Τριτοκοσμικές καταστάσεις στις Τράπεζες της Ρόδου!

Κοινοποίηση:
trapeza-rodos

Πρωτόγνωρες καταστάσεις που θυμίζουν χώρα τρίτου κόσμου βιώνουν από την περασμένη εβδομάδα πολλοί συνάνθρωποί μας στη Ρόδο στην προσπάθειά τους να κάνουν συναλλαγές με τις τράπεζες.

Λόγω του γεγονότος ότι πλησιάζει το τέλος του χρόνου, και πρέπει να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις είτε για φόρο εισοδήματος, είτε για τέλη κυκλοφορίας, είτε ακόμα για ανάληψη μετρητών και είσπραξη συντάξεων αλλά και τακτοποίηση διαφόρων υποθέσεων, αναγκάζονται να περιμένουν με… τις ώρες σε όλα τα υποκαταστήματά τους!

Οι ουρές που σχηματίζονται είναι δεκάδες μέτρων και ξεκινούν μέσα από τις τράπεζες για να καταλήξουν στα πεζοδρόμια και τα γύρω καταστήματα, είτε πρόκειται για συναλλαγή στα ταμεία είτε εξυπηρέτηση από τα ΑΤΜ.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όμως χθες η κατάσταση ήταν απερίγραπτη και η ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου.
Όσοι προσπάθησαν να εξυπηρετηθούν διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε να περιμένουν με τις ώρες ακόμα και όρθιοι αφού τα καθίσματα δεν επαρκούσαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνταξιούχοι που δεν άντεχαν την αναμονή αναγκάστηκαν να φύγουν χωρίς να εισπράξουν τη σύνταξή τους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα συνταξιούχου που θέλησε χτες να πληρωθεί τη σύνταξή του από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κύπρου, όμως στις 11 το πρωί διαπίστωσε ότι είχαν σειρά πριν από αυτόν 423 άτομα!

ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΙΕΣ
Ενδεικτικό της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες ήταν και το περιστατικό που σημειώθηκε χτες στην Ιαλυσό, όταν μία ηλικιωμένη περίπου 65 ετών που περίμενε στην ουρά για να πάρει από την τράπεζα τη σύνταξή της λιποθύμησε και χρειάστηκε να κληθεί το ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Μάλιστα ήταν τέτοιας διάρκειας η αναμονή που πολλοί ηλικιωμένοι έπαιρναν τα φάρμακά τους στο… δρόμο και στην κυριολεξία στο πόδι, ώστε να μη χάσουν τη σειρά τους, αφού μεσολαβούν αργίες και η σημερινή μέρα είναι ημιαργία.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το πρόβλημα με την αναμονή και τις ουρές ήταν άνευ προηγουμένου καθώς μετά τις συγχωνεύσεις των τραπεζών οι υπάλληλοι έπρεπε να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο αριθμό πελατών.

Έτσι δεν έλειψαν οι εκνευρισμοί, οι φωνές και οι διαμαρτυρίες, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι υπάλληλοι για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές των πολιτών και παρά το γεγονός ότι είχαν επιστρατευτεί όλα τα ταμεία των τραπεζών.
Η κατάσταση στο εσωτερικό των τραπεζών ήταν χτες απερίγραπτη καθώς λόγω της πολυκοσμίας η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και ηλεκτρισμένη.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία υφίστανται οι πελάτες της πρώην συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου, οι οποίοι αν και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από την Alpha δεν καταφέρνουν παρά τις διαμαρτυρίες τους να κάνουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κατοίκου από τον Αρχάγγελο Ρόδου ο οποίος επί μέρες προσπαθούσε να κάνει ανάληψη χρημάτων από το ΑΤΜ της συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου, μετά το κλείσιμό της χωρίς όμως να τα καταφέρει, και αναγκάστηκε χτες να κατέβει στην πόλη για να εξυπηρετηθεί από την Alpha.
Ούτε όμως εκεί μπόρεσε να εξυπηρετηθεί, καθώς για να εισπράξει το ποσό των 300 ευρώ ώστε να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του, του ζητήθηκε να προσκομίσει και λογαριασμό της … ΔΕΗ.

Ήταν φυσικά αδύνατο μετά από αρκετές ώρες αναμονή να επιστρέψει στον Αρχάγγελο να πάρει το λογαριασμό και να ξαναπάει στην τράπεζα. Το κόστος και μόνο της βενζίνης που έπρεπε να ξοδέψει ήταν απαγορευτικό για τον ίδιο που είναι άνεργος όπως δήλωσε στη «Ρ» τρία χρόνια.

ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΜ!
Η μαζική προσέλευση στα ΑΤΜ των τραπεζών για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία αποδείχτηκε όμως παγίδα για πολλούς οι οποίοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι είχαν… ξεμείνει από ρευστό!
Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε πολλές τράπεζες ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής και ως εκ τούτου ολόκληρο το Σαββατοκύριακο ήταν αδύνατο να γίνει ανάληψη χρημάτων.

Τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία υπέστησαν οι κάτοικοι των χωριών οι οποίοι μετά και το κλείσιμο της τράπεζας Δωδεκανήσου, αναγκάστηκαν να κατέβουν στην πόλη χωρίς να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν.

ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;
Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι το πρωτοφανές αλαλούμ στις τράπεζες δημιουργήθηκε λόγω της απόφασης να πληρωθούν πριν τις γιορτές και παραμονή των Χριστουγέννων συντάξεις και επιδόματα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι συναλλαγές αφού συνέπεσαν με την καταβολή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, την πληρωμή του δώρου και άλλων.

Σύμφωνα με την rodiaki η κατάσταση ήταν ίδια και σήμερα παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και στο τέλος της εβδομάδας αφού πολλοί που δεν πρόλαβαν να εξυπηρετηθούν χτες αλλά και την περασμένη Παρασκευή λόγω κίνησης θα επιχειρήσουν να επισκεφτούν τις τράπεζες εκ νέου την Παρασκευή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. μεσσηνιε ουτε τα κοκκαλα σου να υπαρχουν στην χωρα μου

Comments are closed.