Τι κρύβεται από πίσω; Ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου στρατιωτικού εξοπλισμού

Κοινοποίηση:
060518-N-6901L-022 (May 18, 2006) Mushahda, Iraq.Iraqi tanks from the Iraqi Army 9th Mechanized Division pass through a highway checkpoint on their way to Forward Operating Base Camp Taji, Iraq..U.S. Navy photo by Photographer's Mate 1st Class Michael Larson. (RELEASED)

Από τότε που οι Ηνωμένες  Πολιτείες ξεκίνησαν την απόσυρσή τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Συγκεκριμένα, ο αμυντικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 1% στα 1,68 τρισ. δολάρια το 2015, στο 2,3$ του παγκόσμιου ΑΕΠ όπως ανέφερε το SIPRI. Aν και οι ΗΠΑ ξόδεψαν 596 δισ. δολάρια, οι δαπάνες αυτές ήταν 2,4% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2014, τη στιγμή που η Κίνα αύξησε τις δαπάνες της κατά 7,4% στα 215 δισ. δολάρια.

Η ανησυχία της επέκτασης της Ρωσίας στα εδάφη του ΝΑΤΟ μετά τις συγκρούσεις σε Κριμαία και Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών στην ανατολική Ευρώπη, ενώ η επέκταση της Κίνας στη Νότια Θάλασσα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα για τα γύρω κράτη.

Οι αμυντικές δαπάνες προφανώς βρίσκονται υπό πίεση μετά από την οικονομική κρίση, με αρκετές εκ των μεγαλύτερων κρατών όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία να μειώνουν τις δαπάνες τους. Παρόλα αυτά, μετά από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι χώρες αυτές σχεδιάζουν μικρή αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Η Ρωσία, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, έχει πέσει στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, με την Σαουδική Αραβία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Στην έκτη θέση βρέθηκε η Ινδία, την οποία “κορτάρουν” εταιρείες όπως BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, και Saab, με την Βρετανία να βρίσκεται μόλις στην 5η θέση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ακόμα και οι παλαυοί θα έπρεπε να έχουν καταλάβει τί γίνεται αλλά με τόσες ασχολίες γυμναστήρια,παραλίες,καφέδες δεν περισεύει χρόνος… Άν ήταν πιστεύετε δεν θα είχαν κάνει πόλεμο τόσα χρόνια μια κι έξω; Τί περιμένουν οι δήθεν μεγάααλες δυνάμεις; Να σας πω εγώ. Περιμένουν να γονατίσει ο Ελληνικός λαός για να έρθουν οι μεν σαν σωτήρες με το χρήμα και οι δε σαν σωτήρες με τα όπλα. Πρέπει να καταλάβετε οτι χωρίς την Ελλάδα ΤΙΠΟΤΑ δεν κινείται. Όταν ο Έλληνας θα σταματήσει να πληρώνει και πτωχεύση η χώρα τότε θα αρχίσουν τα ωραία και θα καταλάβουν όλες οι χώρες τη σημασία της Ελλάδας αλλά αυτοί είναι πλέον τυφλωμένοι οτι φταίει ο Ελληνικός λαός… Άρα…

Comments are closed.