Forbes: Η ανατολική Μεσόγειος «κρύβει» 122 τρισ. κυβικά φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου!

Κοινοποίηση:
2-3

Τεράστια φυσικά αποθέματα κρύβονται στο υπέδαφος της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με το Forbes!

Τα 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη Λεκάνη της Μεσογείου αναδεικνύουν νέες συμμαχίες στην περιοχή, με την Τουρκία να προσπαθεί να περάσει από πολύ ισχνό νομικό έδαφος σε ένα «τραπέζι ισχύος», γεγονός όμως που την ωθεί στη διεθνή απομόνωση.

Για γενεές επί γενεών η Μεσόγειος Θάλασσα υπήρξε θέατρο αναταραχών. Από την αραβο-ισραηλινή διαμάχη έως την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την εχθρότητα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει, εν πολλοίς, τα δεδομένα στην περιοχή.

Η σπουδή των κρατών της περιοχής να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητα είναι εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα για τη βιωσιμότητά τους. Εύλογα, λοιπόν, επανεξετάζουν τις ιστορικές τους σχέσεις και συμμαχίες, με τρόπο τέτοιον που παλαιότερα θα θεωρούνταν αδιανόητος.

Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Τουρκία, η οποία αρνείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σιγά σιγά  μπαίνουν στο περιθώριο της ιστορίας – το status quo της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες. Το φυσικό αέριο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ωστόσο, επρόκειτο για μια ανακάλυψη του Ισραήλ (οικόπεδο Tamar, 2009), που, αν μη τι άλλο, φανέρωσε πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν… θησαυροί.

Σύμφωνα με Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου «κρύβει» 122 τρισ. κυβικά πόδια αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Αυτή η ποσότητα αερίου μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση για 76 χρόνια.

Τους τελευταίους δύο μήνες, τα εν λόγω κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ώθησαν τον Λίβανο σε συνομιλίες με το Ισραήλ, ενώ οδήγησαν την Ιορδανία και την Αίγυπτο σε μια εμπορική ένωση με το Ισραήλ, αφήνοντας την Τουρκία έξω από τον χορό. Το μέτωπο του Λιβάνου δεν είναι η μοναδική περιοχή όπου παραδοσιακοί εχθροί της Μέσης Ανατολής αναδιατάσσονται λόγω του φυσικού αερίου.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος ίδρυσαν έναν οργανισμό για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στη Μεσόγειο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.