“Ραβδί και φτύσιμο σε πολιτικούς και δημοσιογράφους όπου τους πετυχαίνουμε. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα”. Η εμφυλιοπολεμική φρασεολογία του Χ.Ξηρού (BINTEO)

Κοινοποίηση:
aris

Οι φράσεις του Χριστόδουλου Ξηρού που βιντεοσκοπήθηκαν σε ίντερνετ καφέ και γράφτηκαν μέσα από την φυλακή όπως ισχυρίζονται οι αρχές ασφαλείας, επαναφέρουν την Ελλάδα σε εμφυλιο-πολεμικές ρητορικές του

ΚΚΕ του Ζαχαριάδη και του Σάντου αλλά και του Άρη Βελουχιώτη που το ΚΚΕ απαρνήθηκε, βλέποντας παντού προδότες και προδοσίες. Ρουφιάνους και πράκτορες. Ο Χριστόδουλος Ξηρός χρησιμοποιώντας ανάλογη φρασεολογία επιβεβαιώνει την θεωρία των δύο άκρων και πιθανόν αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να φύγει εντελώς από τους αριστερίστικους πόλους που υποθάλπει στους κόλπους του. Με λίγα λόγια, η επανεμφάνιση Ξηρού πιθανόν να μην εξυπηρετεί τα κομματικά σχέδια της αντιπολίτευσης αλλά λειτουργεί συσπειρωτικά για ένοπλες ομάδες που κατά την αντιτρομοκρατική θα πραγματοποιήσουν πολύ ισχυρό χτύπημα εντός των προσεχών ημερών.

Εκτός από τις πράγματι αντιτηλεοπτικές φράσεις Ξηρού ο οποίος δεν δείχνει να έχει άνεση με τον φακό(καπετάνιος του αντάρτικου είναι κι όχι παρουσιαστής), όπως “ραβδί και φτύσιμο σε πολιτικούς και δημοσιογράφους”, χρησιμοποιείται και μια φράση που είχε πει στο παρελθόν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διαμαντόπουλος και τότε έγινε σάλος.

Καλή αντάμωση στα γουναράδικα

Ενας από τους πρώτους που τεκμηρίωσαν τη χρήση της φράσης – αποδίδοντάς την όμως σε άλλο καπετάνιο του ΕΛΑΣ – ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας, γνωστός ως Καπετάν Περικλής, συναγωνιστής του Βελουχιώτη. Στην ταινία του Φώτου Λαμπρινού «Το δίλημμα» (παραγωγής 1981, η οποία είναι διαθέσιμη σήμερα στο YouTube) ο Χουλιάρας εξιστορεί όσα ακολούθησαν μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Η συμφωνία προέβλεπε παράδοση των όπλων και διάλυση του ΕΛΑΣ. Ο Βελουχιώτης αντιτάχθηκε σε αυτή την εξέλιξη και συγκρούστηκε με το ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος. Θεωρούσε προδοτική την παύση του αγώνα.

Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις αρχές του 1945, ο Χουλιάρας συνάντησε τον Βελουχιώτη και άλλους καπετάνιους στην Μπρούφλιανη Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τη διήγηση του Χουλιάρα, όσο ο επικεφαλής του ΕΛΑΣ ενημερωνόταν για ένα σημείωμα του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ οι μαυροσκούφηδες (οι αντάρτες του Αρη) συζητούσαν για το μέλλον του αγώνα. «Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», φέρεται να είπε τότε ο Καπετάν Πελοπίδας στον διστακτικό Χουλιάρα. «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον Αρη κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι. Εσύ, Περικλή, καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», πρόσθεσε αποχαιρετώντας τον ο Πελοπίδας.

«Αντέγραφε τα λεγόμενα του Βελουχιώτη. Βρισκόταν άλλωστε στον ίδιο στενό κύκλο των καπεταναίων και είχαν παρόμοιο τρόπο σκέψης», παρατηρεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ιστορικός βιογράφος του Βελουχιώτη Διονύσης Χαριτόπουλος. Ο επικεφαλής του ΕΛΑΣ φέρεται να είπε τη φράση με το τέλος της Κατοχής. «Εβλεπε από ένα σημείο και μετά με πολύ σκεπτικισμό την τροπή της Αντίστασης. Εννοούσε ότι θα απελευθερώσουν την Ελλάδα και για ανταμοιβή θα τους γδάρουν το τομάρι, όπως συνέβαινε με τους λύκους και τις αλεπούδες στα βυρσοδεψεία της εποχής. Δεν ήταν λόγια επιθετικά. Ούτε δείγμα αυταπάρνησης. Ηταν μια απαισιόδοξη στάση. Ο Βελουχιώτης άλλωστε ήταν άνθρωπος πεισιθάνατος», εξηγεί ο κ. Χαριτόπουλος.

Την ίδια ερμηνεία δίνει και ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης. «Αυτή η φράση που χρησιμοποιήθηκε από τον Βελουχιώτη ήταν ένας καλυμμένος τρόπος για να δείξει τη διαφωνία του στους συμβιβασμούς. Ελεγε ότι οι αντάρτες θα καταλήξουν σαν τις αλεπούδες γδαρμένοι στα γουναράδικα», λέει στα «ΝΕΑ».

Οπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» και ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, δεν είναι εξακριβωμένο πότε ειπώθηκε για πρώτη φορά η φράση από τον Βελουχιώτη. «Με τα λόγια αυτά δήλωνε ουσιαστικά το αδιέξοδο του κινήματος», τονίζει και υπενθυμίζει την αντίδραση του αντάρτη κατά την απελευθέρωση της Λαμίας τον Οκτώβριο του 1944. «Οταν όλοι οι μαυροσκούφηδες γλεντούσαν, ο Βελουχιώτης έβγαλε τον πιο απαισιόδοξο εαυτό του. Τους προειδοποίησε για την κατάληξη που θα είχαν. “Τώρα θα πουλήσουν τα κεφάλια σας”, τους είπε. “Μία λίρα το κεφάλι”».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. από την στιγμή που ο ξηρός είναι αριστερός γιατί ι φασίστες πολιτικοί δεν βγάζουν την αριστερά για εγκληματικοί οργάνωση? άλλα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

  2. Μου αρεσει που ο Ξηρος εμπλεκει και τους γιγαντες της επαναστασης του 21.Ξαφνικα ολα τα κατακαθια ,τα δουλακια του συστηματος εγιναν πατριωτες.Μρορει καποια αλλα που γραφει να ειναι σωστα αλλα ποτε δεν πρεπει να ξεχναμε ποιος ειναι και τι εξυπηρετουσε τοσα χρονια.

  3. Σημαίνει ότι θεωρεί πώς θα ηττηθεί και θα τελειώσει γδαρμένος στα γουναράδικα.
    Επιλογή του η ζωή του.Ηττήθηκε όταν επέλεξε να γίνει αναλώσιμος δολοφόνος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, τα γουναράδικα ή τα σφαγεία ή η φυλακή δεν έχουν σημασία.

  4. Όποιοσδήποτε νιώθει ΈΛΛΗΝ ένα πράγμα Δ Ε Ν κάνει-εμφύλιο
    Π Ο Τ Ε Έλλην δεν σκοτώνει Έλλην, ε ι δ ι κ ά όταν οι βάρβαροι είναι παντού και παραμονεύουν(σκοπιανοί,αλβανοί,βούλγαροι,τούρκοι,μουσουλμάνοι).
    Δεν ψαρώνουμε πρακτοράκι ξηρέ με της ανοησίες σου

Comments are closed.