ΤΕΛΙΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE: Αυτή είναι η Μονακό που… δαγκώνει και φέτος

Κοινοποίηση:
asmonaco_0

Ο φετινός τελικός του BCL στο ΟΑΚΑ θα είναι ένα remake των περσινών αναμετρήσεων ανάμεσα σε ΑΕΚ και Μονακό για την φάση των 16 της διοργάνωσης. Τότε, οι Μονεγάσκοι είχαν πάρει την πρόκριση, αλλά η «Ένωση» είναι φέτος σαφώς πιο επικίνδυνη και αποτελεσματική, ενώ θα έχει και την υποστήριξη 18.000 οπαδών της που θα βρίσκονται στα… κάγκελα.
Ποια είναι όμως η Μονακό και τι κάνει στο παιχνίδι της; Για αρχή, θα πρέπει να τονιστεί πως το ρόστερ, αλλά όχι και η φιλοσοφία της, διαφέρει σημαντικά σε σχέση με πέρσι. Από την ομάδα αποχώρησαν πολλοί παίκτες και οι βασικότερες απώλειες ήταν αυτές των Μπράντον Ντέιβις (Ζαλγκίρις), Ζακ Ράιτ (Στρασμπούρ), Ντι Μποστ (Στρασμπούρ) και Τζαμάλ Σούλερ (Ναντέρ). Άλλωστε, οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν βασικό ρόλο στην ομάδα πέρσι. Στο ρόστερ έχουν παραμείνει μόνο ο αρχηγός Αμάρα Σι και ο Ουκρανός γκαρντ Σέργκιι Γκλαντίρ. Παρών όμως είναι και φέτος ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς, ο Μαυροβούνιος «αρχιτέκτονας» αυτής της ομάδας που σιγά-σιγά προσπαθεί να την βάλει στην ελίτ.

Παρά τις διαφοροποιήσεις στο ρόστερ, λοιπόν, ο Μίτροβιτς εξασφάλισε πως το προφίλ της ομάδας θα μείνει αναλλοίωτο με έμφαση στην επιθετική άμυνα. Τα αποτελέσματα, ως τώρα, έχουν έρθει καθώς η Μονάκο θα παίξει στον τελικό, τη στιγμή που έχει ήδη κατακτήσει το Leaders Cup στην Γαλλία και έχει κλειδώσει απόλυτο αβαντάζ έδρας στα γαλλικά πλέι οφ ως πρωτοπόρος της γαλλικής λίγκας.

«Κυρίαρχη. Δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψει την Μονακό του Ζβέζνταν Μίτροβιτς στο φετινό Basketball Champions League» ανέφερε σχετικό αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Αυτό δεν απέχει σημαντικά από την αλήθεια, αφού οι Μονεγάσκοι έχουν συνολικά ρεκόρ 17-2 στο φετινό BCL.

Η Μονακό είχε το καλύτερο ρεκόρ (13-1) από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στη φάση των ομίλων και αξιοσημείωτο είναι πως η πρώτη της ήττα ήρθε στην τελευταία αγωνιστική. Μέχρι τότε είχε σερί 13-0 και μόλις τέσσερις νίκες της είχαν σημειωθεί με μονοψήφια διαφορά πόντων. Κάπως έτσι, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να μετονομάσουν την ομάδα του Μίτροβιτς σε… Monstars παραπέμποντας στο περίφημο Space Jam.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια αναφορικά με το πόσο καλή ομάδα είναι η Μονακό. Οι Μονεγάσκοι μπήκαν στο Final Four έχοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση στο επιθετικό rating με 116.5 πόντους ανά 100 κατοχές και την καλύτερη επίδοση στο αμυντικό rating, αφού δέχεται 95.3 πόντους ανά 100 κατοχές.

Όπως τονίστηκε και παραπάνω, η άμυνα είναι αυτή που θέτει τις βάσεις για το παιχνίδι της ομάδας και συνολικά αποτελεί τη σταθερά της ομάδας όπως συνέβαινε και πέρσι. Ο Άαρον Κραφτ είναι ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός που διαθέτει η ομάδα, ενώ οι Αμάρα Σι και Κρις Έβανς είναι αθλητικοί και δύσκολα προσπελάσιμοι. Την ίδια ώρα, ο βασικός σέντερ Ελμεντίν Κικάνοβιτς έχει την ικανότητα να καθυστερήσει τις επιθέσεις των αντιπάλων της ομάδας του με τα δυναμικά hedge out του στα περισσότερα pick n’ roll.

Επιθετικά, το μεγαλύτερο φορτίο πέφτει στον γνωστό μας Ντι Τζέι Κούπερ, αφού κινεί τα νήματα μέχρι οι συμπαίκτες του να εκτελέσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ μετρά μέχρι σήμερα 6.6 ασίστ ανά αγώνα για 1.4 λάθη στα 22′ που πατά παρκέ.

Όσον αφορά στην εκτέλεση, ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς -που αναδείχθηκε καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης- αποτελεί σαφές σημείο αναφοράς καθώς εκτελεί σχεδόν 10 δίποντα ανά αγώνα κι έχει κατά μέσο όρο 15.3 πόντους και 4.4 ριμπάουντ. Τον ακολουθεί ο Τζέραλντ Ρόμπινσον που είναι βασικός εκτελεστής από την περιφέρεια (15.2π., 3.1ριμπ., 3.2ασ.) κι έκανε το step up του κυρίως μετά το τέλος της κανονικής περιόδου. Από εκεί και πέρα, οι Έβανς (13.6π., 4.5ριμπ.) και Σι (12π., 4.2ριμπ.) εκμεταλλεύονται δημιουργίες του Ντι Τζέι Κούπερ από τη στεφάνη με τον πρώτο μάλιστα να έχει και 40% από τη γραμμή του τριπόντου. Επικίνδυνοι οι Γκλαντίρ και Λακόμπ που μπορούν να απειλήσουν από μακριά.

Η διαδρομή της Μονακό ως τον τελικό:
Κανονική περίοδος, Α όμιλος
2-0 με την Γιουβέντους (90-53, 92-85)
2-0 με την Χάποελ Χολόν (85-56, 94-64)
2-0 με την Ενισέι (89-73, 94-65)
2-0 με την Ντιναμό Σάσαρι (81-63, 87-55)
2-0 με την Όλντενμπουργκ (88-73, 84-78)
2-0 με την Μούρθια (68-63, 83-75)
1-1 με την Καρσίγιακα (79-65, 77-84)

Φάση των 16
174-142 με την Ζιέλονα Γκόρα (84-82, 90-60)

Προημιτελικά
159-152 με την Μπάνβιτ (85-77, 74-75)

Ημιτελικά

65-87 με την Λούντβιγκσμπουργκ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. η μονακό θα τα @αμήσει χωρίς βαζελίνη τα χανουμάκια απόψε…χαχαχαχα

Comments are closed.