ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ η Τασία Χριστοδουλοπούλου! Ο …ακατάλληλος διάλογος για τον Καμμένο

Κοινοποίηση:
Χωρίς τίτλο1

Η σκηνή που θα σας περιγράψω έλαβε χώρα στους διαδρόμους της Βουλής, έξω από το Εντευκτήριο βουλευτών, όπου συνήθως το χρησιμοποιούν για έξοδο από το Κοινοβούλιο τα μέλη του Προεδρείου της Βουλής. Και πάντοτε το χρησιμοποιούν (προφανώς για να αποφεύγουν κάμερες και τηλεοράσεις) δύο εκ των αντιπροέδρων, η Τασία Χριστοδουλοπούλου  και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ετσι δεν είναι ασυνήθιστο να συναντηθούν και να έχουν μια χαλαρή συζήτηση, μακριά από κομματικές γραμμές και ιδεοληψίες.

Προχθές, λοιπόν, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να «πεταχτεί» έως τη Βουλή για να στηρίξει τον εκλεκτό των ΑΝΕΛ στη νέα θέση αντιπροέδρου Δ. Καμμένο (τη στιγμή που η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν απρόθυμη να κάνει κάτι τέτοιο) υπήρξε συνάντηση των δύο αντιπροέδρων. Και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος (θα σας τον θέσω… αυτολογοκριμένο γιατί ειπώθηκαν φράσεις που τις απαγορεύει ο νόμος περί Τύπου και περιέχουν έννοιες σαφώς ακατάλληλες για ανηλίκους)…

– Τι γίνεται Τασία, τι κάνετε με τον Καμμένο; Ρώτησε με εύθυμη διάθεση (και… ντύσιμο – με το πουκάμισο έξω) ο Νικήτας Κακλαμάνης όταν τη συνάντησε. Και αυτή απάντησε:

– Τι να σου πω, Νικήτα μου, μας ζητούν για τον Καμμένο να δώσουμε… (λέει μια λέξη αυστηρώς ακατάλληλη) και το δίνουμε. Μα ζητούν να δώσουμε... (άλλη λέξη ακατάλληλη) και το δίνουμε κι αυτό…

Για όσους δεν κατάλαβαν (σόρι, δεν μπορώ να σας πω τις λέξεις που χρησιμοποίησε η Τασία), το Μαξίμου, η κυβέρνηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η… Τασία (που είναι και πρόεδρος στη νευραλγική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) είναι πλήρως εξαρτημένοι από τις πράξεις και τα καμώματα του Καμμένου. Διότι εάν δεν κάνουν ό,τι τους ζητήσει τότε χάθηκαν και αυτοί και ο Καμμένος μαζί τους.

Από τον ΒΗΜΑτοδότη

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το ΤΑΙΠΕΔ” πληρώνει” για να ξεκινήσει η επένδυση στην Αφάντου

    Το ΤΑΙΠΕΔ" πληρώνει" για να ξεκινήσει η επένδυση στην Αφάντου
    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Με στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ανάπλαση της έκτασης στην Αφάντου, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να καλύψει τις δαπάνες των αρχαιολογικών εργασιών. Αυτό δεδομένου ότι το κόστος, που δεν υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ, είναι μικρό και η ανάληψή του από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε πρόσφατα η πρόεδρός του Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, θα επιτρέψει την επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης της επένδυσης.

    Το έργο της ανάπλασης της έκτασης, συνολικού εμβαδού 1.615 στρεμμάτων, ανέλαβαν το καλοκαίρι του 2014, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, οι εταιρείες M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments. Ωστόσο, την τριετία που έχει μεσολαβήσει, η αξιοποίηση της έκτασης παραμένει μακέτα.

    Γι’ αυτό στο ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζουν, κατά το προσεχές διάστημα, να υπογράψουν με τους επενδυτές μνημόνιο συνεργασίας που θα περιγράφει τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν σε σχέση με τις αρχαιολογικές εργασίες. Αντίστοιχο μνημόνιο έχει καταρτιστεί και για την αξιοποίηση της έκτασης 6,2 χιλ. στρεμμάτων του Ελληνικού.

    Μέσα στο 2017, αναμένεται η αρχαιολογική υπηρεσία να πραγματοποιήσει τομές στην έκταση της Αφάντου. Οι εργασίες αυτές (που θα χρηματοδοτήσει το ΤΑΙΠΕΔ) θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στην έκταση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

    Στο περίμενε οι επενδυτές

    Το εγχείρημα της αξιοποίησης της Αφάντου χρονολογείται από το 1977, καθώς από τότε η ελληνική πολιτεία έχει ξεκινήσει να αναζητά επενδυτές. Το ακίνητο θεωρείται προνομιακό, καθώς εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χλμ., απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το νοσοκομείο Ρόδου, είναι πολύ κοντά στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.

    Το 2014 οι εταιρείες M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments ανακηρύχθηκαν ως προτιμητέοι επενδυτές, προσφέροντας τίμημα ύψους 42,1 εκατ. ευρώ, με το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να εκκρεμεί.

    Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα των 42,1 εκατ. ευρώ αφορά το ακίνητο Golf-Βόρειο Αφάντου 1.360 στρεμμάτων (26,9 εκατ.) και το νότιο τμήμα 255 στρεμμάτων (15,2 εκατ.). Η προβλεπόμενη ανώτατη συνολική δόμηση είναι 151.000 τ.μ.

    Τι θα αναπτυχθεί

    Με δεδομένο ότι το ακίνητο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το 1973, έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού προϊόντος.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάπτυξη της έκτασης που προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου:

    – το ποσοστό κάλυψης (η μέγιστη επιφάνεια που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου) του ακινήτου θα είναι μικρότερο του 2,5%.

    – θα αναβαθμιστεί ο αγωνιστικός χώρος 450 στρεμμάτων του γκολφ που αυξάνεται στα 530 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών (κτήρια κλπ).

    – δεν θα δημιουργηθούν 400 κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες 4.000 κλινών, όπως φημολογείται και έχει υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσων. Αλλά ξενοδοχεία περίπου 2.600 κλινών και περιορισμένος αριθμός πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ της Αφάντου.

    – δίνεται η δυνατότητα κατασκευής τουριστικού λιμένα χαμηλής κλίμακας. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΤΑΙΠΕΔ: Το 2017 κλείνουν οι εκκρεμότητες, το 2018 οι νέοι διαγωνισμοί
    Στον πάγο η πώληση του 17% της ΔΕΗ, τελειώνει το σίριαλ με το ακίνητο Αφάντου, ενώ προχωρά άμεσα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Οι εκκρεμότητες με το διοικητικό συμβούλιο και τα νέα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου.

    ΤΑΙΠΕΔ: Το 2017 κλείνουν οι εκκρεμότητες, το 2018 οι νέοι διαγωνισμοί
    Δημοσιεύθηκε: 7 Ιουλίου 2017 – 08:01
    0
    Το 2017 θα είναι η χρονιά που θα κλείσουν οι εκκρεμότητες σε υφιστάμενους διαγωνισμούς, ενώ το 2018 πρόκειται να γίνουν νέες προκηρύξεις από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου (φωτό).

    Πάντως ο στόχος για έσοδα 3,5 δισ. ευρώ το 2018, για να πιαστεί ο συνολικός στόχος των έξι δισ. για την τριετία 2016-2018 που προβλέπει το μνημόνιο, φαντάζει εξαιρετικά αισιόδοξος. Ειδικά όταν ολόκληρο το 2017 δεν προκηρύχθηκε σχεδόν κανένας νέος μεγάλος διαγωνισμός, με την εξαίρεση της νέας διαδικασίας για τον ΔΕΣΦΑ.

    Με τη συνδρομή της Fraport και του 1,2 δισ. ευρώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια, φέτος το ταμείο αναμένεται να έχει έσοδα περί τα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων από ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ κ.λπ. Οσο για τους νέους διαγωνισμούς, ο μόνος μεγάλος που αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους αφορά στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με την πρώτη φάση (μη δεσμευτικό ενδιαφέρον) να ξεκινά άμεσα.

    Όπως είπε χθες η κα Τσιτσογιαννοπούλου, οι διαγωνισμοί για τις ενεργειακές εταιρείες (ΔΕΗ ΔΕΗ -2,13%, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια) και την πώληση ποσοστών σε άλλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή του ΟΤΕ πάνε για το 2018.

    Προς το παρόν, στο ΤΑΙΠΕΔ κοιτάζουν περισσότερο τις εκκρεμότητες στους υφιστάμενους διαγωνισμούς, οι οποίες δεν είναι λίγες. Επιπλέον πρέπει εντός των προσεχών εβδομάδων να συμπληρωθεί με νέα μέλη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου καθώς η διαδικασία υποβολής βιογραφικών και επιλογής των υποψηφίων, που «τρέχει» η εταιρεία Egon Zehnder, ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

    Με την επιλογή των νέων μελών μπορεί να υπάρξουν ανακατατάξεις και στις εκτελεστικές θέσεις του Δ.Σ., το οποίο σήμερα έχει μόνο τρία μέλη: την κα Τσιτσογιαννοπούλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντ. Λεούση και το μέλος Αγγ. Βλάχο.

    Από τη χθεσινή συζήτηση προκύπτει, πάντως, πως κλείνουν κάποια ανοικτά μέτωπα ετών, όπως ο διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο (σε δύο επενδυτές), αλλά παραμένουν ανοικτά κάποια άλλα, όπως η ΔEH. Στην περίπτωση της τελευταίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα προσλάβει σύμβουλο ο οποίος θα… κάθεται καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί -του χρόνου- η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ, ώστε να προχωρήσει η διάθεση του 17% που ελέγχει το Ταμείο.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ήδη συμφωνηθεί τόσο με τη διοίκηση της ΔEΗ, όσο και με την κυβέρνηση καθώς ουδείς θα ενδιαφερθεί για το ποσοστό μιας εταιρείας, όταν δεν γνωρίζει πόσες μονάδες παραγωγής θα διαθέτει του χρόνου!

    Χαρακτηριστικό της διαδικασίας που ακολουθεί η κυβέρνηση με το ΤΑΙΠΕΔ είναι το γεγονός πως χθες δημοσιοποιήθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Asset Development Plan – ADP) του ταμείου που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο (!) από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Μάλιστα το ADP που ανακοινώθηκε χθες έχει λήξει γιατί είναι εξάμηνης διάρκειας και σύντομα το ΚΥΣΟΙΠ θα κληθεί να εγκρίνει το νέο σχέδιο για το εν εξελίξει εξάμηνο…

    Τα ανοικτά μέτωπα μέχρι τον Δεκέμβριο
    Το πρόγραμμα της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι πάντως πολύ φορτωμένο, με υφιστάμενους διαγωνισμούς και την ωρίμανση κάποιων νέων. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την αξιοποίηση (είτε με πώληση μετοχών, είτε με παραχωρήσεις του συνόλου των δραστηριοτήτων ή κάποιων δραστηριοτήτων) των 10 περιφερειακών λιμανιών που λειτουργούν με τη μορφή της Α.Ε.

    Όπως είπε η κα Τσιτσογιαννοπούλου, οι σύμβουλοι μπορεί να προτείνουν είτε πώληση του οργανισμού λιμένα, όπως σε ΟΛΠ, σε ΟΛΘ, ή ακόμα και παραχώρηση μιας δραστηριότητας (π.χ. κρουαζιέρα) σε τρία λιμάνια ως ενιαία σύμβαση κ.λπ. Μέσα στο τέταρτο τρίμηνο πιθανώς θα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος σχετικός διαγωνισμός.

    Το Ελληνικό
    Για το Ελληνικό, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε πως εντός των ημερών θα αναρτηθεί προς διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνοδεύει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ). Η διαβούλευση θα διαρκέσει ενάμιση μήνα, τυχόν αλλαγές θα ενσωματωθούν στην ΣΜΠΕ, ώστε να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα.

    Για να κλείσει το θέμα και να εισπραχθεί η πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ από τον επενδυτή απαιτούνται όμως και δύο άλλα βήματα: Η μετεγκατάσταση διάφορων ενοίκων του Ελληνικού (νόμιμων ή όχι) όπως το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την άδεια καζίνο.

    Η είδηση που βγήκε χθες είναι πως τελειώνει το σίριαλ με το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο. Υπενθυμίζεται πως το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση του στοιχειωμένου ακινήτου καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ Αφάντου», έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου», έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,900 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Αegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

    Η υπογραφή των συμβάσεων έχει κολλήσει εδώ και δύο χρόνια καθώς υπήρξε παρέμβαση της αρχαιολογίας. Τελικά συμφωνήθηκε να υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ επενδυτών και αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει (με ποσό μέχρι και 100.000 ευρώ) τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο ακίνητο, σε μια πρώτη έρευνα για την ύπαρξη αρχαίων.

    Αμεσα, είπε η κα Τσιτσογιαννοπούλου, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τη διάρκεια της παραχώρησης κ.α. Στο πρώτο στάδιο, οι ενδιαφερόμενοι θα εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Η διοίκηση του Ταμείου είχε ανακοινώσει από πέρυσι (για να καλύψει σχετικό προαπαιτούμενο του μνημονίου) την εκκίνηση της διαδικασίας. Φαίνεται, όμως, πως τώρα ξεκινά πραγματικά, με τους τελικούς όρους του διαγωνισμού να είναι ακόμα στον αέρα και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους.

    Η 20ετής παράταση, μέχρι το 2026, της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξετάζεται αυτή την περίοδο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας (έγκριση Κομισιόν, κύρωση από τη Βουλή) και η είσπραξη της πρώτης από τις δύο δόσεις προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκκρεμεί η αναδιατύπωση, «λεκτική» όπως είπε η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, υπουργικής απόφασης για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης στην ιταλική FS.

    Πώς χάνει τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ
    Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 17% στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με το Δημόσιο να κατέχει 34% και το 51% να βρίσκεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Μέτοχοί της έχουν καταστεί οι μέτοχοι της ΔEH στις 16.06.2017, με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΗ και επιστροφή εις είδος προς τους μετόχους της, των μετοχών που κατείχε η ΔEΗ στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

    Παράλληλα, όμως, έχει συσταθεί η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο. Σκοπός της είναι η απόκτηση από τη ΔEH μετοχών έκδοσης του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του μετοχικού κεφαλαίου αυτού. Στην ουσία, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που κατέχουν το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το ταμείο χάνει ένα περιουσιακό στοιχείο αφού δεν θα ελέγχει πλέον μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, όπως συμβαίνει σήμερα.

Comments are closed.