Αγχώδης κνησμός: Μπορεί το στρες να μας προκαλεί φαγούρα;

Κοινοποίηση:
ΦΑΓΟΥΡΑ

Το άγχος είναι ένα αίσθημα τρόμου, ανησυχίας ή φόβου. Το άγχος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ένταση και ανησυχία. Μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και να σας κάνει να ιδρώνετε. Το άγχος μπορεί να είναι μια αντίδραση σε ένα αγχωτικό ή τραυματικό γεγονός, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα τακτικό μέρος της καθημερινής ζωής. Το άγχος δεν είναι πάντα αρνητικό, αλλά για μερικούς ανθρώπους, τα επίμονα και συντριπτικά συμπτώματα που συνοδεύουν το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε εξουθενωτικό φόβο και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Τι προκαλεί αγχώδη φαγούρα;

Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με το χρόνιο άγχος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με τις οποίες οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι δερματικές παθήσεις. Το συνεχές συναισθηματικό και ψυχολογικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και δυσάρεστη φαγούρα στο δέρμα. Θυμηθείτε, το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας και επικοινωνεί πάντα με τον εγκέφαλό σας. Μέσω του νευρικού συστήματος, το δέρμα στέλνει σήματα προς και από τον εγκέφαλο σχετικά με το περιβάλλον σας και τυχόν άλλα προβλήματα που το επηρεάζουν.

Όταν η απόκρισή σας στο στρες γίνεται πολύ ισχυρή, μπορεί να επηρεάσει αυτές τις αλληλεπιδράσεις και να προκαλέσει διάφορα αισθητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του καύσου και του κνησμού στο δέρμα. Ο κνησμός από το άγχος μπορεί να γίνει αισθητός οπουδήποτε στο δέρμα σας, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, των ποδιών, του τριχωτού της κεφαλής και των χεριών σας. Ο κνησμός μπορεί να είναι επίμονος ή μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα με άγχος ή μπορεί να συμβεί χωριστά.

Πώς γίνεται η διάγνωση του κνησμού και του άγχους;

Ακόμα κι αν αντιμετωπίζετε άγχος και φαγούρα μαζί, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε δύο διαφορετικά προβλήματα. Μπορεί να έχετε άγχος, αλλά η φαγούρα σας μπορεί να σχετίζεται με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα θέλει να αποκλείσει άλλες αιτίες κνησμού του δέρματος, όπως:

  • Ερπης
  • Ξηρό δέρμα
  • Εκζεμα
  • Τσιμπήματα εντόμων
  • Ψώρα
  • Αλλεργική αντίδραση
  • Ψωρίαση

Οι περισσότερες από τις παραπάνω καταστάσεις μπορούν να εντοπιστούν μέσω μιας φυσικής εξέτασης. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις, όπως η αναιμία, ο διαβήτης, η νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φαγούρα στο δέρμα. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα της σωματικής και ψυχικής σας υγείας και το ιατρικό ιστορικό σας, ώστε να μπορεί να αποκλείσει άλλες υποκείμενες παθήσεις που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία.

Θεραπεία για το άγχος και τον κνησμό

Η καλύτερη θεραπεία εξαρτάται από την ακριβή αιτία του άγχους και του κνησμού. Ανεξάρτητα από τη βασική αιτία, ο υπερβολικός και χρόνιος κνησμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ποιότητα ζωής σας. Εκτός από την επίσκεψη στον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα άγχους σας. Εάν το δέρμα σας είναι κατεστραμμένο ή τραυματισμένο λόγω κνησμού, ένας δερματολόγος μπορεί να είναι σε θέση να σας οδηγήσει στο δρόμο προς την επούλωση. Συνήθως, η θεραπεία για τον κνησμό του δέρματος περιλαμβάνει:

  • Από του στόματος SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), που είναι μια μορφή αντικαταθλιπτικού που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό για ορισμένους.
  • Κρέμες και αλοιφές, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών.
  • Θεραπεία φωτός, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Άλλες μέθοδοι “στο σπίτι” που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τον κνησμό του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να μειώσετε την ξηρότητα του αέρα στο σπίτι σας.
  • Δοκιμάστε κρέμες χωρίς συνταγή (OTC) ή λοσιόν καλαμίνης για να απαλύνετε το δέρμα.
  • Υποαλλεργικές, ενυδατικές κρέμες χωρίς άρωμα.
  • Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια, τα τραχιά ή γρατσουνισμένα ρούχα και το έντονο ηλιακό φως, που όλα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας.
  • Κρατήστε τα νύχια σας κοντά για να αποτρέψετε το σπάσιμο του δέρματος από τον κνησμό.

Επειδή το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τη φαγούρα σας, θα χρειαστεί να βρείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος και το στρες. Εξετάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, ο βελονισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η γιόγκα. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας προσφέρει διάφορα εργαλεία και δεξιότητες που χρειάζεστε για να μειώσετε το στρες και το άγχος.

Εάν το άγχος και ο κνησμός παρεμβαίνουν στην ικανότητά σας να λειτουργήσετε και οδηγούν σε βλάβη του δέρματος ή μόλυνση, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης το συντομότερο δυνατό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο κύκλος του άγχους και του κνησμού θα συνεχιστεί, κάτι που μπορεί μόνο να επιδεινώσει το άγχος σας.

Το άγχος και ο κνησμός, είτε χωριστά είτε συνδυαστικά, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η θεραπεία μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά ένας συνδυασμός περιποίησης δέρματος και διαχείρισης του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσετε τον κύκλο και να κάνετε βήματα προς την επούλωση του δέρματός σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: