Στο “μικροσκόπιο” της δικαιοσύνης και πάλι τα «θαλασσοδάνεια» της Ρroton Bank

Κοινοποίηση:
proton-600x273

Τα «θαλασσοδάνεια» της Ρroton Bank μπήκαν και πάλι… στο στόχαστρο της δικαιοσύνης η οποία προχώρησε σε νέα κακουργηματική δίωξη σε βάρος του συνόλου της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton , το καλοκαίρι του 2011 αλλά και δυο επιχειρηματιών – συνεταίρων και πρώην μετόχων της Ωμέγα Τράπεζα. Η ποινική δίωξη για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή σε βαθμό κακουργήματος αφορά δάνεια ύψους 38 εκ. ευρώ που ενέκριναν δύο μέλη του Δ.Σ. της Proton για τις εταιρίες τους και ουσιαστικά στην πορεία χάθηκαν. Η κατηγορία, πάντως δεν αφορά τον επιχειρηματία και ήδη κατηγορούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσηση στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ τράπεζα ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. O ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της Ωμεγα όσο και της Proton. Παύτηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ της στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του .

Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος

(κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ωμεγα Τράπεζα, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο την ΩΜΕΓΑ οσο και στην Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

 

Όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ είχε προηγηθεί ήδη από Φεβρουάριο – Ιούνιο 2011 ο επιτοπιος έλεγχος της ΤτΕ στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 και επαλήφθηκε την 1/7/2011 γραπτώς εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει “πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μειώσης του δανειακού χαρτοφυλακίου”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: