ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ…ΨΩΜΑΚΙ – ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 10 ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΟ 2009 – ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ…

    Κοινοποίηση:
    1

    Πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι δεν μιλάμε για την κρίση και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας που προκλήθηκε λόγω Covid-19 αλλά για την κρίση και την ύφεση της δεκαετίας του 2020. Όσοι ακόμα αμφισβητούν αυτή την άποψη και πιστεύουν ότι πρόκειται για μια συγκυριακή και πρόσκαιρη μείωση του ΑΕΠ ας ρίξουν μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης που να μην έχει κατακρημνιστεί σε μια οικονομία με αποπληθωρισμό στο -1,8%, με χρέος που προσεγγίζει το 200% του ΑΕΠ και έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου πλησίον στο 8% του ΑΕΠ. Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να σταματήσει επιτέλους η εποχή της επιτηδευμένης αμεριμνησίας και της αλόγιστης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας. Η μέχρι τώρα προετοιμασία για την ανάσχεση της κρίσης θα ταίριαζε περισσότερο σε μια συγκυριακή κάμψη στην οικονομία του Λουξεμβούργου ή της Δανίας.

    Για την επαναφορά στην πραγματικότητα ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να δοθούν πιεστικές απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

    Απαιτείται να δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα ποιος θα καλύψει το εθνικό μας έλλειμμα. Δηλαδή το άθροισμα του δημοσιονομικού ελλείμματος (ίσως και των έκτακτων μέτρων), των τοκοχρεωλυσίων και του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου.

    Όπως επίσης δεν έχει δοθεί κάποια ουσιαστική απάντηση για την προέλευση των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ένδειξη για την χρηματοδότηση της οικονομίας από το ταμείο ανάκαμψης για τον επόμενο ενάμιση χρόνο καθώς και για τον τρόπο εκταμίευσης μετά το 2022.

    Η δημόσια συζήτηση και η ατζέντα της οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να εξαντλείται και να περιχαρακώνεται αποκλειστικά στον τρόπο διαχείρισης των πόρων ενός ταμείου που ακόμα δεν έχει πόρους ή σε δεοντολογικές προσέγγισης για την κοινωνία και την ηθική αναμοχλεύοντας τα ήδη χιλιοειπωμένα θέματα ακόμα από την δεκαετία του 1980. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Θέματα όπως της παραγωγικότητας της εργασίας, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, επιτάχυνση της δικαιοσύνης κ.λ.π. συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία.

    Δεν επιλύθηκαν ούτε με την δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων και συνεχίζουν να στοιχειώνουν την κοινωνία αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση μεγάλων κρίσεων και κλιμάκωση της ανεργίας πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση των προβλημάτων. Η εμμονή στα παραπάνω αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας και στρατευμένης αποσιώπησης των κυρίαρχων προβλημάτων.

    Του Καθηγητή Οικονομικών Διονύση Χιόνη

    Το είδαμε στο slpress.gr

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    23 Σχόλια

    1. Οι Δ.Υ. δεν έχουν ανάγκη και επειδή είναι και πολλοί σε αριθμό (επομένως και σε ψήφους), κάνουν κουμάντο (εκλογικό). Μαζί με τους άεργους τύπους που ζούνε με ενοίκια/κληρονομιές/αντιπαροχές/χρησηκτησίες/διανομές, τους τσιφλικάδες και τους επιδοτάκηδες, αποτελούν ακόμα και σήμερα ένα δυνατό μπλοκ που εμποδίζει τις απαραίτητες αλλαγές και συντηρεί μια κατάσταση βολέματος για τους ίδιους και πείνας για όλους τους άλλους. Και οι άλλοι… κοιτάνε… χωρίς να αντιδρούν.

    2. τότε ίσος ξεσηκωθούν τα προβατα μα έως τότε μασκουλα γάντια αντισηπτικό και διχόνοια

    3. Θα ξαναπω το χιλιοειπωμενο! Δεν θα πεινασουμε ολοι, υπαρχουν και οι βολεμενοι του δημοσιου τομεα που δεν θελουν να αλλαξει τιποτα απολυτως! Γι’αυτο δεν υπαρχει αντιδραση γιατι οι μισοι αγωνιζονται να μην αλλαξουμε…

        1. εχει δικιο αυτό εχει γινει σε ολο το πλανήτη για την υποδούλωση των λαων οχι μονον στην ελλαδα αυτο ειναι γενικό

    4. «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους .»
      ΠΛΑΤΩΝ

    5. Ήρθαν οι πεινασμένοι. Μια ζωή η ΝΔ αυτό έκανε εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έδινε ένα κοκαλάκι να γλείψει ο λαός ενω η ΝΔ πρώτα χόρταινε αυτή και μετά ο λαός. Ελα μου ντε που δεν χορταίνουν με τίποτα!

    6. Το παγκόσμιο οικονομικό κραχ είναι κοντά.
      Σε 1-2 χρόνια όπως πάμε θα γυρίσουμε στη εποχή των σπηλαίων.Ζούμε και αναπνέουμε με όσο αέρα μπορούμε να εισπνεύσουμε πίσω από μία μάσκα.Μας τον στερούν σιγά σιγά μέχρι να παρακαλάμε να έρθει το τέλος μας ώστε να λυτρωθούμε από τη μιζέρια μας.
      Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε φούρνο να πάρουμε μισό κιλό ψωμί χωρίς μάσκα και αυτοί γλεντοκοπάνε σε Μύκονο , Σαντορίνη και στα άλλα θέρετρα λες και δεν τρέχει τίποτε.

    7. Μια ζωή προδότες δεν ψηφίζατε τώρα καλά να παθετε

      1. Έτσι. Πες τους τα γιατί εκτός απο μνήμη χρυσόψαρου έχουν και μυαλό αμοιβάδας.

        1. σωστά οσοι ψηφίζουν προδοτικά κώματα κι αυτοί ξύλο θελουν παρτακιδες βολεψακιδες

    8. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΧΑΘΗΚΕ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ??????ΤΟΣΟ ΑΠΑΘΕΙΑ ΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΜΑΣΩΝΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ…….ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΑΑΑ ΜΑΣΩΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΕΝΑΡΕΙΣ ΑΛΛΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝ ΕΞΠΡΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ……..ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΣΑΡΑΡΕ………….ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΙ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ………………

    9. Ποιο 2009…. εκεί ωακομα αναπνεαμε… τώρα που θα αργήσει το οικονομο πανηγύρι και θα βρεθεί ο καθένας σε οικονομικό κλονισμό και ψυχολογικα θα δείτε τι ωραία θα έρθει ο Σεπτέμβρης. Ευτυχώς ο Έλληνας έχει ακόμα φράγκα για φραπεδιά, εξοδουλα και καλοπέραση…. εκτός ότι δεν τον νοιάζει για την πατρίδα του, εκτός ότι δεν σκέφτεται το αύριο τι θα του ξημερώσει, συνεχίζει την ίδια ραγιαδικη νοοτροπία μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Ξεσυκωθειτε ρε ζώα σας περνουν την ζωή και την αξιοπρέπεια σας, τι θα πείτε αύριο στα παιδιά σας…όταν αυτά σας ρωτήσουμε για τα προβλήματα τους που εσείς τους κληρονομησατε..

      1. Επειδή σας βαρέθηκα που όλοι οι σχολιαστές είστε Ελληνάρες και όλοι οι άλλοι ηλίθιοι, ΕΣΥ τι κάνεις δηλαδή; Πρώτα απ όλα τι ψηφίζεις εσύ που ξεχωρίζεις από τα ζώα! Δεύτερον με ποιον τρόπο έχεις ξυπνήσει που οι άλλοι δεν το έχουν κάνει; ! ΕΣΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ! Σχολιάζεις στο διαδίκτυο και βοηθάς έτσι την χώρα σου; Με ποιόν τρόπο; Εσύ μπορεί να τα έχεις μπόλικα τώρα και να σκέφτεσαι μην πεινάσεις, άλλοι όμως μπορεί να είναι ήδη σε χειρότερη κατάσταση από σένα και να έχουν ήδη περάσει δύσκολα ή ακόμη να τους πηγαίνουν όλα στραβά οπότε δεν υπάρχει χειρότερο γι αυτούς διότι το χειρότερο το έχουν ήδη βιώσει και αυτό που τους περιμένει δεν είναι κάτι που δεν έχουν ξαναζήσει. Και με την πανδημία έχουμε ήδη τρελαθεί και δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε. Από παντού πληροφορίες. Πληροφορίες που πηγάζουν είτε από διαφορετικές πεποιθήσεις πολιτικές είτε από ανακρίβειες και ο καθένας λέει ότι πιο συμβατικό ή ότι πιο ακραίο. Εμένα κανένας δεν μου έχει λύσει την εξής απορία: στο εξωτερικό όπως η Ιταλία όλοι αυτοί οι νεκροί από που προήλθαν ξαφνικά και αν όλοι οι επιστήμονες γιατροί που έτρεχαν και ταυτόχρονα έτρεμαν ήταν ηθοποιοί; Ήταν όλοι παλιανθρωποι γιατροί που τα πήραν για να λένε ψέματα; Και μάλλον με την απορία θα μείνω

        1. Και να σε ρωτήσω…..σου έχουν σπάσει το κεφάλι και καρό χεριών…το τι έχω κάνει το ξέρω μόνο εγώ…και επανέρχομαι και λέω…είναι ΨΕΜΜΑΤΑ τα όσα αναφέρω…η μήπως ζω σε άλλον πλανήτη…εγώ λοιπόν σε ρωτάω…που είναι οι γνωματεύσεις από νεκρούς από Κόρονοιο…?????….Και το άλλο η προπαγάνδα είναι κάτι μεταξύ αλήθειας και ΨΕΜΜΑΤΑ και ο κόσμος έχει μπερδευτεί…και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είμαστε έξυπνος λαός…??????……τότε πώς εξηγούνται όλα τα δεινά 45 χρόνων χωρίς καμμία αντίδραση….

          1. εδω δεν ξερουμε ποιοι ειμαστε θα ξερουμε που παμε; και οποιος καταλαβε

          2. Εξηγούνται πολύ απλά από το γεγονός της απομάκρυνσής μας από τον Ιησού Χριστόν. Έτσι τυφλωμένοι, ψηφίζουν αυτούς που τους κλέβουν και τους βάζουν χέρι στην τσέπη και στα όνειρα όλο και πιο βαθιά τον έναν μετά τον άλλον κι άρα αυτοκτονούν τρόπω τινά μόνοι τους. Αλλά συνεχίζουν να μην το καταλαβαίνουν….Όποιος έπιασε έπιασεν φλρκι !!!

          3. “”και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είμαστε έξυπνος λαός…??????……τότε πώς εξηγούνται όλα τα δεινά 45 χρόνων χωρίς καμμία αντίδραση….””
            Σ Ω Σ Τ Ο Τ Α Τ Ο Σ !!!

        2. Κ ΕΣΥ ΡΕ ΦΙΛΕ Η ΦΙΛΗ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ Κ ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑΓΚΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΤΟ ΜΠΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Κ ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΞΩ Κ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ-Η ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΡΩΜΑ Κ ΤΗΝ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ Κ ΜΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ

        3. Ειχαν εμβολιαστει για αλλη αιτια στο μπεργαμο, αν δει καποιος τους θανατους στην αμερικη , θα δει ραγδαια πτωση αιτιας απο πνευμονικες λοιμωξεις που φυσικα γραφτηκαν σε αλλη αιτια, μηπως φανταζεσαι?
          ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΙΤ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΕΙΔΙΚΟΙ
          Αν πάρουμε τους αριθμούς τoυ κορονοιού στην Ευρώπη που μόλις ανέφερα, οι οποίοι καλύπτουν μια περίοδο δύο μηνών και πολλαπλασιάσουμε επί έξι, για να υπολογίσουμε τον αριθμό για ένα χρόνο φθάνουμε σε 1.022.544 περιπτώσεις, ένα εκατομύριο. Ακόμα κι αν θέλετε να αυξήσετε αυτό το ποσοστό ισχυριζόμενοι ότι επιταχύνεται, πιστεύετε πραγματικά ότι θα φτάσει τα 148 εκατομμύρια για το έτος, τον αριθμό των συνηθισμένων περιπτώσεων γρίπης;
          Και πάλι, 148 εκατομμύρια είναι η εκτίμηση για ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ.
          Κάθε χρόνο 148 εκατομύρια περιπτώσεις γρίπης – και καμία αναφορά σε πανδημία. Κανένας εγκλεισμός, καμμία καραντίνα.
          Ας πάμε στην Ιταλία. Σύμφωνα με το statista.com [3], «η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων [COV] στην Ευρώπη με 59,138 …
          » Αυτό είναι στις 23 Μαρτίου. Εάν πολλαπλασιάσετε επί έξι, για να δείτε τον ετήσιο αριθμό, φτάνετε σε 360.000 περιπτώσεις . Θέλετε να το εκτινάξουμε αυτό, λόγω επιτάχυνσης;
          Οκ ας το αυξήσουμε. Ας πούμε ένα εκατομμύριο περιπτώσεις για το έτος; Δύο εκατομμύρια. Τρία εκατομμύρια.
          Τώρα ας δούμε τις συνήθεις περιπτώσεις γρίπης για την Ιταλία σε ένα συγκεκριμένο έτος. Σύμφωνα με το sciencedirect.com [4], «Κατά τις χειμερινές περιόδους από 2013/14 έως 2016/17, κατά μέσο όρο
          5.290.000 ILI [κρούσματα γριπώδους νόσου]
          εμφανίζονται στην Ιταλία, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 9%.»
          Αυτό σημαίνει 5 εκατομμύρια κάθε χρόνο.
          Όχι μόνο μία φορά.
          Δηλώθηκε ποτέ σαν πανδημία η εποχική γρίπη στην Ιταλία;
          Ποτέ;
          Μπήκε ολόκληρη η χώρα σε απαγόρευση και εγκλεισμό σαν αποτέλεσμα;
          Όχι.
          Τέλος, ας δούμε τα στοιχεία για την εποχική γρίπη, για ολόκληρο τον πλανήτη.
          Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Φαρμακευτική και Θεραπευτική [5], αναφέρει: «Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια που είναι υπεύθυνη για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται ετησίως, με έως και
          1 δισεκατομμύριο μολύνσεις,
          3 έως 5 εκατομμύρια σοβαρές περιπτώσεις και
          300.000 με 500.000 θανάτους κάθε χρόνο. «
          ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
          Ακούσατε εσείς κάποιο έτος να δηλωθεί σαν πανδημία;

        4. Ολους αυτούς που κάνανε οσα λες, ΕΣΕΙΣ τα πρόβατα του πολιτικού τόξου τους ψηφίζατε 4 και 5 δεκαετίες, έτσι; Δεν.. κατε΄βηκανε με διαστημόπλοιο.
          Κάποιοι για ΧΡΟΝΙΑ σας κρουαμε το κώδωνα του κινδύνου και είτε μας βρίζατε, είτε μας λέγατε φασίστες, είτε φαντασιόπληκτους και γραφικούς. Αλλά βλέπεις κάνατε τα στραβά μάτια για να βολευτει το ξαδερφάκι στο δημόσιο, μαζι με τον τενεκέ λάδι που δώσατε. Τώρα που μπήκε το αγγούρι θα μας εξισώσετε όλους στο ίδιο επίπεδο και θα μας κάνετε και κριτική; Τι λες ρε σοβαρά; Ε ΔΕΝ ΣΦΑΞΑΝΕ ρε φιλε. Τώρα ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

    Comments are closed.