικών. Όλοι στους δρόμους. Ανοχή τέλος…

    8. Διανυουμε τη Σαρακοστη …ουτε ο Θεος δν το ηθελε αυτο ! (κ ο νοων νοειτω)

    9. Ένας να σε πυροβολήσει στο δόξα πατρί δεν θα βρεθεί ρε ΜΙΖΑΔΟΡΕ παλιοπουστ@ρ@….??????
      Έχεις έγνοια 3 !!! χρόνια ρε μουνοπ@νο πως θα βγάλεις απ’ τα μπόλια του θανάτου μίζες.. απ’ τις μάσκες μασκαραδες μίζες.. απ’τα γ@μοραπιντ μίζες.. απ’ τις Μεθ στα ιδιωτικά μίζες..από αναθέσεις μίζες…γ@μηθηκες στις μίζες και ριμαξες όλη την Ελλάδα για να τις πάρεις και στο τέλος σκότωσες και αθώο κόσμο τριπουστ@ για να πάρεις μίζες !!! Βάλε τις στο πάτο σου κάθαρμα !!!

    10. Έκκληση προς συγγενείς θυμάτων ένας να κανει την αρχή σε ανυποψίαστο χρόνο στείλτε ενα πολιτικό υπευθυνο στον αγύριστο μασαμπουκιαζαν και μασαμπουκιαζουν πάνω απο αδικοχαμενα παιδιά δεν έχουν φόβο Θεού ένας να κανει την αρχή σαν πηραν τους ανθρώπους σάς και συζητάνε για τίς καρέκλες!!!

    11. Αύριο Κυριακή το πρωί όλοι σύνταγμα. Τα λόγια τελείωσαν.

      1. Θα έχει και τα ΜΑΤ εκεί μούρλια θα περάσετε.

    12. Συγγνώμη που το γράφω εδώ αλλά ακούω την εκπομπή της Παρασκευής και θέλω να συμπληρώσω και γω μια άποψη βάσει όσων είπε ο κύριος που κάλεσε και κατήγγειλε καταστάσεις αναφορικά με τον άδικο θάνατο του παιδιού του αστυνομικού. Η μισή μου οικογένεια εργάζεται στην αστυνομία σε διάφορα πόστα (αξιωματικοί, αστυφύλακες, φύλαξη βουλευτών, ομάδα ΔΙΑΣ) και έχω να πω για την ομάδα ΔΙΑΣ ότι είναι η πιο απροστάτευτη που υπάρχει. Συγκεκριμένα άκουσα μία κουβέντα από συγγενικό μου πρόσωπο: Τα αλεξίσφαιρα μόνο αλεξίσφαιρα δεν είναι αλλά κορσέδες!! Τι φοράς σεντόνι τι αυτό που δίνουν το ένα και το αυτό. Σου λένε άμα θέλεις πήγαινε και αγόρασε ΜΕ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ καλύτερο, εμείς αυτά έχουμε. ΓΚΕΓΚΕ; Ε όσο για την εκπαίδευση, ανύπαρκτη. Τους πετάνε απλά στον δρόμο και όταν θέλουν να δράσουν δεν μπορούν, σκάει τηλεφωνάκι άνωθεν και τους πριονίζουν κάθε πρωτοβουλία. Για να μην κατηγορούμε μονίμως τους ανθρώπους αυτούς που πάνε μέρα-νύχτα πάνω-κάτω στους δρόμους. Όχι δεν λέω ότι δεν κάνουν λάθη και ότι δεν έχουν στοιχειώδη παιδεία όσον αφορά την προστασία του πολίτη αλλά πρέπει και μεις να αποφασίσουμε τι αστυνομία θέλουμε πια.

      Ευχαριστώ πολύ.

    Comments are closed.