ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΥΧΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΕΝΤΡΟΜΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ 6 ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

Κοινοποίηση:
astrapi

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας του νέου κύματος της κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στη Θεσσαλία βρίσκονται επί ποδός τοποθετώντας σακιά με άμμο στις εισόδους των κατοικιών τους θέλοντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ και ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή ώστε να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ήδη στο νότιο Πήλιο έχει εκδηλωθεί βαρομετρικό χαμηλό, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις, ενώ αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν στον Βόλο, στο ανατολικό Πήλιο αλλά και στις Σποράδες.

Οι περιοχές που απειλούνται από την κακοκαιρία
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία
Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
Νότια Πιερία
Βόρεια Εύβοια
Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο)
Έντονα φαινόμενα στην Αττική
Η κακοκαιρία, που θα εκδηλωθεί με βροχές και καταιγίδες, θα αρχίσει από το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα που στην Αττική θα είναι έντονα μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο που μίλησε στο Newsbomb.gr.

Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης από τις μεσημεριανές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Χιόνια θα πέσουν στην Πίνδο και στα ηπειρωτικά ορεινά.

«Έπειτα από αρκετές ημέρες καλοκαιρίας στη χώρα, σήμερα έρχεται ένα σύστημα από τα δυτικά το οποίο θα φέρει αρκετή βροχή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα φαινόμενα ξεκινούν λίγο μετά το μεσημέρι στη δυτική Ελλάδα. Το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά. Μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι θα επικρατήσουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα», είπε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Στην Αττική τα έντονα φαινόμενα θα “χτυπήσουν” το απόγευμα προς βράδυ της Παρασκευής. Πιθανόν να βρέξει ξανά το μεσημέρι του Σαββάτου, ωστόσο μέχρι το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο καιρός θα έχει βελτιωθεί, θα έχουμε ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο με 22 βαθμούς και σιγά-σιγά θα ανεβεί», πρόσθεσε.

«Το περισσότερο νερό αναμένεται να πέσει απόψε το βράδυ στις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας. Θα βρέξει αρκετά στο νομό Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλία, Πιερία και στα νότια τμήματα. Το σύστημα θα επηρεάσει και το Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα. Θέλει προσοχή σε εκείνες τις περιοχές», ανέφερε.

Τέλος, όσον αφορά τις περιοχές που θα δούν «άσπρη μέρα» ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε: «Στην Πίνδο θα χιονίσει, τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου “θα ντυθούν στα λευκά”».

«Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για την κακοκαιρία
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, είναι συνηθισμένο για την Ελλάδα, θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες. Τις επόμενες ώρες η μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να στραφεί σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, στη βόρεια Εύβοια, τις Σποράδες και νότια τμήματα της Χαλκιδικής. Εκεί αναμένεται μεγάλος όγκος νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφούν και κάποια μικρο-πλημμυρικά επεισόδια, τα οποία βεβαίως δεν θα έχουν σχέση με τα όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη νερού
Νωρίτερα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του για την επερχόμενη κακοκαιρία τονίζει ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα αναμένονται κοντά στα μεσάνυχτα με μία «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή. Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του για την επερχόμενη κακοκαιρία τονίζει ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα αναμένονται κοντά στα μεσάνυχτα με μία «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή.

Ήχησαν τα μηνύματα του 112
Μήνυμα του 112 εστάλη στις 4 το απόγευμα προς τους κατοίκους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα του 112 ενημερώνεται ο πληθυσμός ότι πρόκειται για «Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες -θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 19/04/2024 ως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη και σε κατοίκους περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, νησιά Βορείου Αιγαίου προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 19/04/2024 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04/2024 στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response