ΘΛΙΒΕΡΟ! ΒΙΒΛΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ – ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΣΕ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 2007 – ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

    Κοινοποίηση:
    ΕΞ

    «Πάντα γαρ το πυρ επελθόν κρινεί και καταλήψεται». Οταν έρθει το πυρ, όλα θα τα κρίνει και θα τα κυριεύσει, έγραφε ο Ηράκλειτος και η φωτιά που κατακαίει ακόμα την Ελλάδα έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες καταστροφές όλων των εποχών.

    Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια έχει τη θλιβερή πρωτιά της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς ξεπερνώντας και τις φωτιές της Ηλείας το 2007 σε καμένες εκτάσεις, υπερβαίνοντας τα 500.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους.

    Μέχρι το Σάββατο η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε καταγράψει ότι το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια είχε κατακάψει επίσημα 346.840 στρέμματα δάσους. Δυστυχώς χθες τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια, που συνέχισαν να κατακαίνε ανεξέλεγκτα, «έδειξαν» στους δορυφόρους περισσότερα από μισό εκατομμύριο στρέμματα καμένα.

    Από την αρχή του 2021
    Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία (EFFIS) της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζεται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν καεί στη χώρα μας 950.000 στρέμματα δάσους, όταν ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων του 2008-2020 κυμαίνεται στα 81.520 στρέμματα. Η πυρκαγιά που είχε αποτεφρώσει τα περισσότερα στρέμματα μέχρι σήμερα ήταν εκείνη στις περιοχές Μεγαλόπολης-Ανδρίτσαινας το 2007 με 448.410 στρέμματα καμένα, με την Εύβοια να σπάει αυτή τη θλιβερή πρωτιά.

    Στην Αττική, σύμφωνα με τις νεότερες καταγραφές, υπολογίζεται ότι κατεστράφησαν 62.590 στρέμματα πευκοδάσους, όμως ο απολογισμός πιθανόν να είναι μεγαλύτερος. Θα πρόκειται για μία από τις τρεις μεγαλύτερες πύρινες καταστροφές μαζί με εκείνη στην περιοχή Γραμματικού -Καπανδριτίου-Μαραθώνα το 2009, που κατέκαψε 205.000 στρέμματα πευκοδάσους, και του 1998 στην Πεντέλη (περιοχή Διονύσου) που κατέκαψε 108.000 στρέμματα. Εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση οι φωτιές σε Λακωνία και Μεσσηνία έκαψαν 230.000 στρέμματα δασικών κι αγροτικών εκτάσεων και στην Ηλεία (μέχρι το Σάββατο) 74.350 στρέμματα. Στη Φωκίδα οι αποτεφρωμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε 16.720 στρέμματα.

    Ρεύμα και νερό
    Την ίδια στιγμή, δίνεται η μάχη της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης περιοχών, με εργαζομένους να τονίζουν στον Ελεύθερο Τύπο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, όπου επιτρέπεται από την εξέλιξη της πυρόσβεσης, ξεκινά η επιθεώρηση του δικτύου, προκειμένου να προγραμματιστεί η αποκατάσταση των καμένων στύλων, οι οποίοι ξεπερνούν τους 2000.

    Οσον αφορά στην Εύβοια, όπου μέχρι χθες το απόγευμα συνεχίζονταν οι πυρκαγιές, είχαν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Μυρτία, Φαράκλα και Μετόχι, ενώ συνεχιζόταν η επιθεώρηση του δικτύου σε όσα σημεία ήταν δυνατή η πρόσβαση από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας.

    Οπως προκύπτει, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 7 γραμμές μέσης τάσης, οι οποίες επηρεάζουν την ηλεκτροδότηση περίπου 13.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών απαιτείται η αντικατάσταση 900 στύλων, 100 υποσταθμών και 40 χιλιομέτρων δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές.

    «Λόγω της εξελισσόμενης πυρκαγιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας έχουν τεθεί εκτός ηλεκτρικής τροφοδότησης οι περιοχές: Δήμος Μεγαλόπολης, οικισμοί: Ισαρη, Βάστα. Δήμος Γορτυνίας οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας και Τροπαίων», τονίζει ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων στις πληγείσες περιφέρειες, σημειώνεται ότι έχει αποκατασταθεί στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων Διονύσου και Ωρωπού, ενώ συνέχιζε να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επανηλεκτροδοτηθούν στο σύνολό τους, ακόμη και με τη σύνδεσή τους με γεννήτριες.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    9 Σχόλια

    1. ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ,ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΤΙΣ ΒΑΖΕΙ Η “ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ” ΤΩΝ Μ.Κ.Ο.,ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ-ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ!!! ΟΠΩΣ, ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ “17Ης ΝΟΕΜΒΡΗ”,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ-ΕΝΤΟΛΕΙΣ!!!

    2. Τριβουν τα χερια τους τα τουρκακια και οι γερμανοι η ευβοια ειναι ζωτικης σημασιας περιοχη σε εναν υβριδικο η μη πολεμο. Τωρα ειναι κατακαμμενη και προσπελασιμη και φυσικα οικονομικα κατεστραμμενη θα δεχθουν και οι τελευταιοι τα “σωτηρια” αιολικα παρκα του μελανοχιτωνα μητσοτακη..

    3. Αυτό το απόλυτο μηδέν ο Χαρδαλιάς, συνεχίζει να βγαίνει στην τηλεόραση με ύφος εκατόν καρδηναλίων, ακόμα και μετά το τεράστιο κακό που έκανε στην Ελλάδα και τους Έλληνες, λόγω της ανικανότητος του. Το ψοφίμι πουλάει τρέλλα, που έπρεπε ήδη να είχε κάνει 2 πράγματα. Να παραιτηθεί και να αυτοκτονήσει.

    4. Καθόλου δεν απέτυχαν ο Μητσοτάκης και οι εργολάβοι, αντιθέτως. Αφού έδωσε άδεια για ανεμονητριες εκεί που τώρα καίγονται δάση και χωριά, μόνο καίγοντας τα πάντα θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά ανεμογενητριων όπως και η εγκατασταση. Εκτος και αν μου πείτε πως μπορεί κάποιος να βάλει άνεμογεννήτριες σε κορυφές πυκνου δάσους και πως θα τις μετέφερε εκεί αφού δεν υπήρχαν δρόμοι. Γιατί αλήθεια σας λέω, νταλίκα μέσα από ένα δάσος από τον παραλιακό δρόμο μέχρι την κορυφή δεν πάει!

    5. Όταν έχουν πιάσει λάθρο να βάζουν φωτιές, δεν σε σώζουν ούτε 100 Ρώσικα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και αυτά δεν γίνεται να πετάνε ασταμάτητα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζονται συντήρηση μετά από κάποιες ώρες πτήσης.

    6. Να σηκωθούν να φύγουν όλοι τους. Όπως πάλεψε ο κόσμος να σβήσουμε μόνοι μας τις φωτιές θα παλέψουμε να αναστήσουμε την πατρίδα μας μόνοι μας. Να φύγουν οι ανίκανοι, που κάψανε τον κόσμο. Αίσχος.

    7. Ούτε μία παραίτηση τα καθάρματα.
      Ούτε μία συγνώμη όταν κυβερνητικά σκουπίδια.

    Comments are closed.