Τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, 55 τραυματίες και 12 αγνοούμενοι, από κατάρρευση τριών πολυκατοικιών σε φτωχογειτονιά της Καζαμπλάνκα (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Κοινοποίηση:
c37bd06477180be48d5fdad128fc153a36ee1278

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα 10χρονο αγόρι και 55 ακόμη τραυματίστηκαν, μετά από κατάρρευση τριών κτιρίων που έγινε πριν λίγες ώρες στην μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκο, την Καζαμπλάνκα.

india_502_355_502_355

Οι τρεις πολυκατοικίες κατέρρευσαν στην συνοικία El Hank και σύμφωνα μετ τις Αρχές, από τα συντρίμμια τους μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν τα πτώματα τεσσάρων ενηλίκων καθώς και ενός δεκάχρονου αγοριού. 

Three-Buildings-Collapse-in-Casablanca
Οι διασώστες κατάφεραν επίσης ως τώρα να ανασύρουν 55 τραυματίες (ανάμεσά τους έξι παιδιά), κάποιοι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τουλάχιστον 12 παραμένουν οι αγνοούμενοι.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ VI, ο οποίος έτυχε να είναι στην Καζαμπλάνκα επισκέφθηκε τη σκηνή της τραγωδίας καθώς και τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Τα αίτια της τριπλής κατάρρευσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, όπως όμως καταθέτουν κάτοικοι, πρέπει να προήλθαν από “κάποιες εργασίες” που γίνονταν στους κάτω ορόφους των κτιρίων, τα οποία μάλιστα βρίσκονταν και σε όχι καλή κατάσταση, όπως άλλωστε και οι περισσότερες οικοδομές της περιοχής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Καζαμπλάνκα είναι η πιο εύρωστη οικονομικά πόλη του Μαρόκου, στην οποία ζουν τουλάχιστον 5 εκατ. κάτοικοι, ωστόσο πάρα πολλοί απ΄ αυτούς σε φτωχογειτονιές και υπό συνθήκες κυριολεκτικά άθλιες, σε πολύ παλιές αλλά και χωρίς την παραμικρή συντήρηση πολυκατοικίες με σοβαρότατα προβλήματα ακόμη και για την ίδια τους τη στατικότητα.

452029482

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί όταν, στα τέλη του 2012, ένα κτίριο επίσης κατέρρευσε μετά από έντονες βροχοπτώσεις που διάβρωσαν το έδαφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Στέγασης του Μαρόκο, στην Καζαμπλάνκα εκτιμάται πως υπάρχουν από 4.000-7.000 κτίρια τα οποία κατοικούνται και θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για κατάρρευση.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου άλλοι 50 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσαν εν μέρει τρία κτίρια στηνΚαζαμπλάνκα, την οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκου, ανέφεραν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Τα κτίρια αυτά, στη συνοικία Μπουργκόν, κοντά στην παραλιακή ζώνη της Καζαμπλάνκας, κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι διασώστες ανέσυραν νεκρούς ένα 10χρονο παιδί και μια γυναίκα περίπου 40 ετών αλλά οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων στα συντρίμμια συνεχίζονται.

Μεταξύ των 47 τραυματιών υπάρχουν και έξι παιδιά.

Η Καζαμπλάνκα, μια μεγαλούπολη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πολλά παλιά, ερειπωμένα κτίρια ιδίως στην παλιά πόλη (Μεδίνα). Στα τέλη του 2012 δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου εξαιτίας των πλημμυρών. Με βάση μια έκθεση του υπουργείου Χωροταξίας τότε κινδύνευαν με κατάρρευση 4.000 έως 7.000 κτίρια μέσα στην πόλη.

Οι αρχές προωθούν πολλά προγράμματα επανεγκατάστασης, ιδίως για όσους κατοικούν στα δεκάδες χιλιάδες σπίτια των παραγκουπόλεων της πόλης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.