Η ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ – ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΦΕΤΟΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΘΕΟ! ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – 1000% ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ… ΠΑΓΩΤΑ!

    Κοινοποίηση:
    ΑΚΡΙΒΕΙΑ

    Ο Ιούνιος μπήκε, το καλοκαίρι έφτασε, οι μισοί όμως Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για διακοπές εξαιτίας της ακρίβειας.

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ένας στους δύο καταναλωτές δηλώνει ότι δεν πάει διακοπές φέτος λόγω της ανάγκης για περικοπή δαπανών. Παράλληλα, ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, έξι στους δέκα επισημαίνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ τέσσερις στους δέκα ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ καταδεικνύει την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων για δύο στους τρεις καταναλωτές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο είναι ξεκάθαρη τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

    Συγκεκριμένα:

    – Ποσοστό 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά.

    – Το 49% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο

    – Ποσοστό 54% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου

    – Το 27% (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του

    – Το 32% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του

    – Επίσης, το 17% (έναντι 11% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ μόλις 9% του κοινού δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

     

    Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, κυρίως εποχικής κατανάλωσης με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παγωτά. Ωστόσο, για μειώσεις τιμών σε περιορισμένους κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ μιλούν εκπρόσωποι του κλάδου.

    Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια παρέσυραν τις τιμές τους, με αποτέλεσμα το αγαπημένο γλύκισμα να τείνει να μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας.

    Ειδικότερα, οι τιμές των παγωτών έχουν αυξηθεί κατά 11%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ενώ σε ορισμένα επώνυμα προϊόντα ξεπερνούν το 50%.

    Η τιμή ενός μικρού παγωτού σεκυπελάκι , που το 2022 κόστιζε στα ψυγεία των περιπτέρων 2,60 € το 2023 έχει ανέβει στα 3,30 €.

    Αντίστοιχα, επώνυμο παγωτό 330 γραμμ, που πέρυσι κόστιζε 3,36 € σήμερα πωλείται έναντι  6,71 €, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 69%.

    Το κιλό έχει φτάσει να πωλείται σήμερα στα περίπτερα στα 16,50 € τη στιγμή που το 2022 κόστιζε 15€.
    Στα ζαχαροπλαστεία μία μπάλα παγωτού πωλείται στα 2,20 €.

    Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα οι λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων, κλείνοντας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με μικρές, αλλά καθημερινές ανατιμήσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης από τις 14 Μαΐου μέχρι και χθες αναρριχήθηκε σταδιακά σε 1,865 ευρώ ανά λίτρο, από 1,826 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά σχεδόν 4 λεπτά μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες.

    Ενόψει θερινής περιόδου και με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ το λίτρο. Στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 2,111 ευρώ/λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται σε 2,010 ευρώ/λίτρο. Σε πάνω από 1,9-1,95 ευρώ/λίτρο διαμορφώνονται οι μέσες τιμές σε ακόμα αρκετούς νομούς της χώρας: Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ρεθύμνου κ.α.

    Μικρότερη και βραδύτερη, λίγο κάτω από τα 2 λεπτά, είναι η αύξηση που καταγράφεται στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel), το οποίο, από 1,538 ευρώ/λίτρο στις 14.5, σήμερα κατά μέσο όρο πανελλαδικά διατίθεται προς 1,556 ευρώ/λίτρο (+0,018 ευρώ).

    Αν και η είσοδος στη θερινή περίοδο από τον Ιούνιο και μετά συνήθως προμηνύει υψηλότερη ζήτηση και αυξημένες τιμές, η πορεία τους μένει να φανεί. Πάντως, για σήμερα αναμένεται μείωση στις χονδρικές τιμές της βενζίνης και του diesel, που θα αποτυπωθεί στις νέες παραγγελίες.

    Στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες δύο ημέρες του Μαΐου η τιμή του πετρελαίου τύπου brent έχει υποχωρήσει ελαφρώς, κοντά στα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε μεταξύ 76 και 78 δολαρίων.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    22 Σχόλια

    1. Τι γράφετε ρε…;; Ποιοι ΔΕΝ θα πάνε και διακοπές οι 1/2 ,,;;;; Καλά περιμένετε και θα το δούμε. Που τα βρίσκουν δεν ξέρω..;; δανεια-δεοκοποδανεια…αυτά τέλος

    2. Ας μην πάει διακοπές. Κι ας μην φάει παγωτά.
      Εγώ αυτό κάνω εδώ και χρόνια, κι είμαι μια χαρά !

    3. ΓΙ ΑΥΤΟ ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΟΥΛΗ ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ……ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΑΙ ΕΙΔΑΛΟΣ ΟΤΙ ΣΚΟΥΠΗΔΙ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΚΚΟΜΑ ΕΛΕΝΓΧΟΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    4. Καλά ρε παιδιά, έξω δε βγαίνετε να δείτε τι γίνεται στους δρόμους κ τις ταβέρνες?
      Ένα στα δύο αυτ/τα είναι άνω των 70.000ε BMW, Audi και Mercedes.
      Ποιός δε θα πάει διακοπές? Κάπου πρέπει να μοιράζουν ευρώ και δεν τό’χω πάρει χαμπάρι!

    5. Νεα Δικτατορια και Μιζοτακη δε θελατε,ρε γιδια ;
      Kαλα να παθετε ρε.
      Να σας παρουνε και τα σωβρακα,αυτα σας αξιζουν.

    6. ΣΤΕΦΑΝΕ, ΣΩΣΤΑ ΌΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ “ΛΑΪΚΩΝ”-ΑΓΑΘΩΝ, ΦΤΑΙΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΠΩΛΗΤΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ, ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΎΨΗ!…
      ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ(ΑΣΥΔΟΤΗΣ) ΑΓΟΡΑΣ, ΌΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ(ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ)!…
      ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΧΥΜΑ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ, ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΑΚΡΙΒΥΝΕ 2 ΕΥΡΩ!…
      ΈΝΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ΦΑΣΤΦΟΥΝΤΑΔΙΚΟ, ΠΗΓΕ 3,5-4 €!….
      Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΙΣΟ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΨΩΜΙ(ΦΤΑΝΕΙ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 300γρ) ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1€(ΚΑΙ ΣΟΥ ΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΚΚΟΥΛΑ-ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΈΧΕΙ ΞΕΧΑΣΤΕΙ)!…
      ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΤΑΒΕΡΝΑ, ΜΙΣΗ ΜΕΡΙΔΑ ΦΑΓΗΤΟ, ΚΟΣΤΙΖΕΙ 8-10 ΕΥΡΩ!…
      ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΟ ΆΓΝΩΣΤΗΣ ΜΑΡΚΑΣ(ΕΝΩ ΠΧ ΤΑ ΞΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ)!…
      ΚΤΛ ΚΤΛ…
      ΑΙΩΝΙΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ!… ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΝΟΥΔΟΥΛΑ!…

      1. ΤΑ ΕΙΠΕΣ-ΣΧΕΔΟΝ-ΌΛΑ!…
        ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΈΝΑ ΛΑΪΚΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ, ΘΕΣ ΈΝΑ 70ΡΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ(ΜΑΖΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΑΚΙ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΤΛ)!…
        ΣΤΟ ΠΙΟ “ΠΕΤΑΜΕΝΟ” ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΣΟΥ ΖΗΤΑ ΈΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑΡΙ ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΑΛΥΒΑ” ΤΟΥ!…
        ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΔΕ ΜΠΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΌΛΟΙ-ΚΑΜΙΑ ΛΥΠΗΣΗ!… ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ “ΓΔΥΝΟΥΝ” ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΓΙΑ “ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΙ, ΛΙΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Τ’ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ”, ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!…
        ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!…

    7. Ναι για αυτό υπάρχει 100% πληρότητα σε όλους τους καλοκαιρινούς προορισμούς. Για αυτό στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου, προορισμοί όπως το Ναύπλιο είχαν γεμίσει ασφυκτικά. Για αυτό τα Χριστούγεννα στην Βιέννη άκουγες περισσότερα ελληνικά από αυστριακά στου δρόμους. Επειδή ένας στους δυο Έλληνες δεν έχουν λεφτά για διακοπές. Γράψτε καλύτερα ότι ένας στους δυο Έλληνες κλέβει το κράτος φοροδιαφεύγοντας και μετα το παίζει κακομοίρης.

    8. ….ΜΗΣΙ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ

      41% ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΤΩΡΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

    9. 3,00 ευρω το κιλο πρασα …Ολλανδιας σημερα στο σουπερ μαρκετ,ιδια τιμη προχτες στη λαικη, τα ειχε και τα καμαρωνε, ο ψηφοφορος των κουληδων παραγωγος,αντε μετα τις 25 να πανε 6 ευρω το κιλο, και ολα τα αλλα αναλογα, θα φατε καλα ,οχι μονο οι συνταξιουχοι που ψηφιζετε τα τρια κομματα που θα σας ξεκανουν αλλα και οι αγροτες ,που θα καμαρωνετε τα ειδη σας και θα τα θαβετε …Αλλα τωρα τερμα οι επιδοτησεις,πετρελαιο και ρευμα θα το χρυσοπληρωνετε …Τα καλυτερα (σας) ερχονται, τσιπροκουληδες και χοιροβοσκους ψηφιστε 99 ο/ο και μετα … Θα σας κανουν αρχοντες !!!

    10. Εσύ που γράφεις το άρθρο, βλέπεις κανέναν να αντιστέκεται σε όλα αυτά τα λαμόγια και την τεχνητή ακρίβεια τους..;;; Μάλλον όχι.! Καλό ψόφο λοιπόν ραγιάδες και δώστε 45% στην «σταθερότητα» που, κατά την άποψή σας εκφράζουν αυτοί που σας κλέβουν……!
      Όπως λέει και η παροιμία, η φτώχεια θέλει καλοπέραση.!!!!! 🤮🐒🐵

    11. εγώ σου λέω οτι θα βουλιάξουν ολα φέτος απο τουρισμό. Ντόπιους και ξένους. Κάθε χρόνο τα ιδια παραμύθια…ο ραγιάς, ραγιάς θα μείνει!

    12. Εμείς μπορεί να φωνάζουμε για την ακρίβεια αλλά ένα 40% που ψήφισε μητσοτακη είναι ευχαριστημενοιι άρα λεφτά υπάρχουνε και αφήστε να γκρινιάζουνε η πραγματικότητα είναι οτι έχουνε και να πάνε διακοπές και καλοπερνανε.
      Ένα 20% είναι αυτοί που δεν έχουνε και πραγματικά περνάνε δύσκολα.

    13. Ο Έλληνας δεν επαναστατεί και πίνει καφεδάκι.Ας τους να πεινάσουν.Τι διακοπές να πάει το κομματοσκυλο.Μετά τις εκλογές δεν θα διαθέτουν ούτε ψωμί.

    14. Ως δια μαγείας ούτε η αισχρή ακρίβεια που έφεραν στα πάντα φάνηκε στην κάλπη…οι μισοί και βάλε είναι καταθλιπτικοί πλεον

    15. Μια χαρά είναι ….δώστε τώρα 50% σε Κούλη. Αντέχετε όταν ψηφίζεται συστημικά κόμματα από την άλλη έχουμε και τους ηλίθιους που νομίζουν ότι με την αποχή τιμωρουν..

    16. Ποιες διακοπές; Το ψωμί πήγε 2,40 €, οι κουδούνιστρες του καθεστώτος κάνουν δίαιτα, δεν ξέρουν ποσό κάνει, εμείς όμως πως θα ταΐσουμε τα παιδιά μας;

    17. Η παγκόσμια δικτατορία άρρωστων και πρόστυχων βρυκολακων διψάει αχόρταγη για αθώο αίμα και προστάζει τους διορισμενους επιστάτες- κυβερνήσεις να το συλλέξουν πάραυτα.

    18. Δεν πειράζει.
      Δώστε πόνο.
      Ο καθένας όπου μπορεί να κλέψει τον διπλανό του.
      Ίσως καλοκαίρι χωρίς διακοπές, αναγκάσει τον απλό Έλληνα να ξυπνήσει.
      Όχι τον Μανατζαρέο, τον Εφοριακό, τον Γιατρό, τον Μηχανικό, τον υδραυλικό, τον ΟΤΕτζή τον ΔΕΗτζή τον Συνταξιούχο στρατιωτικό ή τον συνταξιούχο της ΕΤΕ.
      Να ξυπνήσει ο υπόλοιπος απλός λαός.

    19. Μην ανυσηχειτε βρε κουτά,εχουμε τα καλαθια του Αδωνι…..
      Αυτα ψηφιζετε,αυτα μας αξιζουν

    Comments are closed.