ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

    Κοινοποίηση:
    dendias-egypr

    Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στο Κάιρο, ώστε να υπογραφεί συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σύμφωνα με τη φωτογραφία που ανέβηκε από το Κάιρο, έπεσαν ήδη οι υπογραφές.

    Τη συμφωνία υπογράφουν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, που μετέβη εσπευσμένα στο Κάιρο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμρχ Σούκρι.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ: «Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

    Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

    «Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

    Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

    Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

    Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

    Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    18 Σχόλια

    1. „διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.“. Αφου ειναι «ανυπαρκτο» δεν χρειαζεται καλαθο των αχρηστων……..αρα γιατι τοση φασαρια και πηγαιν ελα…?

    2. Οι Βρετανοί εγγυήτρια δύναμη δεν αφήνουν να γίνει συμφωνία ΑΟΖ με Κύπρο να εινε και το καστελοριζο ώστε αν γίνονταν δεν θα χρειάζονταν με Αίγυπτο
      Αυτή η μερική συμφωνία που χάνει η Ελλάδα τα κυριαρχικά της δικαιώματα ελπίζουμε να μην ισχύει στον ΟΗΕ γιατί εινε εθνική προδοσία

    3. Τί επήρεια???
      Αν και μας το είπαν. Στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ιταλία και της Αιγύπτου καλούμε και τους Τούρκους.
      Στους Οθωνούς δεχθήκαμε 30% χαρίζοντας το 70% !!!

    4. Έλα να παίζει το μιζομένο σκάι και τα υπόλοιπα βοθροκάναλα
      ότι δεν απεμπολήσαμε κυριαρχία σε κρήτη ρόδο κάρπαθο καστελλόριζο.
      Έλα το φρέσκο σανό στον φιμωμένο μασκαρεμένο λαό που ούτε 15αύγουστο θα γιορτάσει.
      Φούστη τσιπροτάκη από το 1821 τέτοιο προδοταριό δεν ξανάχαμε

      1. τρελος εισαι ρε φιλε ή το παιζεις, χα χα χα χα

    5. Από το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα σημασία έχει ότι το τουρκολιβυκο δεν έχει πλέον ισχύ

    6. Αμήν επιτέλους κάποιοι δουλεύουν σε αυτή τη ρημαδοχώρα . Μπράβο τους , αν και η ιστορία θα δείξει .
      Άσε που απότι φαίνεται έγινε πλήρως σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο . Άντε ρε τρένα , θα ήθελα να δω φάτσες από Τσίπρα και Ερντογάν .

    7. Αντι να υπογραψουν με την κυπρο υπεγραψαν με τους αιγυπτιους ψαραδες? Ντροπη σας προδοτες!!!

      1. Μόνο οι Αιγύπτιοι “ψαράδες” είναι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να πιάσουν το “κ@λαράκι” του σκατότουρκου. Και ακρωτηριάζει την τουρκολιβυκή μαλακία. Μοιάζει με καλούτσικη αρχή, αλλά βλέπουμε…

        1. Το σανό εκεί πέρα στην νουδουλα το τρώτε αμασητο? Μας έπεισε και πάλι το παρεάκι του Κούλη.

          1. Βλέπεις κανένα πεπεισμένο; Για στραβάδι μού κάνεις… Αλλά εσύ μη χαλάς τη ζαχαρένια σου με αντικειμενικές διαπιστώσεις. Φάε τα κομματικά σκατά που σε ταΐζουν και, προς Θεού, μην ξυπνήσεις και δεις παραπέρα…

    8. Αν έχουν υπογράψει μειωμένη επήρεια στα νησιά, θέλουν ξεκοίλιασμα.

    9. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου μέχρι να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, κυρίως όσον αφορά το Καστελόριζο…
      Η μέχρι πρότεινος προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο είχαν σκοντάψει πάνω στην κατηγορηματική απαίτηση του Αλ Σίσι να μην υπολογιστεί καθόλου ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας και νομιμοποιεί το κατάπτυστο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.
      Ας αναμένομεν λοιπόν, προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα…

      1. Eίναι μερική οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει το Καστελλόριζο

    10. Μια απλή επίσκεψη στο μεσιτικό γραφείο ¨Μέρκελ ΑΕ¨ έκαναν οι μυστικοσύμβουλοι του Μητσοτάκη και όλα μπήκαν στο δρόμο τους. Το ξεπούλημα άρχισε.

      1. Το ξεπουλημα τωρα αποτελειωνεται……. σιγα μην περιμεναν ολους εσας για πειτε το οκ πρωτα…..

    Comments are closed.