“ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ” ΕΝΕΡΓΕΙΑ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΡΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

    Κοινοποίηση:
    makeleio keri zakunthos

    Τα πετρέλαια στην Ζάκυνθο αναφέρονται από την αρχαιότητα (Στράβων). Στο πρόσφατο παρελθόν οι πρώτοι που έδειξαν ενδιαφέρον είναι οι Αγγλοι το 1927 και πραγματοποιήθηκε δοκιμή από το πολεμικό μας ναυτικό το 1928. Η ιδιωτική τους εκμετάλλευση άρχισε το 1965 και τελείωσε το 1979. Μία απίστευτη περιπέτεια του πρώην ιδιοκτήτη της ΧΡΩΠΕΙ κ.Σωτήρη Σοφιανόπουλου.

    Δείτε τι συμβαίνει ΤΩΡΑ στην Ζάκυνθο: (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ): ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ! ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ: «ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ» – ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

    petrelaia-zakinthos-1-2-min-696x544

    • Το 1927 η αγγλική εταιρεία «NEAR EAST PETROLEUM COMPANY» έρχεται στην Ζάκυνθο, για να μελετήσει τις δυνατότητες αντλήσεως πετρελαίου. Δεν γίνεται όμως εντατική άντληση, των φρεατίων, γιατί λείπουν τά επαρκή μηχανήματα και οι δεξαμενές.

    • Το 1928, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει το τορπιλοβόλο «Πέργαμος» για να κάνει δοκιμές καύσεως. Η έκθεση που συντάσσεται καταλήγει σε ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: «Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι τ’ αποτελέσματα των δοκιμών ήσαν ικανοποιητικά».

    • Το 1965, ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ζάκυνθο και μαθαίνει ότι στο Κερί, σ’ έναν βάλτο 1.000 στρεμμάτων, υπάρχει πετρέλαιο! Τα χρόνια της δικτατορίας αποφασίζει να ασχοληθεί επιχειρηματικά με την υπόθεση της Ζακύνθου. Η κυβέρνηση των Συνταγματαρχών είχε τότε παραχωρήσει άδεια για γεωτρήσεις στην αμερικανική εταιρεία ANCAR OIL.

    Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος συναντιέται στα γραφεία της ΧΡΩΠΕΙ με τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της ΑΝΚΑΡ ΟΪΛ Στερτζ (Στεργίου), καταλήγουν σε συμφωνία και αποφασίζεται να γίνει το συντομότερο μία γεώτρηση βάθους 2.500 μέτρων. Γράφει ο ίδιος ο κ.Σοφιανόπουλος: «Η ΑΝΚΑΡΟΪΛ και η ΧΡΩΠΕΙ θα είχαν ποσοστά επί της παραγωγής και της εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Παρασκευή, θα ερχόταν ξανά ο Στερτζ για να υπογράψουμε την σύμβαση και την Τρίτη γίνεται το πραξικόπημα στην Κύ­προ. Ο Στερτζ δεν έρχεται και βέβαια η σύμβαση ναυαγεί. Γίνονται τα γνωστά, έρχεται η μεταπολίτευση και εγώ εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για τα πετρέλαια. Επισκέπτομαι τον καθηγητή Ζάχο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου).

    Πραγματικά, στέλνει στην ΧΡΩΠΕΙ την άδεια να προχωρήσω τις εργασίες στο Κερί». Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος πηγαίνει στην Ζάκυνθο και στήνει εκεί ένα κανονικό εργοτάξιο επανδρωμένο με μηχανικούς και τεχνικούς της ΧΡΩΠΕΙ. «Η μεγαλύτερη γεώτρηση που είχα κάνει ήταν βάθους 120 μέτρων το περισσότερο, όμως, πετρέλαιο έβγαινε από μια γεώτρηση των 18 μέτρων. Ήταν πετρέλαιο χωρίς υδρόθειο, με βάση την νάφθα. Έφτασα να βγάζω, ανάλογα με τις υδροστατικές πιέσεις, μέχρι και 70 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Για μήνες ολόκληρους τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά της ΧΡΩΠΕΙ κινούνταν με αυτό το καύσιμο, ενώ επί χρόνια μου ζητούσαν να τους πω το μυστικό – πώς δηλαδή, κατάφερα να βγάλω ντίζελ σε πρώτη φάση χωρίς διυλιστήριο!». Ο δραστήριος επιχειρηματίας ζητά από το υπουργείο Βιομηχανίας άδεια εκμεταλλεύσεως: «Έτρεχα από το υπουργείο Βιομηχανίας στην ΔΕΠ και τούμπαλιν. Σ’ αυτά τα δρομολόγια με κορόιδευαν όλοι μαζί. Έστησα μια εταιρεία με έδρα την Ζάκυνθο και πουλούσα το πετρέλαιο που έβγαζα με κανονικό τιμολόγιο στην ΧΡΩΠΕΙ».

    • Η δουλειά στο Κερί κρατάει δύο χρόνια και σταματάει με την σύλληψη του Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζητήσει από τον υπουργό Βιομηχανίας να μου δοθεί άδεια εκμεταλλεύ­σεως, αντ’ αυτού μια ωραία πρωία έρχονται στο Κερί και με συλλαμβάνουν ως παραβάτη του νόμου, επειδή παράγω αργό πετρέλαιο».

    • Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δικάζεται τον Μάιο του 1979 και αθωώνεται. Με δικαστική απόφαση, όμως, αναστέλλονται οι δύο άδειες που είχε για παραγωγή πετρελαίου. Από τότε, κανείς δεν ασχολήθηκε πια με τα πετρέλαια της Ζακύνθου. Η περιοχή αναδίδει ακόμα την μυρωδιά του πετρελαίου. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υποστηρίζει από τότε ότι εσκεμμένα σκέπασαν την υπόθεση και κατηγορεί όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης ότι παραδίδουν τον εθνικό πλούτο της χώρας στις πολυεθνικές…

    Ποιός είναι ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος
    Ο Σωτήριος Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Το 1956 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων. Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πολυτεχνείο Darmstadt της Γερμανίας. Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία. Επί 11 χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΧΡΩΠΕΙ. Ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία.
    Μεταξύ άλλων:
    1. Κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974.
    2. Είχε ξεκινήσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους (!) η παραγωγή σταμάτησε…
    3. Στα εργαστήρια της ΧΡΩΠΕΙ ο Σοφιανόπουλος συνέθεσε και το προωθητικό υγρό πυραύλων Υδραζίνη.
    4. Στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους που όμως η προσπάθεια για διαφόρους λόγους (!) δεν συνεχίστηκε… Προσκλήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να υποβάλει “οικονομικό υπόμνημα”. Για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έφερε σε πέρας υλικό εφαρμοσμένης έρευνας υψηλοτάτης τεχνολογίας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε εθνικό θέμα υψίστης ασφάλειας, αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές… (!)
    5. Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά ναυάγησαν οι προσπάθειες του για βιομηχανική εκμετάλλευση… 6. Κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών και η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος, αλλά το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή και διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου. (!)
    7. Το 1977 παρήγαγε το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου και κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρόλο που είχε πάρει δύο άδειες γι’ αυτό τον σκοπό… (!)

    Δείτε το παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα…

    Πετρέλαιο στη θάλασσα του Μαραθία μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ τον Οκτώβριο του 2018

    Τι συμβαίνει στην περιοχή της Ζακύνθου; Η απάντηση έχει δοθεί πριν από χιλιάδες χρόνια. Όπως αναφέρει ο «πατέρας της Ιστορίας», ο μεγάλος αρχαίος ιστορικός, ο Ηρόδοτος, στο σημείο αυτό ανάβλυζε πετρέλαιο, το οποίο οι κάτοικοι της Ζακύνθου, την εποχή εκείνη, αποκαλούσαν «νάφθα». Το χρησιμοποιούσαν δε, για τη στεγανοποίηση των καραβιών τους, παρασκευάζοντας πίσσα.

    Δείτε τι συμβαίνει ΤΩΡΑ στην Ζάκυνθο: (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ): ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ! ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ: «ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ» – ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ – ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΙΝΗΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

    Ανάλογη έρευνα έχει κάνει και ο Δρ. Φυσικής και Ερευνητής Σεισμολογίας Γ. Κοπανάς, στο βιβλίο «Οι Σεισμοί της Ζακύνθου», αναφέροντας ότι το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στους μεγάλους σεισμούς του 1636, 1791 και 1840.

    Δείτε τις φωτογραφίες από τη θάλασσα του Μαραθία:

    zak_1
    zak_2
    zak_3
    zak_4
    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. Ειχε βγαλει προπερσυ η Google μια ανακοινωση που πληρωνε κατοπιν αξιολογησης πατεντες.
      Μολις τη διαβασα γελουσα μεχρι δακρυων και σκεφτηκα καλυτερα να τις θαψω στο χωμα παρα να τις αξιοποιησουν ανθελληνες κι ας εδιναν ολα τα λεφτα του κοσμου.

    2. Ηλιου φαεινοτερον,μονο οι ηλιθιοι η εμμισθοι ανθελληνες δεν βλεπουν πως καποιοι ισχυροι εχουν βαλει την Ελλαδα σε μακροχρονια καραντινα και τη κρατουν στη ζωη με ορους και παυσιπονα.
      Αργος θανατος απο τους γνωστους “μετρ”του ειδους που δεν αλλοι……
      Βρειτε τους ρε κορο’ι’δαρες.

    3. Μαλακιες τουμπανο!
      Η Ελλάδα το μόνο αγαθό που εχει είναι η γη να καλλιεργει. Τιποτα άλλο. Και αυτοι που τα διεδωσαν αυτά περι πετρελαίου, θέλουν κρέμασμα. Άλλο να εχεις 10 ελιες για να τρως καθε χρονο και τελειως άλλο να εχεις 10.000 για να τις πουλας. Αν τον είχαν αφήσει τον Σοφιανόππυλο να συνεχίσει να βγάζει, σε 10 χρόνια θα είχε τελειώσει. Για τις ανάγκες του νησιού έφτανε μόνο, ζόα! Για τις κατά τόπου περιοχες, έφτανε.
      ..Και επειδή έκοψε 100 τάλαντα ο Φίλιππος σημαίνει πως έρεε ο χρυσός; Μα πόσο ηλίθιοι είστε! Ήταν το ιδιο κοινωνικό σύστημα με το σημερινό; Είχε την ιδια προσφορά και ζήτηση; Τα ιδια αγαθα?
      Ούτε 1,5 εκατομ. δεν ηταν τότε όλη η Ελλάδα! Ούτε φως πληρωναν, ουτε τηλεφωνο, ουτε νερό, ουτε συγκοινωνιες, βουρλα! Ούτε πήγαιναν διακοπές στις μπαχαμες με τα αεροπλάνα καθε ΣΚ, ουτε για ψωνια στα παρίσια! Ουτε ειχαν μηχανες τα πλοια τους!
      .

      και η κυπρος δεν εχει τα αποθεματα που νομιζουν και θα το δειτε! Δαπάνησαν δισ. σε θρουδες ιδεες. Και ο τουρκος τρυπαει στην τυχη και θα παθουν μεγαλο κακο! Εδω ειστε.. (*) Ειναι τελειως γ@μημενοι αμορφωτοι, ολοι οι ειδημονές σας. Δεν ξερουν την τύφλα τους! Είδαν αυτοι με τους δορυφορους τι εχει κάτω στον πυθμένα τής θάλασσας! Έλεος πια με τις ηλιθιοτητες που σας αραδιαζουν και δεν βάζετε το μυαλό σας να σκεφτεί! Αυτοί δεν μπορουν να δουν με ποιον π@διεται η γυναίκα τους και θα δουν τι εχει ο πάτος της θάλασσας?
      .
      Κρατήστε το αυτό και θα με θυμηθείτε σύντομα. Το πολυ πολυ να βρουνε τα σκατά που πεφτουν απο τους βόθρους στη θάλασσα! Ε, μυρίζουν λιγο σαν…! Ο χρυσος θα αποδειχτει άνθρακας!

    Comments are closed.