Η Daily Sabah «θυμήθηκε» ότι οι Καραμανλήδες είναι «Τούρκοι» – Ποια η ιστορική αλήθεια

Κοινοποίηση:
karamanlides-630x400

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah σε δημοσίευμα με τίτλο «The Karamanlides: Anatolia’s forgotten Orthodox Turks», «Καραμανλήδες: Οι ξεχασμένοι Ορθόδοξοι Τούρκοι της Ανατολίας», κάνει μία παρουσίαση της περίπτωσης των Καραμανλήδων.
ΚΑΡΑΜ
Ορθόδοξη τουρκική κοινότητα στην Ανατολία, γράφει η τουρκική εφημερίδα, υπήρξαν τα πρώτα θύματα της οικοδόμησης εθνικής ταυτότητας, η οποία ξεκίνησε στα οθωμανικά εδάφη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Καραμανλήδες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία δεν ανήκαν, σχολιάζει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ: Αναμένουμε μια απάντηση από τους….κύκλους του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ…

Δεν είναι ακριβώς όπως τα λέει η Sabah

Καραμανλήδες ονομάζονταν οι τουρκόφωνοι χριστιανοί ορθοδόξοι (Rum-Ρωμηοί) που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στην Καραμανία (ονομάστηκε από το τουρκικό Μπεηλίκι των Καραμανιδών, στην περιοχή της αρχαίας Κιλικίας) και την Καππαδοκία.

Έγραφαν την τουρκική γλώσσα με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου (Καραμανλήδικα).

Το πρώτο γνωστό καραμανλήδικο κείμενο ανάγεται στα μέσα του 15ου αιώνα, ενώ το πρώτο έντυπο στο 1718.

Τα παλαιότερα καραμανλήδικα κείμενα ήταν θρησκευτικού περιεχομένου ενώ από το τέλος του 18ου αι. τυπώνονται και κείμενα ιστορικά, γεωγραφικά, διδακτικά κ.ά.

Το τελευταίο έντυπο τυπώθηκε το 1921. Αυτά τυπώνονταν σε τυπογραφεία της Κωνσταντινούπολης, Αθηνών, Βενετίας, Σμύρνης κ.ά. Πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της καραμανλήδικης γραφής έπαιξε ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης ο οποίος το 1851 άρχισε να εκδίδει στην Κωνσταντινούπολη την εφημερίδα Ανατολή σε καραμανλήδικη γραφή.

Οι Καραμανλήδες ήταν είτε Χριστιανοί ορθόδοξοι που μιλούσαν την τουρκική γλώσσα, είτε -σπανιότερα- Τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι που εκχριστιανίστηκαν. Κατά τον Αλέξανδρο Ελλάδιο (18ος αι.) ήταν Έλληνες που εκτουρκίστηκαν γλωσσικά.

Έπειτα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (1923) μεταφέρθηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών στην Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Λίγοι παρέμειναν στην Τουρκία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Κ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Μ,Ε ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Κ ΗΡΘΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ Ο ΓΕΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΙΛΑΓΕ Κ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ Ο ΔΕ ΑΝΗΨΙΟΣ Ο ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΓΥΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
    ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΟΜΟΑΙΜΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ??

  2. ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ…
    ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

  3. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΑΝΕ ΦΕΣΙ ΡΕ?

Comments are closed.