11/5/1990 Σαν σήμερα πεθαίνει ξαφνικά ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου

Κοινοποίηση:
photo 4

Σαν σήμερα, το πρωί της 11ης Μαΐου 1990, πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου, από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Βρέθηκε λιπόθυμος σε σουίτα του ξενοδοχείου “Χανδρής” στη λεωφόρο Συγγρού, απέναντι από τον Ιππόδρομο του Νέου Φαλήρου, την οποία νοίκιαζε για να παρακολουθεί όχι μόνο τις αγαπημένες του ιπποδρομίες, αλλά και την προπόνηση των αλόγων του.

Ο Στράτος Διονυσίου, ο “Σαλονικιός”, ο ΠΑΟΚτζής, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές και έφυγε ξαφνικά “δίχως αντίο” βυθίζοντας σε πένθος την χώρα και ειδικότερα την νυχτερινή ζωή της, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο λαϊκό πεντάγραμμο. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου χιλιάδες Έλληνες απέδωσαν το θαυμασμό τους στον άνθρωπο που, μόλις λίγες ώρες πρίν, τους διασκέδαζε στο “ΣΤΡΑΤΟΣ”, στην οδό Φιλελλήνων.

Ο Διονυσίου έζησε τρείς δεκαετίες μέσα στην επιτυχία, την αναγνώριση και την καταξίωση. Ο Τάκης Σούκας, ο άνθρωπος που έχει γράψει τραγούδια για δεκάδες μεγάλους τραγουδιστές είχε δηλώσει “ο Διονυσίου είναι ο μόνος τραγουδιστής που δεν έχασε ποτέ, ούτε για μια φορά στα τόσα χρόνια τον τόνο του!”. Την στιβαρότητα της φωνής του μεταξύ άλλων είχε μνημονεύσει πολλές φορές και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ο Στράτος γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών, στις 8 Νοεμβρίου του 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Γνώρισε την φτώχεια από την καλή και από την ανάποδη. Το 1947 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να δουλέψει από μικρός σε ότι δουλειά έβρισκε, εργάτης, μικροπωλητής ακόμα και ράφτης.

Η έντονη μπάσα λαϊκή φωνή του είχε όμως άλλα σχέδια για τον νεαρό Στράτο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κέντρο “φαρίντα” στην Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 20 ετών θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την Γεωργία Λαβένη, και λίγα χρόνια αργότερα αποφασίζει να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και να δοκιμάσει την τύχη του στην Αθήνα, όπως πολλοί τραγουδιστές της εποχής.

Το 1959 θα συνεργαστεί με την Καίτη Γκρέυ και θα κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με το τραγούδι “Δεν είμαι ένοχος”. Η φωνή του ήταν αδύνατον να περάσει απαρατήρητη και ο κόσμος άρχισε να τον αναγνωρίζει, ενώ οι δισκογραφικές δεν έμειναν ασυγκίνητες. Η “Κολούμπια” θα πάρει τελικά την υπογραφή του και έτσι θα μας χαρίσει τις πρώτες του επιτυχίες: “Δεν με πόνεσε κανείς”, “Στης Αγάπης μου το Δίσκο”, ή “Ηλεκτρόφωνο”, “Φύγε φύγε” κ.α. Το όνομα του είναι πλέον γνωστό στο ευρύ κοινό και το 1967 θα γνωρίσει τον Άκη Πάνου, σε μια χρονιά σταθμό για την καριέρα του. Ο συνθέτης θα του δώσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του όπως τα “Γιατί, καλέ γειτόνισσα” (1968), “Στο σταθμό του Μονάχου” (1972), “Ήταν ψεύτικα” (1972) κ.α. Ο Μίμης Πλέσσας θα του δώσει να πεί το τραγούδι “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, το οποίο είχε γράψει για την ταινία “Ορατότης Μηδέν” με τον Νίκο Κούρκουλο.

Το τραγούδι θα σημειώσει τεράστια επιτυχία και θα τον απογειώσει. Μετά από αυτό θα ακολουθήσουν σαν ντόμινο και άλλα πολλά τραγούδια που έγιναν διαχρονικά, όπως “Ο παλιατζής”, “Αγάπη μου επικίνδυνη” και “Αφιλότιμη”. Τη δεκαετία του 1980 ο Στράτος Διονυσίου έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων κι έκανε πολύ μεγάλες πολύ μεγάλες επιτυχίες (τραγούδια που όχι μόνο ακούγονται και σήμερα, αλλά βγαίνουν σε δίσκους, σε επανεκτελέσεις, και σε διασκευές) όπως τα τραγούδια “Υποκρίνεσαι”, “Τα πήρες όλα”, “Και λέγε-λέγε”, “Άκου βρε φίλε”, “Ο λαός τραγούδι θέλει”, “Ο Σαλονικιός”, “Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα”, “Εγώ ο ξένος”, “Ένα λεπτό περιπτερά”, “Θυμήσου”, “Της γυναίκας η καρδιά”, “Ο ταξιτζής”, “Και τότε μόνος”, και πολλά άλλα.

Παράλληλα συνεργάστηκε και με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Μουσαφίρης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Πάριος, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Τάκης Σούκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι μόνο ορισμένοι από αυτούς που έδωσαν τα τραγούδια τους στον Στράτο. Στις αρχές του 1980 είχε μαζί του τη Χαρούλα Αλεξίου, η οποία έκανε τις δεύτερες φωνές, και ακολούθησε μια πολύχρονη συνεργασία με τη Μαρίνα Βλαχάκη και τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του πάνω στην πίστα δίπλα του ήταν η Κική Λουκά.

Από τα τέσσερα παιδιά του Στράτου, ο Άγγελος και ο Στέλιος Διονυσίου είναι σήμερα γνωστοί τραγουδιστές, η Τασούλα Διονυσίου έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2012 σε ηλικία 53 ετών, ενώ το τέταρτο παιδί, ο Διαμαντής Διονυσίου, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το χειμώνα του 2007 σε κέντρα της Αθήνας.


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΠΕΘΑΝΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ ΚΑΒΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡΑΒΑΚΟ!!!

Comments are closed.