ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΤΟΜΑΤΑΣ – ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ! ΑΔΕΙΕΣ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ! «ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ», ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Untitled-13

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται οι παραγωγοί ντομάτας στη χώρα, καθώς τεράστιες ποσότητες τον τελευταίο καιρό πάνε κυριολεκτικά…στράφι!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως τόνοι ντομάτας από την Ιεράπετρα κατέληξαν στην χωματερή. Μετά το Πάσχα δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό, στην απορρόφηση της θερμοκηπιακής ντομάτας και του μίνι αγγουριού της Κρήτης, των οποίων η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική. Ως εκ τούτου, μένουν απούλητοι στα δημοπρατήρια κηπευτικών, στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις αποθήκες των παραγωγών, δεκάδες τόνοι προϊόντων, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, δεν μπορούν να κρατηθούν για πολλές μέρες εκτός ψυγείων.

Έτσι, μέρος της παραγωγής που δεν θα ζητηθεί από τις κοινωνικές δομές, καταλήγει στους αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης καθώς και στα κοπάδια των κτηνοτρόφων που αδυνατούν κι εκείνοι να αγοράζουν ζωοτροφές.

«Ο καταναλωτής δεν έχει άλλα χρήματα, ξόδεψε αρκετά για το αρνάκι»
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού-Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή», Γιώργος Καραλάκης η αγορά των κηπευτικών έχει επηρεαστεί αρνητικά από το πενθήμερο κλείσιμο τις ημέρες του Πάσχα.

«Ο καταναλωτής δεν έχει άλλα χρήματα αφού ξόδεψε αρκετά για το αρνάκι και γενικότερα για το Πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα στα παιδιά. Τώρα αγοράζει μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Πάντα η εβδομάδα μετά τις εορτές του Πάσχα είναι δύσκολη και ειδικά εφέτος που οι εορτές έπεσαν μέσα στο Μάη», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η αγορά μας έχει πιεστεί επίσης, επειδή έχουν μπει στην παραγωγή λόγω καλοκαιρίας και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Εδώ η Ιεράπετρα φέτος δεν είχε καθόλου χειμώνα, ενώ παράγουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και άλλες σκάλες παραγωγής καθώς και οι ανταγωνίστριες Βαλκανικές χώρες. Γίνονται επιπλέον εισαγωγές από τρίτες χώρες και οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν, αφού οι τιμές στα ράφια είναι τσιμπημένες ακόμη, γιατί στο λιανεμπόριο υπάρχουν ποσότητες προϊόντων που αγοράστηκαν ακριβότερα πριν το Πάσχα».

Ο κ. Καραλάκης επεσήμανε πως οι ποσότητες ντομάτας που συγκομίζονται τώρα είναι μεγάλες και η κατανάλωση έχει πέσει όπως αντίστοιχα έχει πέσει και η τιμή. «Τις τελευταίες μέρες πετιούνται, χαρίζονται και αποσύρονται μεγάλες ποσότητες ντομάτας από όλα τα δημοπρατήρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Κάποιοι έμποροι μάλιστα αποφάσισαν να μην αγοράζουν ντομάτες από τους παραγωγούς αφού δεν μπορούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος σχετικά και κατέληξε λέγοντας:

«Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις κοινωνικές δομές, όπως πολύτεκνοι, γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησίες κ.λπ. και όποιος άλλος έχει ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μας για να του προσφέρουμε δωρεάν τα προϊόντα που δεν πωλούνται και είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό το κάνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο τώρα. Υποστηρίζουμε όλο τον κόσμο που έχει ανάγκη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

20 Σχόλια

  1. Της ντομάτες και τα αγγουράκια δεν τα παίρνει ο κόσμος γιατί είναι σκέτο δηλητήριο γεμάτα φυτοφάρμακα αυτό δεν σας λένε όλα τα λαμόγια άγευστα και επικίνδυνο

  2. Εν τω μεταξύ στην Αθήνα πωλούνται πανάκριβα αυτά τα δύο είδη. Ακόμα και στο γερμανικό φτηνιάρικο σουπερμάρκετ. Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, που έγραφε κάποιος (όπου ηλίθιοι είμαστε εμείς που τους ανεχόμαστε)

  3. Απο εκει να καταλαβετε τι κερδοσκοποι ειναι οι παραγωγοι.Αντι να τις διαθεσουν σε οικογενειες που πεινανε,προτιμουν να τις πεταξουνε στη χωματερή

  4. Ας προσεχατε τι τιμες βαζετε…Τωρα καντε τις εμπλαστρα τις ντοματες,ή ακομα καλυτερα αρχιστε να τις πετατε ο ενας παραγωγος στον άλλον

  5. Τους πέρασε από το μυαλό να ρίξουν τις τιμές για να αγοράσει ο κόσμος; Γιατί ό,τι και αν λέει, οι τιμές είναι ακόμα…..άτιμες! Αλλά τι, να καλομάθουν την «χρυσοφόρα αγελάδα»; Γιατί ως τέτοια μας βλέπουν….

  6. Καλά να τα παθουν οι απατεώνες. Η ντομάτα είναι φθηνότερη στα σουπερ μαρκετ από τις λαικές αγορές. Σκεφτείτε ότι για να φθάσει η ντομάτα στο σούπερ μαρκετ μεσολαβούν καμιά δεκαριά μεσάζοντες και έμποροι. Οι δήθεν αδικημένοι, αγανακτισμένοι, πονεμένοι παραγωγοί αγρότες είναι κλέφτες και φοροφυγάδες και τίποτε άλλο. Απλά έχουν βρει εσάς τα παπαγαλάκια και κάνουν το κομμάτι τους. Η ντομάτα στη λαική και πανάκριβη είναι και οι αξιότιμοι κύριοι παραγωγοί δεν κόβουν καμιά απόδειξη. Μήπως θέλουν και καμιά επιδότηση για να μας βάλει το κρατος κανένα έξτρα φορο για να τα οικονομάνε αυτοί οι κύριοι? Βγάλτε λοιπόν τον σκασμό και ζητήστε συγνώμη από όλους εμάς που μας κλέβετε πολλά χρόνια τώρα.

  7. Αφού τα χωράφια έγιναν θερμοκήπια , αφού θέλουμε να τρώμε τον χειμώνα αυτά που θα έπρεπε να τα τρώμε το καλοκαίρι , αφού τα λιπάσματα πάνε σύννεφο τι περιμένατε ; Ας μη μιλήσουμε για τις ορμόνες ριζοβολίας, αναπτύξεως , ανθοφορίας , καρποδέσεως , αναπτύξεως του καρπού και τα μύρια όσα φυτοφάρμακα !

  8. τους είναι δύσκολο να τα κάνουν τοματάκι και να το πουλήσουν είτε με δική τους ετικέττα είτε να το δώσουν σε άλλους να το πουλήσουν με άλλη ετικέττα;;;

  9. ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΒΑΦΤΗΚΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΟΤΙ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ 2-2,5 € ΤΟ ΚΙΛΟ. ΤΟ ΔΕ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ ΠΕΤΟΥΣΕ ΨΗΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ..
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΝΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ.ΘΑ ΤΡΩΝΕ ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΩΙ-ΜΕΣΗΜΕΡΙ-ΒΡΑΔΥ

  10. Ας μειωθούν οι τιμές.
    640δρχ η τομάτα θερμοκηπίου το Μάιο, 1000δρχ το τοματάκι, δεν έχει κανείς να αγοράσει.

    Και αναφέρομαι σε δρχ γιατί οι μισθοί είναι χαμηλότερη επί δραχμής σήμερα, οπότε έχει σημασία γιατί πληρώνουμε 10 φορές επάνω τη τομάτα από το 2000 με μικρότερους μισθούς.

  11. ελεος……. τοσος κοσμος πειναει και η σοδεια πεταγεται…… καντε την κετσαπ, τοματοσοζε…….σε γυαλινα μπουκαλια, σε πλαστικα….. οτι σκ@τ@ υπαρχει……, κονκασε τοματες σε cans ……. πωπωπωπωπω….. τι γινεται??? και δεν ειναι η πρωτη φορα………

Leave a Response