Η φέτα είναι αναμφισβήτητα το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων και όχι μόνο. Εκτός από την κλασική χωριάτικη σαλάτα, που θεωρείται η εθνική μας σαλάτα, η φέτα βρίσκεται σε κάθε ελληνικό ψυγείο, χειμώνα και καλοκαίρι, καθώς ταιριάζει με τα πάντα.
Και το καλοκαίρι, το καρπούζι με φέτα είναι το απόλυτο σνακ για κάθε ώρα της ημέρας: εκτός από πεντανόστιμο και άνετο φαγητό, είναι και υγιεινό και θρεπτικό.
Αλλά τι γίνεται με τη συντήρηση της φέτας; Πόσος χρόνος μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθεί και πόσο εύκολα μπορεί να χαλάσει; Σε γενικές γραμμές, η φέτα παραμένει φρέσκια για μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας της. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια αλλοίωσης ακόμη και νωρίτερα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η φέτα είναι πολύ επιρρεπής σε μικρόβια και βακτήρια, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τον τρόπο που τη χειριζόμαστε κάθε φορά που θέλουμε να καταναλώσουμε ένα κομμάτι της.
Αν έχετε παρατηρήσει τόσο στα τυροκομεία όσο και στα καταστήματα που πωλούν τυροκομικά προιόντα, οι υπάλληλοι φορούν ειδικές ενδυμασίες και γάντια, ώστε να προφυλάσσουν τα προιόντα από τα βακτήρια. Δεν είπαμε να κυκλοφορείτε στο σπίτι σας με ειδικές στολές προφανώς, Απλώς τα χέρια μας μεταφέρουν πολλά μικρόβια και αν δεν τηρούμε βασικούς κανόνες όταν πάμε να σερβίρουμε τη φέτα μας, τότε μπορεί να μεταδώσουμε διάφορα βακτήρια στο προϊόν.
Τι συνιστούν οι ειδικοί;
Το βασικό είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες ποσότητες. Δηλαδή να υπολογίζουμε πόση φέτα καταναλώνουμε εβδομαδιαίως ώστε να μην αγοράζουμε παραπάνω γιατί ρισκάρουμε έτσι κι αλλιώς να καταλήξει στα σκουπίδια.
Πώς αποθηκεύουμε τη φέτα;
Είτε την έχουμε αγοράσει χύμα από τυροκομείο ή deli είτε είναι συσκευασμένη, με το που την κόψουμε είναι προτιμότερο να την αποθηκεύσουμε σε ένα σκεύος που να κλείνει αεροστεγώς και να την προφυλάσσει καλά μέσα στο ψυγείο. Και το σημαντικότερο; Όταν ετοιμαζόμαστε να κόψουμε ένα κομμάτι για να καταναλώσουμε, πρέπει να έχουμε πλύνει πολύ καλά τα χέρια μας ή ιδανικά να φοράμε και γάντια.
ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ.
ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.
ΚΑΝΕΝΑ ΤΥΡΙ ΜΕ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΓΑΝΤΙΑ.
ΚΑΙ Η ΑΡΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ