Υποψίες για νέο εμπρησμό σε εβραϊκή συναγωγή στις Βρυξέλλες

Κοινοποίηση:
synagogh-bryxeles

Σε εμπρησμό αποδίδουν οι βελγικές αρχές την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης σε μια εβραϊκή συναγωγή… στις Βρυξέλλες. Εάν επαληθευτούν οι υποψίες τους, θα πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον εβραϊκού στόχους στην βελγική πρωτεύουσα, επειτα από εκείνη που είχε σημειωθεί πριν από τέσσερις μήνες στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, όταν ένας ένοπλος είχε σκορπίσει το θάνατο σε τέσσερις πολίτες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς καταδίκασε την «εγκληματική ενέργεια», όπως ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, τονίζοντας ότι «το Βέλγιο δεν θα ανεχθεί τον αντισημιτισμό» και πως τέτοιες μορφές ρατσισμού και μίσους αποτελούν «μια μείζονα πρόκληση για τις κοινωνίες μας».

«Οι βελγικές αρχές μαζί με την κοινωνία των πολιτών θα καταπολεμήσουν τις αιτίες και τις εκδηλώσεις του αντισημιτισμού», τονίζεται επιπλέον στην ανακοίνωση της βελγικής διπλωματίας.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο διαμηνύοντας ότι οι δράστες της θα «τιμωρηθούν».

Τρεις άνθρωποι, μια γυναίκα και δύο παιδιά, μέλη της οικογένειας του φρουρού της συναγωγής που απουσίαζε, εισέπνευσαν καπνό εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε στον δεύτερο όροφο της συναγωγής στο ανατολικό προάστιο Άντερλεχτ και αναφέρθηκε στις αρχές στις 05:30 (06:30 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθηκαν καταδεικνύουν ότι επρόκειτο για εμπρησμό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εισαγγελείς. Οι ακριβείς συνθήκες και τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, ενώ οι δράστες είναι άγνωστοι, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι για την ενέργεια —εφόσον συλληφθούν και προσαχθούν στη δικαιοσύνη— αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 15-20 ετών, επισήμανε ακόμη το πρακτορείο στο ρεπορτάζ του για την υπόθεση.

Το νέο επεισόδιο ακολουθεί την επίθεση ενός υπόπτου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες την 24η Μαΐου, όταν ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους. Ο μοναδικός ύποπτος, ο 29χρονος Γαλλοαλγερινός Μεχντί Νεμούς, παραμένει προφυλακισμένος ενόψει της δίκης του στο Βέλγιο.

Ο Νεμούς πιστεύεται ότι είχε πολεμήσει στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και η επίθεση στο μουσείο είχε εντείνει τις ανησυχίες ότι εξτρεμιστές που θα επιστρέψουν σε χώρες της Ευρώπης από τη χώρα αυτή ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Πάντως μέχρι τώρα οι βελγικές αρχές κάνουν μεν λόγο περί εμπρησμού, αλλά όχι για μια «τρομοκρατική ενέργεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Dernière Heure, πιθανόν πρόκειται να πρόκειται για έργο «πυρομανών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κάψτε τους τους μπινέδες. Κάντε τους καρβουνάκια για το λιβάνι.

Comments are closed.