Το ΣτΕ είπε “Όχι” στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών επιχειρηματία από το ΣΔΟΕ!

Κοινοποίηση:
sdoe

Παράνομη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απόφαση του ΣΔΟΕ με την οποία αποφασίστηκε το 2011 η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών επιχειρηματία γεωργικών μηχανημάτων στη Θράκη λόγω ενδείξεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας μεγάλης έκτασης.

Tο ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του επιχειρηματία ακυρώνοντας την πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ αφού έκρινε ότι η συγκεκριμένη πράξη «στερείται νομίμου ερείσματος γιατί εκδόθηκε βάση του άρθρου 30 παρ. 5 του Ν. 3296/2004 που κρίθηκε αντίθετο στα άρθρα 5,17 και 25 του Συντάγματος και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ».
Συγκεκριμένα, οι δικαστές αναφέρουν στην απόφαση τους ότι μπορεί η δέσμευση να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ώστε να διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου και να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του δημοσίου εφόσον βεβαιωθεί η πιθανολογούμενη παράβαση, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να καταστήσει συνταγματικά ανεκτή μια τόσο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου.

Το ΣτΕ υπογραμμίζει στην απόφαση του ότι «η επίμαχη διάταξη χρησιμοποιεί αόριστες έννοιες καταλείποντας ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση χωρίς να καθορίζει με τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο τις προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου» καταλήγοντας ότι δεν θέτει περιορισμό στην έκταση και στη διάρκεια της δέσμευσης, δεν ρυθμίζει τη διαδικασία επιβολής και άρσης της με πρόβλεψη διαδικαστικών εγγυήσεων ανάλογων προς τη σοβαρότητά της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: